2020-03-26 11:20:40
Φωτογραφία για Ισπανία: Πώς ξεπέρασε μέσα σε 18 ημέρες την Κίνα σε αριθμό νεκρών
Κορωνοϊός στην Ισπανία: Ο ρόλος των διαδηλώσεων για την Ημέρα της Γυναίκας και μιας εκδήλωσης του ακροδεξιού Vox

Η Ισπανία από την Τετάρτη έχει ξεπεράσει σε αριθμό νεκρών την Κίνα, την χώρα από την οποία ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ του Guardian χρειάστηκαν μόλις 18 ημέρες για να φτάσει η Ισπανία στην κατάσταση αυτή

Το ρεπορτάζ θυμίζει ότι στις 7 Μαρτίου ελήφθη η απόφαση της πρώτης ισπανικής επαρχίας, στη Λα Ριόχα, να βάλει σε καραντίνα ολόκληρα τετράγωνα γειτονιάς στην πόλη Χάρο. Τότε τα κρούσματα στην Ισπανία ήταν 430 με τα 60 εξ αυτών να «δείχνουν» σε μια κηδεία στη χώρα των Βάσκων. Μια ημέρα αργότερα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλωσαν στην Ισπανία για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας και 9.000 οπαδοί του Vox έφτασαν στη Μαδρίτη για μια εκδήλωση του ακροδεξιού κόμματος.

Δεκαοχτώ ημέρες μετά η Ισπανία ανακοίνωσε 49.515 κρούσματα και 3.647 θανάτους ασθενών με κορωνοϊό, αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν των θυμάτων στην Κίνα.


Το 14% των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας που διαμαρτύρονται για ελλείψεις στον προστατευτικό εξοπλισμό.

«Σε ορισμένες από τις 18 αυτές ημέρες η ζωή συνεχιζόταν κανονικά - τραπέζια και καρέκλες εμφανίζονταν στα πεζοδρόμια και τα πάρκα γέμιζαν από πολίτες που ήθελαν να κάνουν πικνικ καθώς έφευγε ο χειμώνας» επισημαίνεται στο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας.

Παρά το γεγονός ότι εκείνο το Σάββατο ανακοινώθηκε καραντίνα για την πόλη Χάρο, ο επικεφαλής του ισπανικού κέντρου για θέματα υγείας, Φερνάντο Σιμόν είχε αφήσει στη διακριτική ευχέρια των πολιτών την αξιολόγηση του κινδύνου από τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας. «Αν με ρωτούσε ο γιός μου τι να κάνει θα του απαντούσα να κάνει ό,τι θέλει» έλεγε τότε ο Σιμόν.

«Και έτσι τόσο οι διαδηλώσεις όσο και η εκδήλωση του Vox στη Μαδρίτη πραγματοποιήθηκαν κανονικά. Τρεις Ισπανοί υπουργοί - που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της Κυριακής 8 Μαρτίου - έχουν διαγνωστεί με τον κορωνοϊό ενώ θετικοί είναι ο επικεφαλής του Vox και ο γενικός του γραμματέας» σημειώνει ο Guardian.

Στη Μαδρίτη ο συναγερμός σήμανε για πρώτη φορά τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 11 Μαρτίου, αφού τα κρούσματα έφτασαν τότε τα 1.646 με την τοπική κυβέρνηση να ανακοινώνει το κλείσιμο στα σχολία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Ακολούθησαν παρόμοιες κινήσεις από την κυβέρνηση της Καταλονίας και τελικά μια εβδομάδα μετά την καραντίνα στο Χάρο ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε το πρώτο lockdown για όλη την Ισπανία.

Για τους Ισπανούς γιατρούς η απαντηση στο τι συνέβη στην Ισπανία είναι ξεκάθαρη: η πανδημία δεν ήρθε σε μια κατάσταση «καθαρού ουρανού» για την χώρα καλώντας τους πάντες να θυμηθούν ότι η Ισπανία ακόμα βιώνει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης του 2008 και των περικοπών που ακολούθησαν.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ