2020-03-18 02:31:09
Φωτογραφία για Τι πυροδοτεί την εξάπλωση του ιού
Οι αδιάγνωστες λοιμώξεις με ήπια συμπτωματολογία είναι τελικά αυτές που πυροδοτούν την εξάπλωση και εξέλιξη της επιδημίας

Με τον πλέον επιστημονικό τρόπο επιβεβαιώνεται αυτό που λένε καθημερινά οι υγειονομικοί φορείς για την εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλες τις χώρες.

Μπορεί να μην έχετε πυρετό, αλλά λίγα δέκατα, και να αισθάνεστε καλά κι αντί να μένετε σπίτι προστατευόντας τον εαυτό σας και τους άλλους, συνεχίζετε να βγαίνετε έξω. Έτσι όμως γίνεστε μέρος της αλύσισας μετάδοσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στην κοινότητα.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Science, το 86% των περιπτώσεων COVID-19 στην Κίνα είχαν ήπια συμπτωματολογία και έτσι δεν διαγνώστηκαν κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων που διήρκησε η έξαρση της επιδημίας τον περασμένο Ιανουάριο, πριν επιβληθούν μάλιστα οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Οι αδιάγνωστες αυτές περιπτώσεις ήταν «περίπου εξίσου μολυσματικές ανά άτομο με τις διαγνωσμένες που είχαν πιο σοβαρή συμπτωματολογία» εξηγεί ο Jeffrey Shaman καθηγητής Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας στην Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.


Όμως, «επειδή υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις, τελικά είναι οι αδιάγνωστες λοιμώξεις που πυροδοτούν την εξάπλωση και εξέλιξη της επιδημίας», προσθέτει ο Δρ. Shaman.

Δοθέντων όλων των παραπάνω γίνεται κατανοητό γιατί τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες χώρες επιβάλουν αυστηρά μέτρα σε ότι αφορά τις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις. Στόχος των μέτρων είναι η αποτροπή της λεγόμενης «σιωπηλής» εξάπλωσης από ασυμπτωματικά άτομα.

Βέβαια μια μελέτη που επίσης δημοσιεύθηκε στο Science υποστηρίζει ότι η απαγόρευση των ταξιδιών δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό μέτρο για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα.

«Η απαγόρευση των μετακινήσεων στην Κίνα καθυστέρησαν την εξάπλωση κατά 3-5 ημέρες, ενώ η απαγόρευση των διεθνών μεταφορών ανέκοψε την εξάπλωση του κορωνοϊού κατά μερικές εβδομάδες», λέει ο Alessandro Vespignani, διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστημών του Πανεπιστημίου Northeastern της Βοστόνης.

Με τη σειρά της Elizabeth Halloran, Καθηγήτρια Βιοστατιστικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον σημειώνει ότι «οι περιορισμοί στα ταξίδια απλά καθυστερούν την εξάπλωση. Κι αυτό είναι καλό αλλά στόχος μας είναι η ανακοπή της μεταδοτικότητας».

Οι μελέτες

Ο Δρ. Shaman και οι συνεργάτες του δημιούργησαν ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα που κατέγραψε τις αναφερόμενες λοιμώξεις και την εξάπλωση του κορωνοϊού στηνΚίνα, αλλά και την κινητικότητα του πληθυσμού εντός της χώρας βάσει δεδομένων από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Οι ερευνητές υποψιάζονταν ότι οι ήπιες περιπτώσεις COVID-19 κρύβονταν πίσω από τη ραγδαία εξάπλωση του ιού στην Κίνα. «Αν κάποιος έχει ήπια συμπτώματα συνήθως συνεχίζει τη ζωή του κανονικά. Πρέπει τα παιδιά να πάνε σχολείο κι ένας πονοκέφαλος ή λίγα δέκατα αντιμετωπίζονται με κάποιο αναλγητικό. Αλλά έτσι συνεχίζεται και η εξάπλωση του κορωνοϊού σιωπηλά, όπως και πολλών ιών που πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα», εξηγεί ο ερευνητής.

Για να έχει ακρίβεια το μοντέλο, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τα άτομα με ήπια συμπτώματα δεν μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε άλλους. Παρατήρησαν μείωση 80% του αριθμού των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων. «Άρα τα άτομα με ήπια συμπτώματα είναι αυτά που πυροδοτούν την εξάπλωση της νόσου. Οι αδιάγνωστες περιπτώσεις που τείνουν να είναι ηπιότερες τελικά διασπείρουν τον ιό παγκοσμίως», λέει ο Δρ. Shaman.

Στη μελέτη του Δρ. Vespignani και πάλι χρησιμοποιήθηκε ένα υπολογιστικό μοντέλο για να συγκιθούν οι μεταφορές με την εξάπλωση του κορωνοϊού εντός της Κίνας και σε άλλες χώρες.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί εντός μιας χώρας λίγο βοηθούν, αλλά οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί είχαν ουσιαστικό όφελος ως προς την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού από χώρα σε χώρα. Τα εισαγόμενα κρούσματα μειώθηκαν κατά σχεδόν 80% μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν πια ο κορωνοϊός από τοπική επιδημία άρχισε να παίρνει μορφή παγκόσμιας πανδημίας.

Αλλά το μοντέλο μελέτης του Δρ. Vespignani έδειξε επίσης ότι και με 90% μείωση των ταξιδιών εντός και εκτός Κίνας, ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων σε άλλες χώρες συνέχισαν να αυξάνονται. Το μόνο που ανέκοψε την εξάπλωση ήταν η κατά 50% ή και περισσότερο μείωση της απευθείας μετάδοσης του ιού από άτομο σε άτομο.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ