2020-05-19 18:54:37
Φωτογραφία για Έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση το κόμμα του Μακρόν
Μεγάλο πλήγμα υπέστη σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς επτά βουλευτές του έγιναν «αντάρτες» λέγοντας «adieu» (αντίο) στο κυβερνών κόμμα που χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Οι βουλευτές που αποχωρούν από το κόμμα του Μακρόν ανακοίνωσαν σήμερα τη δημιουργία μιας νέας ομάδας στην γαλλική Εθνοσυνέλευση κοινοβουλίου, της ένατης σ' αυτό το νομοθετικό σώμα, στερώντας από τον πρόεδρο την απόλυτη πλειοψηφία εδρών και αυξάνοντας την πίεση για περισσότερο αριστερές πολιτικές.

Όπως γράφει ο γαλλικός Τύπος, επτά βουλευτές αποχώρησαν από το κόμμα του Μακρόν «Δημοκρατία Εμπρός» (La Republique En Marche, LREM) για να ενταχθούν στη νέα ομάδα «Οικολογία, Δημοκρατία, Αλληλεγγύη» (EDS), η οποία ανακοίνωσε πως κατεβαίνει με 17 βουλευτές.

Αυτό σημαίνει πως το κόμμα «LREM» έχει πλέον 288 βουλευτές, έναν λιγότερο από το όριο των 289 που χρειάζεται για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή . Αξίζει να σημειωθεί πως, το 2017 όταν ο Μακρόν εισήλθε στη βουλή, είχε 314 βουλευτές.


Το κόμμα του Μακρόν έλαβε σάρκα και οστά αφού ο πρώην επενδυτικός τραπεζίτης κέρδισε την προεδρία τον Μάιο του 2017.

Τα τελευταία τρία χρόνια απώλεσε αρκετούς βουλευτές που είχαν απογοητευτεί από τον στενό έλεγχο που ασκεί ο πρόεδρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την πολιτική του που ευνοεί τον επιχειρηματικό κλάδο.

Στην δήλωση που εξέδωσαν οι 17 βουλευτές αναφέρουν πως η νέα ομάδα είναι «ανεξάρτητη», δεν ανήκει «ούτε στην πλειοψηφία ούτε στην αντιπολίτευση».

Στη βουλή πάντως, ο Μακρόν εξακολουθεί να ποντάρει στην στήριξη ενός μικρότερου εταίρου του, του κεντρώου κόμματος «MoDem».

Η μεταρρυθμιστική προσπάθεια του Γάλλου προέδρου έχει «παγώσει» εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Μακρόν επεδίωκε να επανέλθει δυναμικά στο θέμα έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και, πριν απ' αυτές, τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες των «κίτρινων γιλέκων».

Από την πλευρά του, το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει πως το κόμμα του Μακρόν «LREM» μπορεί να ανακτήσει σύντομα την απόλυτη πλειοψηφία με την έλευση στις τάξεις του ενός αναπληρωτή καλύπτοντας το κενό ενός βουλευτή που παραιτήθηκε.

Ο Ρισάρ Φεράν, στενός σύμμαχος του Μακρόν και πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, αναγνώρισε την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας από το LREM, αλλά δήλωσε πως η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει στις ψήφους 342 βουλευτών χάρη στη στήριξη εκ μέρους του κεντρώου κόμματος «MoDem».

Επικεφαλής της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας θα είναι η Πολά Φορτεζά και ο Ματιέ Ορφελέν, στενός σύμμαχος του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Νικολά Ιλό, ο οποίος παραιτήθηκε από την κυβέρνηση του Μακρόν απογοητευμένος από τις πολιτικές του προέδρου για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη ενέργεια.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ