2020-05-07 00:36:22
Φωτογραφία για Μύθοι και αλήθειες για τον κορωνοϊό: 5 διαχωρισμοί που (δεν) πρέπει να κάνεις
Photo by pixpoetry on Unsplash 

Ένας μήνας και κάτι σε γενικό lockdown με επιβεβλημένη απαγόρευση κυκλοφορίας είναι ένα υπερ-αρκετό χρονικό διάστημα για να έχεις ξεψαχνίσει το διαδίκτυο σε σχέση με όλα

εκείνα που σου δημιουργούν εύλογες απορίες. Ενδεχομένως μάλιστα, να έχεις διαβάσει τόσα πολλά για τον κορωνοϊό σε σημείο να έχεις κουραστεί να κλικάρεις οτιδήποτε τον αφορά. Δεδομένου του ότι βιώνουμε μία πρωτόγνωρη και εξελισσόμενη κατάσταση, ζητήματα πάντα θα προκύπτουν, πόσο μάλλον όταν η άρση των μέτρων μας έφερε αντιμέτωπους με μία νέα πραγματικότητα που δε θυμίζει σε τίποτα την κανονικότητα όπως την είχαμε πρότινος στο μυαλό μας. Όσο υπάρχουν fake news, αλλά και διάφοροι επικίνδυνοι που δίχως επιστημονική κατάρτιση θα ρητορεύουν και θα παραπλανούν με ανυπόστατα στοιχεία τους πολίτες, τόσο πιο ζωτικής σημασίας είναι να ξεκαθαρίζουμε καταστάσεις που μέσα μας δεν έχουν σίγουρη απάντηση. Πέντε από αυτές που ακροβατούν μεταξύ αλήθειας και ψέματος διαβάζεις παρακάτω ώστε να μην υπάρχει ίχνος αμφιβολίας και συνεπώς ανασφάλειας.


Οι μη υφασμάτινες μάσκες που δε μπορούν να πλυθούν, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά.

Απάντηση: Μύθος

Σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Yale, Joseph Vinetz -αν δεν πρόκειται για νοσοκομειακή χρήση- μπορείς να μην τις πετάξεις, αλλά να τις αποθηκεύσεις σε ένα καθαρό, ασφαλές μέρος του σπιτιού σου για μερικές ημέρες. Ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει έως τρεις ημέρες στις σκληρές επιφάνειες, οπότε μετά από αυτό το χρονικό διάστημα μπορείς να τις ξαναβάλεις. Το θέμα είναι όμως ότι θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός όταν τις αφαιρείς και τις φυλάσσεις, κι ακόμα περισσότερο να θυμάσαι πόσο καιρό έχουν «ξεκουραστεί» πριν τις ξαναφορέσεις.

Το σκόρδο και συγκεκριμένα βότανα μας προστατεύουν από τον κορωνοϊό.

Απάντηση: Μύθος

Κανείς δεν αμφισβητεί την ευεργετική επίδραση του σκόρδου στην υγεία μας και ειδικότερα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Παρόλα αυτά, οι φήμες που θέλουν ότι το αφέψημα σκόρδου και βοτάνων να μπορεί να μας προστατεύσει από μία πιθανή μόλυνση κορωνοϊού είναι απλώς φήμες. Το ίδιο ισχύει και για κάθε τσάι εκεί έξω, δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός, όπως τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η κατανάλωση νερού κάθε 15 λεπτά “ξεπλένει” τον κορωνοϊό από το στόμα.

Απάντηση: Μύθος

Για την ακρίβεια, ο μύθος λέει πως με αυτόν τον τρόπο ο ιός οδηγείται στο στομάχι, όπου δε μπορεί να επιβιώσει (!) λόγω του στομαχικού οξέος. Η τακτική να παραμένουμε ενυδατωμένοι είναι έτσι κι αλλιώς έξυπνη, είτε είμαστε υγιείς είτε όχι. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το νερό μπορεί να μας προστατεύσει από τη μόλυνση και το ίδιο ισχύει και για τις γαργάρες με αλατόνερο ή ξύδι, όπως και για τη χρήση σπρέι αλατόνερου στη μύτη.

Το καλοκαίρι ο κορωνοϊός θα εξαφανιστεί.

Απάντηση: Μύθος

Όσοι θεωρούν ότι ο κορωνοϊός σκοπεύει να πάει διακοπές το καλοκαίρι στον αγύριστο, είτε εθελοτυφλεί είτε τρέφει φρούδες ελπίδες. Η αλήθεια είναι ότι ο Covid-19 δεν κάνει διακρίσεις και με αυτό το σκεπτικό, χώρες του νότιου ημισφαιρίου δε θα έπρεπε να έχουν καθόλου κρούσματα. Προ πολλού μας έχει ενημερώσει σχετικά o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξηγώντας πως ο ιός μεταδίδεται ανεξαρτήτως ημισφαιρίου και εποχής. Απλώς οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες αποτρέπουν τον κόσμο να παραμένει σε κλειστούς χώρους και άρα και την εξάπλωση του ιού σε αυτούς. Εν ολίγοις, ο τόπος διαμονής και το κλίμα αυτού δε διαχωρίζει τον κόσμο σε προνομιούχους πολίτες και μη.

Το πλύσιμο των ρούχων στο χέρι είναι πιο ασφαλές από αυτό του πλυντηρίου.

Απάντηση: Μύθος

Το πλύσιμο στο χέρι είναι πιο ασφαλές για τα ρούχα μας ανέκαθεν, με ή χωρίς κορωνοϊό, αλλά όχι για εμάς τους ίδιους. Θεωρητικά δηλαδή, τα ρούχα έχουν λιγότερη φθορά, αφού τα χέρια μας δε μπορούν να ασκήσουν στο ύφασμα την ίδια πίεση με ένα μηχάνημα. Αντιθέτως, επειδή οι θερμοκρασίες στις οποίες πρέπει να καθαρίζονται τα ρούχα δεν είναι ανεκτές από το δέρμα μας είναι σχεδόν αυτονόητο πως μόνο ένα πλυντήριο μπορεί να είναι λειτουργικό στην προκειμένη περίπτωση και αποτελεί επιτακτική ανάγκη για κάθε νοικοκυριό.

Εύλογα λοιπόν, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς τι γίνεται στις περιπτώσεις των ευπαθών ομάδων που λόγω ανέχειας ή ειδικών συνθηκών δεν έχουν πρόσβαση γενικότερα σε ηλεκτρικές συσκευές, πόσω μάλλον σε πλυντήρια και στεγνωτήρια. Μία από τις πιο αποτελεσματικές και συνάμα “αθόρυβες” προσπάθειες που τα τελευταία τέσσερα χρόνια κάνει πράξη το μήνυμα #SkipTousDiaxorismous ανάμεσα στα ρούχα τα δικά μας και του άλλου, πρεσβεύοντας το δικαίωμα στο καθαρό ρούχο για όλους, είναι το Κοινωνικό Πλυντήριο Skip. Με αφοσίωση στην κοινωφελή δράση του στηρίζει καθημερινά την πρόσβαση ευπαθών ομάδων στο καθαρό ρούχο. Πρόσφατα μάλιστα ανταποκρίθηκε αμέσως στην αξιέπαινη πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων για τη δημιουργία νέων δομών αστέγων, δωρίζοντας στεγνωτήρια για να διευκολύνει τη γρήγορη διεκπεραίωση των πλύσεων.

Επίσης, προσέφερε μεγάλη ποσότητα απορρυπαντικών για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που κατοικούν στο Γηροκομείο Αθηνών και Καστοριάς, ενώ παράλληλα συνεχίζει να στηρίζει απρόσκοπτα την σταθερή δομή που δημιουργήθηκε το 2016 στον Κόμβο Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων παρέχοντας δωρεάν πλύσεις για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες ακόμη και στα βασικά αγαθά της υγιεινής. Συνολικά δηλαδή, την τελευταία τετραετία το Κοινωνικό Πλυντήριο Skip έχει προσφέρει 187.500 πλύσεις αγάπης και έχει πλύνει περισσότερους από 1500 τόνους ρούχων συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Διαβάζοντας τέτοιου είδους περιστατικά και ενέργειες, καλό θα ήταν την επόμενη φορά που θα “θρηνήσουμε” την απώλεια της κανονικότητας στη ζωή μας, να έχουμε κατά νου πως μερικοί άνθρωποι εκεί έξω, δεν τη βιώνουν έτσι κι αλλιώς, με ή χωρίς πανδημία. Και χρειάζονται βοήθεια από όλους μας, κάθε μέρα.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ