2020-03-23 20:53:39
Φωτογραφία για Η απώλεια γεύσης, αγευσία και η απώλεια οσμής, ανοσμία είναι δύο πρώιμα συμπτώματα του κοροναϊού
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, medlabnews.gr

Ιταλοί γιατροί μεταφέροντας την εμπειρία που αποκτούν από τα χιλιάδες περιστατικά του κοροναϊού αναφέρουν δύο συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς με τα οποία μπορεί να εκδηλωθεί η νόσος, αγευσία και ανοσμία. Μάλιστα αναφέρουν πως δεν είναι και τόσο σπάνια όσο πίστευαν αρχικά και μάλλον τα έχουν υπό εκτιμήσει .

Και από την Γαλλία γιατροί μεταφέρουν την ίδια ενδιαφέρουσα είδηση σχετικά με κλινική εικόνα COVID: σοβαρή ανοσμια και κατάργηση γεύσης σε ασθενή χωρίς ρινική συμφόρηση. Κανονικά σπάνια κατάσταση αλλά τελευταία εμφάνιση πολλών περιστατικών που όσα ελέγχθηκαν ήταν θετικά. Προφανώς συστήνεται αποφυγή κορτικοθεραπειας. 

Δεν συνδέεται απαραίτητα με βαριά κλινική εικόνα η κακή έκβαση.

Τα συμπτώματα αυτά αναφέρονται στην πρώτη φάση της λοίμωξης όπου δεν έχει επηρεάσει καθόλα το κατώτερο αναπνευστικό. Παρόλο που είναι συμπτώματα ιογενών λοιμώξεων που αφορούν το ανώτερο αναπνευστικό εμφανίζονται ως πρώιμα συμπτώματα και στον κοροναϊό


Η ανοσμία οφείλεται στην απογύμνωση των ελεύθερων οσφρητικών νευρικών απολήξεων λόγω της καταστροφής του ρινικού βλεννογόνου. Για αυτό τον λόγο επανέρχεται αρκετές μέρες μετά την αποδρομή μιας ίωσης.

Οι νεαρότεροι ασθενείς λόγω κοροναϊού μπορεί να επιδείξουν μόνο απώλεια οσμής ή γεύσης, χωρίς να εμφανίσουν τα πιο συχνά αναγνωρισμένα συμπτώματα, όπως είναι ο υψηλός πυρετός και ο επίμονος βήχας.

Σε αυτή την πολύ σημαντική ανακοίνωση προχώρησε προχθές η Βρετανική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας, μετά από αναφορές και παρατηρήσεις ασυμπτωματικών ασθενών σε πέντε χώρες που πλήττονται από τον θανατηφόρο ιό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βρετανικής Εταιρείας Ωτορινολαρυγγολογίας, η απουσία όσφρησης παρατηρήθηκε σε ασυμπτωματικούς ασθενείς στη Νότια Κορέα, την Κίνα, την Ιταλία, τη Βρετανία και τη Γαλλία, όπου οι αναφορές για την ανοσμία αυξάνονται με ταχύ ρυθμό.

«Στη Νότια Κορέα, όπου οι δοκιμές ήταν πιο διαδεδομένες, το 30% των θετικών ασθενών είχαν ανοσμία ως κύριο σύμπτωμα στις ήπιες περιπτώσεις» δήλωσε η πρόεδρος της British Rhinological Society, καθηγήτρια Clare Hopkins, και ο πρόεδρος της British Association of Otorhinolaryngology, καθηγητής Nirmal Kumar, σε κοινή δήλωση.

«Σε νεαρούς ασθενείς δεν υπάρχουν σημαντικά συμπτώματα όπως ο βήχας και ο πυρετός, αλλά μπορεί να υπάρχει απλώς απώλεια των αισθήσεων της όσφρησης και της γεύσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτοί οι ιοί κατοικούν στη μύτη» δήλωσε ο Kumar. «Το Ιράν έχει αναφέρει μια ξαφνική αύξηση στις περιπτώσεις ανοσμίας και πολλοί συνάδελφοι από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βόρεια Ιταλία έχουν την ίδια εμπειρία».

Οι καθηγητές ζήτησαν από τον καθένα που παρουσιάζει συμπτώματα απώλειας γεύσης ή οσμής να απομονωθεί για επτά ημέρες για να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ