2020-03-16 13:50:47
Φωτογραφία για Σχεδιάζουν 1.100 κρεβάτια νοσοκομείων για τον κοροναϊό
Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη φάση 2 εξάπλωσης του ιού, που ήδη διανύουμε, αφορά τη χρήση περίπου 1.100 νοσοκομειακών κλινών αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με κοροναϊό.

Με βάση όσα έχουν παρατηρηθεί σε άλλες χώρες (Κίνα, Ιταλία) έχει γίνει προετοιμασία ακόμη και για τη χρήση ολόκληρων νοσοκομείων για το σκοπό αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αφορά τη χρήση του νοσοκομείου Παμμακάριστος στα Πατήσια.

Φυσικά, όλα θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα εξάπλωσης του ιού. Αν η πορεία της νόσου επιταχυνθεί παρά τα μέτρα, που έχουν ληφθεί, τότε η φάση 2 μπορεί να διαρκέσει μόλις δύο ή τρεις εβδομάδες.

Στόχος των μέτρων για το επόμενο διάστημα είναι να πετύχουμε ως χώρα κάθε μολυσμένο άτομο να μολύνει λιγότερους από άλλους δύο. Μέχρι σήμερα και διεθνώς φαίνεται ότι κάθε κρούσμα μολύνει 2,5 άτομα.

Στη φάση 3 της πανδημίας στη χώρα μας, τα σχέδια χρήσης νοσοκομειακών κλινών αφορούν τη χρήση μέχρι και 5.000 κλινών και εφόσον χρειαστεί θα γίνει επίταξη και κενών κτηρίων του ιδιωτικού τομέα.


Όσον αφορά τις κλίνες εντατικής, που διαθέτουμε συνολικά ως χώρα περίπου 700 (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας). Εδώ το σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι στις κλίνες του ιδιωτικού τομέα θα μεταφερθούν όλοι οι ασθενείς, που δεν έχουν κοροναϊό (τροχαία, εγκεφαλικά, εμφράγματα) και οι κλίνες του δημοσίου θα αφορούν μόνο βαριά ασθενείς από κοροναϊό.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι ο αριθμός των κλινών εντατικής μπορεί να αυξηθεί μέχρι και σε 1.000 κλίνες, αξιοποιώντας πρόσθετο εξοπλισμό μέσω της επίταξης και το πρόσθετο προσωπικό (περίπου 2.500 γιατροί και νοσηλευτές), που αναμένεται να έχουν προσληφθεί μέχρι την άλλη εβδομάδα.

Οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ

Συνολικά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ προβλέπονται 686 οργανικές κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Από αυτές εκτιμάται ότι σήμερα λειτουργούν 560 κλίνες, ενώ εξοπλισμένες είναι περίπου 650 – περίπου 100-140 κλίνες είναι “κλειστές” λόγω έλλειψης προσωπικού.

Πριν την έλευση του κοροναϊού, οι εκτιμήσεις των ειδικών ανέφεραν ότι για να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες της χώρας, θα έπρεπε να διαθέτουμε τουλάχιστον 1.000 κλίνες στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με την έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ (Νοέμβριος 2019), οι διαθέσιμες κλίνες εντατικής στο ΕΣΥ ανά περιφέρεια είναι:

Αττική 224 κλίνες.

Κεντρική Μακεδονία 123 κλίνες.

Δυτική Μακεδονία μόνο 6 κλίνες (νοσοκομείο Πτολεμαΐδας).

Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 28 κλίνες

Θεσσαλία 42 κλίνες.

Στερεά Ελλάδα μόνο 8 κλίνες στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Ήπειρος 27 κλίνες (20 στα νοσοκομεία Ιωαννίνων και 7 στην Άρτα).

Κρήτη 42 κλίνες.

Νησιά. Οι Κυκλάδες δεν έχουν. Στα Δωδεκάνησα λειτουργούν μόνο 6 κλίνες στο νοσοκομείο της Ρόδου. Στα Επτάνησα μόνο 5 κλίνες στην Κέρκυρα. Υπάρχουν 16 κλίνες εξοπλισμένες αλλά είναι κλειστές (6 Λευκάδα, 5 Κεφαλονιά, 5 Ζάκυνθος).

Δυτική Ελλάδα 26 κλίνες (Πάτρα 15 κλίνες, Πύργος 6 κλίνες και 5 κλίνες στο Αγρίνιο).
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ