2020-05-15 00:15:36
Φωτογραφία για Στη δικαιοσύνη η Ikea και πρώην υπάλληλοι για σκάνδαλο κατασκοπείας υπαλλήλων και πελατών
Η διοίκηση της εταιρείας κατηγορείται πως είχε θέσει σε έφαρμογή ένα καλά συγκροτημένο σύστημα για την παρακολούθηση ορισμένων υπαλλήλων, σε συνεργασία με αστυνομικούς αξιωματούχους

Στο δικαστήριο παραπέμπεται η Ikéa France και αρκετά φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων πρώην στελεχών της ίδιας εταιρείας, που κατηγορούνται ότι είχαν αναπτύξει έναν ευρύ μηχανισμό κατασκοπείας υπαλλήλων και πελατών της, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελεία των Βερσαλλιών.

Εκτός από τον σουηδικό γίγαντα επίπλων, άλλα 15 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο πρώην διευθυντών της Ikea France, των Στεφάν Βανοβέρμπεκε και Ζαν-Λουΐ Μπαγιό, καθώς και αρκετοί αστυνομικοί, παραπέμπονται στο δικαστήριο των Βερσαλλιών, κοντά στο Παρίσι, για παράνομη συλλογή και αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, αδίκημα που αφορά ειδικότερα την χρονική περίοδο 2009-2012.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε στις αρχές του 2012 χάρις σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Canard Enchaîné. Σύμφωνα με το σατιρικό εβδομαδιαίο έντυπο, η διοίκηση της εταιρείας είχε θέσει σε έφαρμογή ένα καλά συγκροτημένο σύστημα για την παρακολούθηση ορισμένων υπαλλήλων, ειδικά όσων ανέπτυσσαν συνδικαλιστική δραστηριότητα που θεωρείτο ενοχλητική για την εταιρεία, καθώς και εκείνων των πελατών που βρίσκονταν σε αντιδικία μαζί της.


Στόχος του μηχανισμού αυτού ήταν η συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών σχετικά με το ποινικό μητρώο ή με την κατάσταση του τραπεζικού τους λογαριασμού.

Για να γίνει εφικτό αυτό, η εταιρεία φέρεται να είχε υπογράψει ένα "συμβόλαιο" με αξιωματούχους της αστυνομίας που είχαν πρόσβαση στο "STIC", δηλαδή στο αχανές αρχείο της αστυνομίας που καταγράφει τους δράστες και τα θύματα εγκλημάτων, έτσι ώστε να να τους διαβιβάζουν εμπιστευτικά δεδομένα έναντι αμοιβής.

Μέσα στον ορυμαγδό των αποκαλύψεων η Ikea ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων δεοντολογίας στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει την κηλιδωμένη εικόνα της εταιρείας, αλλά και να αντλήσει διδάγματα από αυτό σκάνδαλο.

Η εταιρεία διαθέτει 34 καταστήματα και απασχολεί 10.000 υπαλλήλους στη Γαλλία.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ