2020-05-12 22:40:53
Φωτογραφία για Ο Ερντογάν παίζει «τα ρέστα του»
Ένεση $3 δισ στις εξαντλημένες κρατικές τράπεζες, για να δανείζουν χωρίς «να σκάσουν»

Η φούσκα δανεισμού θα μεγαλώσει κι άλλο στην Τουρκία - Από μια κλωστή κρέμονται

οι κρατικές τράπεζες - Επίσημα, τα τρία δισ. θα μοχλευτούν για «νέα δάνεια» 24 δισ. - Ανεπίσημα έχουν δοθεί ήδη περισσότερα από όσα μπορεί να σηκώσει το σύστημα

Παράταση στο ριψοκίνδυνο πάρτι δανεισμού προσπαθεί να δώσει ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η παροχή δανείων στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι η μόνη του ελπίδα για να μην καταρρεύσει άτακτα η οικονομία – και να μην προσέξουν οι Τούρκοι την υπόγεια φτωχοποίησή τους λόγω της υποτίμησης της λίρας.

Ταυτόχονα όμως, η παράταση και διόγκωση της δανειακής φούσκας αυξάνουν το ύψος από το οποίο θα καταρρεύσει η τουρκική οικονομία όταν «σταματήσει η μουσική»

H ανακοίνωση

Το ταμείο κρατικού πλούτου της Τουρκίας (Turkiye Varlik Fonu/TWF) ανέφερε σε ηλεκτρονική ανακοίνωση ότι θα εισφέρει 21 δισεκατομμύρια λίρες (3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε τρεις κρατικές τράπεζες – την Ziraat, τη HalkBank και τη Vakiflar – των οποίων τα αθροιστικά τους κεφάλαια έχουν υποχωρήσει σε λιγότερο από 10 δισεκ. λίρες (1,5 δισεκ. δολάρια).


Η «ενίσχυση» δηλαδή είναι υπερδιπλάσια από τα κεφάλαια που έχουν σήμερα οι τρεις κρατικές τράπεζες.

Η Halkbank και η Vakifbank, σε ξεχωριστές ανακοινώσεις εξήγησαν ότι το αμοιβαίο κεφάλαιο θα λάβει μετοχές που εκδόθηκαν πρόσφατα. Το Ταμείο θα χρηματοδοτήσει την εισφορά μετρητών μέσω πωλήσεων ομολόγων από το Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομικών σε τράπεζες στην τοπική αγορά, ανέφερε.

Οι Ziraat, Vakifbank και Halkbank θα λάβουν από 7 δισεκατομμύρια λίρες από το ταμείο. Η ενίσχυση των 7 δισεκ λιρών είναι ποσό μεγαλύτερο των κεφαλαίων που κάθε μια τράπεζα διαθέτει αυτή τη στιγμή. Τα κεφάλαια της Ziraat είναι στα 6,1 δισ. λίρες, η Vakifbank κατέχει 2,5 δισεκατομμύρια λίρες και μόλις 1,25 δισεκατομμύρια λίρες Halkbank.

Το νέο κεφάλαιο θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τις εταιρείες που επλήγησαν από την μειωμένη δραστηριότητα λόγω του κορωνοϊού, είπε η Halkbank.

Περιθώριο νέου δανεισμού

Τα κεφάλαια που θα εισφέρει το επενδυτικό ταμείο σε κάθε τράπεζα (7 δισ. λίρες/1 δισ. δολάρια) θα μπορούν να μοχλευθούν οκτώ φορές και να παράξουν νέα δάνεια ύψους 56 δισ. λιρών επιπλέον δανεισμού για κάθε τράπεζα.

«Συνολικά, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα τονωτικό ύψους 170 δισεκατομμυρίων λιρών για την οικονομία», δήλωσε ο Ατες Μπουλντούρ, αναλυτής της Credit Suisse Group AG στην Κωνσταντινούπολη στο Bloomberg. «Η ανακούφιση μπορεί να είναι προσωρινή ανάλογα με την έκταση της ανάγκης των κρατικών τραπεζών να τονώσουν την οικονομία».

Από ένεση σε ένεση οι κρατικές τράπεζες

Η εισφορά κεφαλαίου είναι η δεύτερη κεφαλαιακή ένεση για τους κρατικούς δανειστές σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο.

Οι κρατικές τράπεζες της τουρκίας προσπαθούν να υπερκαλύψουν τη μείωση των δανείων από τις ιδιωτικές τράπεζες, προκειμένου να κρατήσουν την οικονομία ζωντανή: Οι κρατικές τράπεζες δίνουν τα τριπλάσια δάνεια στην οικονομία σε σχέση με τις ιδιωτικές από το 2017. Η υποτίμηση 15% της λίρας φέτος έναντι του δολαρίου έχει επιβαρύνει επίσης την πρωτεύουσα των κρατικών τραπεζών.

Το προσωπικό Υπερταμείο του Ερντογάν

Το κρατικό ταμείο πλούτου που μετά τις τελευταίες συνταγματικές αλλαγές είναι κάτω από τον πλήρη έλεγχο του τούρκου προέδρου ελέγχει πλήρως τη Ziraat Bank, η οποία δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των ενισχύσεων. Διαθέτει επίσης μη διαπραγματεύσιμες μετοχές της Halkbank. Το αμοιβαίο κεφάλαιο θα έχει μερίδιο στη Vakifbank, που ελέγχεται επί του παρόντος από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των Ziraat, Halkbank και Vakifbank ήταν πάνω από το ρυθμιστικό όριο αναφοράς 12% στα τέλη του προηγούμενου έτους σε 17%, 14,3% και 16,6%, αντίστοιχα.

Ωστόσο από τα τέλη του 2019 έχουν επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση του δανεισμού, με αποτέλεσμα οι κεφαλαιακές τους θέσεις να έχουν αδυνατίσει σημαντικά.

«Ο αντίκτυπος στην αγορά μπορεί να είναι θετικός δεδομένου ότι οι μετοχές που εκδόθηκαν πρόσφατα θα πωληθούν σε τιμές αγοράς περίπου στο ταμείο πλούτου και όχι σε ονομαστικές τιμές», δήλωσε ο Can Oksun, ανώτερος έμπορος της Global Securities στην Κωνσταντινούπολη.

Η Halkbank υποχώρησε έως 0,5% μετά την άνοδο της τάξης του 1,5% στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η Vakifbank σημείωσε άνοδο έως και 1,5%.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Subaru WRX pick up!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Subaru WRX pick up!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ