2020-04-23 03:19:39
Φωτογραφία για Ο Ερντογάν το χαβά του: Μειώνει τα επιτόκια, δημιουργεί φούσκα, αγνοεί τη λίρα που πέφτει
Η τουρκική κεντρική τράπεζα εξέπληξε την αγορά μειώνοντας τα επιτόκια πολύ κάτω από τον πληθωρισμό - καθώς επιλέγει να δημιουργήσει φούσκα για να εμφανίσει ανάκαμψη παρά να σταθεροποιήσει το νόμισμα που πέφτει

Η Τουρκία μείωσε τα επιτόκια για όγδοη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο προκαλώντας έκπληξη στους περισσότερους οικονομολόγους, καθώς η κεντρική τράπεζα δείχνει να προσπερνά την απότομη πτώση της λίρας και προτιμά να φουσκώσει τις πιστώσεις στο εσωτερικό για να μετριάσει την οικονομική ύφεση από την κρίση του κοροναϊού.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής, με επικεφαλής τον κεντρικό τραπεζίτη Μουράτ Ουιζάλ, μείωσε το επιτόκιο αναφοράς σε 8,75% από 9,75%. Μόνο δύο από τους 28 οικονομολόγους σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεψαν σωστά την κίνηση, με τους υπόλοιπους να βλέπουν μια μικρότερη περικοπή ή ακόμα και αναμονή, χωρίς μεταβολή.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα θεωρεί ο πληθωρισμός δε θα κινηθεί ιδιαίτερα ανοδικά μετά από πτώση των τιμών των βασικών προϊόντων και παρά την υποτίμηση της λίρας. Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε έως 0,2% σε χαμηλό ημέρας μετά την απόφαση και διαπραγματεύτηκε στα 6,9959 ανά δολάριο στις 2:20 μ.μ. στην Κωνσταντινούπολη.


«Αυτή η νέα σημαντική μείωση των επιτοκίων είναι μια σαφής ένδειξη ότι η προτεραιότητα είναι η στήριξη της οικονομίας που αντιμετωπίζει την προοπτική ύφεσης», δήλωσε ο Πιότρ Μάτις, στρατηγικός αναλυτής στη Rabobank στο Λονδίνο. «Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι η λίρα γίνεται ακόμη λιγότερο ελκυστική, πράγμα που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να δαπανήσει ακόμη περισσότερα για παρεμβάσεις στο FX».

Ο κύκλος χαλάρωσης αφήνει όλο και περισσότερο τη λίρα εκτεθειμένη σε κύμα πωλήσεων παγκοσμίως, καθώς η διαφορά του επιτοκίου με τον πληθωρισμό της Τουρκίας να είναι πλέον έντονα αρνητικός, που σημαίνει ότι οι επενδυτές που διακρατούν λίρα χάνουν λόγω υψηλού πληθωρισμού.

Η μείωση του επιτοκίου -που αγνοεί την υποτίμηση του νομίσματος – ρίχνει τα πραγματικά επιτόκια της λίρας σημαντικά . Την ίδια στιγμή, τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πυρομαχικά παρέμβασης για τη στήριξη της λίρας έχουν ουσιαστικά εξαντληθεί.

Η λίρα έχει χάσει σχεδόν 15% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους και πλέον έχει αγγίξει το ψυχολογικά σημαντικό όριο του 7 – ανά δολάριο.

«Μια ασθενέστερη λίρα κινδυνεύει να εκτροχιάσει τον αποπληθωρισμό», ανέφεραν πριν από την απόφαση αναλυτές της JPMorgan Chase & Co., συμπεριλαμβανομένου του Γιάρκιν Τσεμπεσί, ο οποίος προέβλεψε μείωση επιτοκίου μόνο κατά 25 μονάδΕς βάσης.

«Η αδυναμία της Λίρας θέτει επίσης κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και περιμένουμε από την κεντρική τράπεζα να το εξετάσει αυτό».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ