2020-04-13 23:06:33
Φωτογραφία για Βρυξέλλες: «Πεδίο μάχης» οι δρόμοι μετά τον θάνατο νεαρού
Σε «πεδίο μάχης» μετατράπηκαν το Σάββατο οι δρόμοι στην συνοικία Άντερλεχτ των Βρυξελλών, με δεκάδες νέους να συγκρούονται με αστυνομικούς και 45 άτομα τουλάχιστον

να καταλήγουν με χειροπέδες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της The Brussels Times, εξαγριωμένοι νεαροί κατέβηκαν στους δρόμους και συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας, μετά τον θάνατο ενός 19χρονου ο οποίος προσπαθούσε να ξεφύγει από έλεγχο των αστυνομικών.

Οι συγκρούσεις, που ξέσπασαν κυρίως στους δρόμους γύρω από το Δημαρχείο, κοντά στους σταθμούς μετρό Κλεμανσό και Πλας ντυ Κονσέιγ, οδήγησαν σε 45 συλλήψεις το βράδυ του Σαββάτου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο 19χρονος Αντίλ επέβαινε σε ένα σκούτερ όταν αστυνομικοί στον δρόμο του έκαναν σήμα να σταματήσει, προκειμένου να ελέγξουν αν ήταν δικαιολογημένη η μετακίνησή του. Εκείνος προσπάθησε να διαφύγει και βρήκε τραγικό θάνατο όταν έπεσε πάνω σε ένα περιπολικό, έχοντας μπει στο αντίθετο ρεύμα. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα διερευνώνται από το γραφείο του Εισαγγελέα των Βρυξελλών.


Ο θάνατος του νεαρού προκάλεσε οργή σε δεκάδες νεαρούς, που κατέβηκαν στον δρόμο αψηφώντας το lockdown για να διαμαρτυρηθούν, και στη συνέχεια συγκρούστηκαν με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Ακολούθησε μια άγρια μάχη, με τους νεαρούς να πετάνε πέτρες και τους αστυνομικούς να «απαντούν» με τα κλομπ. Αρκετά οχήματα πυρπολήθηκαν, ενώ ένα βίντεο - σύμφωνα πάντα με τους Brussels Times - δείχνει έναν νεαρό με καλυμμένο πρόσωπο να το σκάει με κάτι που μοιάζει με υπηρεσιακό όπλο, το οποίο άρπαξε από βαν της αστυνομίας, πυροβολώντας στον αέρα.

Βίντεο από τα επεισόδια δημοσίευσε στο Twitter και η Βελγίδα βουλευτής Ντάρια Σαφάι, κάνοντας λόγο για μη ανεκτές καταστάσεις και ζητώντας να συλληφθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι:

Η οικογένεια του νεκρού νεαρού παρενέβη κάνοντας έκκληση για ψυχραιμία. «Ο Αντίλ ήταν ένας πολύ ήσυχος νεαρός άνδρας, που χαμογελούσε πάντα και ήταν γεμάτος ζωή. Ήταν αγαπητός σε όλους, στους συγγενείς, τους φίλους του. Ήταν ένα αγόρι χωρίς προβλήματα, ένας διαβητικός με εύθραυστη υγεία», είπε η θεία του νεαρού στο Sudinfo, ζητώντας από τους διαδηλωτές να επιτρέψουν στην οικογένεια του Αντίλ να τον θρηνήσει με ηρεμία.

Για τον δήμαρχο του Άντερλεχτ, Φαμπρίς Καμπς, το κίνητρο των διαδηλωτών δεν έχει καμία σχέση με τον θάνατο του νεαρού. «Ένα είναι το σίγουρο, δεν ήρθαν εδώ για να θρηνήσουν για τον Αντίλ. Ήρθαν για να προκαλέσουν φασαρίες και βίαια επεισόδια. Το κίνητρό τους είναι πολύ ξεκάθαρο», δήλωσε. Εχθές Κυριακή η κατάσταση είχε ηρεμήσει αρκετά, ωστόσο οι Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή για νέα επεισόδια.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ