2020-03-17 08:24:49
Φωτογραφία για Χρυσός: Πέφτει και το «ασφαλές καταφύγιο»
Διευρύνει τις απώλειες ο χρυσός καθώς οι επενδυτές ρευστοποιούν το πολίτιμο μέταλλο για να καλύψουν τις απώλειες από άλλες αγορές

Ο χρυσός συνεχίζει την πτωτική του πορεία έπειτα από εβδομαδιαία επίδοση η οποία ήταν η χειρότερη των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Οι επενδυτές στην ουσία πουλάνε ότι μπορούν καθώς ο οικονομικός αντίκτυπος του κορωνοϊού φαίνεται ότι έχει «γονατίσει» τις αγορές.

Συγκεκριμένα, ο χρυσός βρίσκεται κάτω από τα 1.500 δολάρια ανά ουγκιά, με τις αμερικανικές αγορές να πέφτουν όλο και περισσότερο καθώς τα χθεσινά μέτρα της Fed φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετά.

Η αγορά χρυσού θεωρείται ταυτόχρονα ένα ασφαλές καταφύγιο αλλά και μια βιασύνη (από τη μεριά των επενδυτών) για την άντληση μετρητών και την κάλυψη ζημιών σε άλλες αγορές.

Ενώ οι έμποροι λιανικής πώλησης από τη Σιγκαπούρη προς το Ηνωμένο Βασίλειο είδαν πρόσφατα την άνοδο της ζήτησης για πολύτιμα μέταλλα, τα χρηματιστήρια που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια χρυσού είχαν τη μεγαλύτερη εκροή από το 2016 την Παρασκευή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.


«Βρισκόμαστε σε ένα σενάριο όπου οι επενδυτές πωλούν ό, τι μπορούν»», δήλωσε ο Carlo Alberto De Casa, επικεφαλής αναλυτής της ActivTrades.

Η τιμή του χρυσού (spot) σημείωσε πτώση 5,1% στα 1.451,55 δολάρια ανά ουγκιά, σβήνοντας τα παρελθοντικά κέρδη. Την προηγούμενη εβδομάδα ο χρυσός έχασε συνολικά 8,6%, τα περισσότερα από το 1983.

Το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδος), με μια νέα εκτός προγράμματος ανακοίνωση – μόλις λίγες μέρες μετά την προηγούμενη εκτός προγράμματος μείωση του επιτοκίου – η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ ουσιαστικά μηδένισε τα επιτόκια, σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομία από το υφεσιακό χτύπημα που δέχεται όλο και περισσότερο από τον κορωνοϊό.

Σε ανακοίνωση της η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι μειώνει τα επιτόκια κατά μία εκατοστιαία μονάδα σε μία τιμή στόχο από 0% έως 0,25%.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε πρόγραμμα αγοράς τίτλων χρέους (το αντίστοιχο QE της Ευρώπης) ύψους 700 εκατομμυρίων – το οποίο θα κατευθυνθεί στην αγορά εταιρικού κυρίως χρέους και θα υποστηρίξει τις αγορές ομολόγων υψηλότερου ρίσκου.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ