2020-03-30 13:31:38
Φωτογραφία για Ο υπερκαινοφανής του Tycho Brahe (16ος αι.)
Επιμέλεια άρθρου: Αχιλλέας Στράντζαλης Υπ. Διδάκτορας Αστροφυσικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της ομάδας του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου, ΙΑΑΔΕΤ, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Tycho Brahe θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους παρατηρητές του ουρανού πριν επινοηθεί και χρησιμοποιηθεί το τηλεσκόπιο. Γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 1546 στο Skane της Δανίας. Έδειξε την αγάπη του για την αστρονομία από νωρίς σε ηλικία 13 ετών, επηρεασμένος από την παρατήρηση μίας μερικής έκλειψης Ηλίου. Ο ΤychoBrahe θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της αστρονομικής οργανολογίας, καθώς κατασκεύασε μεγάλης ακρίβειας όργανα, με την χρήση των οποίων μπόρεσε και έφτιαξε πλήρεις καταλόγους των θέσεων των πλανητών. Μέχρι τότε οι κατάλογοι των πλανητών αναφέρονταν στα πιο σημαντικά τμήματα της τροχιάς τους. Η πληρότητα των καταλόγων και η πολύ μεγάλη ακρίβεια για την εποχή βοήθησαν αργότερα τον Kepler να ανακαλύψει ότι οι πλανήτες κινούνται σε ελλειπτικές τροχιές.Εικόνα 1: Tycho Brahe (1541-1601)Σε ηλικία 26 ετών, στις 11 Νοεμβρίου 1572 έτυχε να παρατηρήσει ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο
. Κατά την διάρκεια ενός περιπάτου έξω από το αλχημείο του θείου του διέκρινε ένα λαμπρό αστέρι στον ουρανό, που η λαμπρότητα του έφτανε αυτή της Αφροδίτης. Δεν το είχε ξαναδεί ποτέ και δεν μπορούσε να το πιστέψει, καθώς υπέθεσε ότι έκανε κάποιο λάθος. Στην συνέχεια όμως φώναξε εργαζόμενους του αλχημείου και αγρότες που δούλευαν εκεί κοντά για να του επιβεβαιώσουν το γεγονός. Η λάμψη του νέου άστρου ήταν τόσο δυνατή που φαινόταν και την ημέρα. Το φαινόμενο αυτό διήρκησε αρκετούς μήνες, ήταν ορατό με γυμνό μάτι μέχρι τον Μάρτη του 1574. Ο νέος αυτός αστέρας ήταν κοντά στον αστερισμό τη Κασσιόπης και δεν παρατηρήθηκε μόνο από τον Brahe αλλά κι από άλλους αστρονόμους. Μάλιστα έγινε μια προσπάθεια παρατήρησης και μέτρησης της μετακίνησης του σε σχέση με τους απλανείς αστέρες από τους Micheal Maestlin και Thomas Diggs, παρ’ όλα αυτά όμως δεν μπόρεσαν να δουν καμία μεταβολή της θέσης του. O Brahe χρησιμοποιώντας όργανα πολύ μεγαλύτερης ακρίβειας δεν μπόρεσε ούτε ο ίδιος να δει κάποια μετακίνηση. Τι σήμαινε αυτό;

Αν και ο Κοπέρνικος είχε ήδη αναπτύξει το μοντέλο του για την ηλιοκεντρική θεωρία, επικρατούσε ακόμα η άποψη του Αριστοτέλη, που είχε και την στήριξη της εκκλησίας, και σύμφωνα με αυτή ο κόσμος μας αποτελείται από ομόκεντρες σφαίρες κι οι απλανείς αστέρες ανήκουν στην όγδοη κρυστάλλινη σφαίρα όπου παραμένει άφθαρτη και αμετάβλητη. Η δημιουργία του νέου άστρου που παρέμενε ακίνητο σε σχέση με τους απλανείς αστέρες ανάγκαζε τον Brahe κι άλλους αστρονόμους να το τοποθετήσουν στην 8η σφαίρα. Όμως αυτό αντιτίθετο με το γεγονός ότι η σφαίρα παραμένει αμετάβλητη, καθώς ένα νέο άστρο δημιουργήθηκε. To 1573 εκδίδει ένα βιβλίο με τίτλο “De Novaet Nullius Aevi Memoria Prius Visa Stella” όπου παρουσιάζει και αναλύει τις μετρήσεις που έκανε σχετικά με τον νέο αστέρα. Τι ήταν όμως, αυτό το νέο άστρο;Εικόνα 2: Το βιβλίο που εξέδωσε ο TychoBrahe σχετικά με τον “νέο αστέρα”. (“De Nova et Nullius Aevi Memoria Prius Visa Stella”, Κοπενχάγη, 1573) και απεικόνιση της θέσης του “νέου αστέρα” ως προς τον αστερισμό της Κασσιόπης από τον Τycho Brahe στο ίδιο βιβλίο.Στο τελευταίο στάδιο της αστρικής εξέλιξης ενός αστέρα μπορεί να έχουμε τη δημιουργία ενός υπερκαινοφανούς. Είναι ένα φαινόμενο που δεν είναι σπάνιο να το δούμε στον ουρανό με τηλεσκόπια, αλλά αρκετά σπάνιο να το παρατηρήσουμε με γυμνό μάτι. Μάλιστα πριν εφευρεθεί το τηλεσκόπιο έχουμε επιβεβαιωμένες αναφορές μόνο για 7 τέτοιες εκρήξεις στον ουρανό. Οι υπερκαινοφανείς διαχωρίζονται ανάλογα με τα φάσματά τους, τον τρόπο δημιουργίας τους και τις καμπύλες φωτός. Στην προκειμένη περίπτωση ο υπερκαινοφανής ήταν τύπου Ια. Ο τύπου Ια, προέρχεται από έναν συμπαγή αστέρα στα τελευταία στάδια της ζωής του, συνήθως λευκό νάνο, που με προσαύξηση ύλης από γειτονικό αστέρα περνάει ένα συγκεκριμένο όριο μάζας και στην συνέχεια εκρήγνυται και μετατρέπεται σε υπερκαινοφανή. Ο συγκεκριμένος αστέρας τη στιγμή της “έκρηξής” του ήταν σε απόσταση 12.300 έτη φωτός. Αρκετά μακριά από το ηλιακό μας σύστημα αλλά ακόμα μέσα στα όρια της μικρής γειτονιάς του γαλαξία μας, ώστε να φαίνεται τόσο λαμπρός στον ουρανό. Ο υπερκαινοφανής αυτός αστέρας σήμερα έχει την κωδική ονομασία SN 1572 ή υπερκαινοφανής του Tychο. Πήρε το όνομά του όχι επειδή ο TychoBrahe ήταν ο μοναδικός που τον παρατήρησε, αλλά γιατί ήταν αυτός που τον μελέτησε τόσο διεξοδικά και έγραψε την σχετική πραγματεία. Στην Eικόνα 3 μπορούμε να δούμε το υπόλειμμα του υπεκαινοφανούς SN 1572 όπως παρατηρείται στις μέρες μας.

Εικόνα 3: Το υπόλειμμα του υπερκαινοφανούς SN 1572. H εικόνα είναι αποτέλεσμα σύνθεσης στο οπτικό, στο υπέρυθρο και στις ακτίνες Χ. Credit: X-ray: NASA/CXC/SAO; Infrared: NASA/JPL-Caltech; Optical: MPIA, CalarAlto, OKrauseetal.

Ο υπερκαινοφανής SN 1572 θεωρείται ένας από τους καλύτερα παρατηρημένους υπερκαινοφανείς χωρίς τηλεσκόπιο. Μάλιστα με δεδομένα της εποχής εμφάνισής του μπορούμε να δούμε στην Eικόνα 4 την εκθετική μείωση της λαμπρότητας του αστέρα κατά τους μήνες παρατήρησης του στον ουρανό.Εικόνα 4: Η εκθετική μείωση της λαμπρότητας του SN 1572 με βάση δεδομένα της εποχής. (Copyright: The open Supernova Catalog)

Κλείνοντας να τονίσουμε ότι η σημαντική αυτή παρατήρηση από τον Βrahe, σε συνδυασμό με την καταγραφή της πορείας ενός κομήτη το 1577 από τον ίδιο, αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα για την επικράτηση του Ηλιοκεντρικού Συστήματος που όπως αναφέραμε το είχε επαναφέρει στο προσκήνιο ο Κοπέρνικος. Όμως ο Brahe ποτέ δεν το υποστήριξε! Αντίθετα μάλιστα προσπαθώντας να εξηγήσει τις παρατηρήσεις του, δημιούργησε έναν συνδυασμό του γεωκεντρικού και ηλιοκεντρικού συστήματος όπου η Γη ήταν το κέντρο, ο Ήλιος και η Σελήνη γυρνούσαν γύρω από αυτήν και οι πλανήτες γύρω από τον Ήλιο. Διατήρησε την ύπαρξη μιας εξωτερικής σφαίρας πάνω στην οποία βρίσκονταν οι απλανείς αστέρες.

Μπορείτε επίσης να δείτε σε ένα σύντομο video την εξέλιξη του υπολείμματος του υπερκαινοφανούς το χρονικό διάστημα 2000-2015 από το Chandra X-Ray Observatory (Video Credit: NASA, CXC, GSFC, B. Williamsetal.)

Πηγή:http://magazine.noa.gr/archives/3259?fbclid=IwAR0h7uWxI4vf34zr6I7N49krScrOCgDBDCBQsvfhXcAeAG9gmMm0blYskiw
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ