2020-05-22 01:11:49
Φωτογραφία για Αυτές είναι όλες οι νέες φορο-ελαφρύνσειςΠαρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας έκτακτου χαρακτήρα που στοχεύουν στο να δώσουν πρόσθετο οξυγόνο στην οικονομία κατά τη φάση της ανάκαμψης ξεκινάβ να εφαρμόζει το κυβερνητικό επιτελείο.

 Οι παρεμβάσεις εκτείνονται από την έκτακτη μείωση του ΦΠΑ μέχρι την αύξηση της έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων για δαπάνες επιστημονικής έρευνας. Αναλυτικά οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν:

-μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα γίνει χρήση υφιστάμενης διάταξης που προβλέπει την παροχή της δυνατότητας σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες να αιτηθούν στην εφορία τη μείωση της προκαταβολής φόρου για την τρέχουσα χρήση εφόσον μπορούν να αποδείξουν μείωση του τζίρου τους. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει με βάση τη μείωση του τζίρου που θα αποδείξουν οι επιχειρήσεις για το τρίμηνο Μαρτίου- Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι η προκαταβολή φόρου είναι σήμερα 100%.


-στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος λόγω του κουρέματος των ενοικίων έρχεται συμψηφισμός μέρους της μείωσης του εισοδήματος από ενοίκια με τον φετινό φόρο εισοδήματος και τον φετινό ΕΝΦΙΑ.

-οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαυξημένες κατά 100%, έναντι 30% που είναι σήμερα, για δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από 1η Σεπτεμβρίου 2020 και μετά

-ο ΦΠΑ μειώνεται προσωρινά, δηλαδή για πέντε μήνες και συγκεκριμένα από την 1η Ιουνίου έως και τις 31 Οκτωβρίου σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες.

Μειώνεται από το 24% στο 13% για τον καφέ και όλα τα σερβιριζόμενα ροφήματα, πλην των οινοπνευματωδών ποτών. Ουσιαστικά το σύνολο της εστίασης θα υπάγεται για το συγκεκριμένο πεντάμηνο στον μειωμένο συντελεστή 13% προκειμένου να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις εστίασης και κυρίως οι επιχειρήσεις καφέ.

Μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ για όλες τις μεταφορές, δηλαδή αεροπορικά, ακτοπλοϊκά, σιδηροδρομικά, αστικά και υπεραστικά εισιτήρια. Από τη μείωση του ΦΠΑ αναμένεται να μειωθεί το κόστος των μεταφορών προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστικό το μεταφορικό κομμάτι του τουριστικού προϊόντος. Παράλληλα η μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών θα οδηγήσει στη μείωση των τιμών τους προκειμένου να βοηθηθούν περισσότερα τα λαϊκά στρώματα που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ για τα εισιτήρια των θερινών κινηματογράφων. Η μείωση στοχεύει στο να στηρίξει τον συγκεκριμένο κλάδο το φετινό καλοκαίρι λόγω της μείωσης των εσόδων των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

-μειώνεται ο ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα. Συγκεκριμένα από τα τουριστικά πακέτα το 90% αντί για το 80% θα υπάγεται πλέον στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% και το υπόλοιπο 10% αντί για 20% θα υπάγεται στον κανονικό συντελεστή 24%. Η συγκεκριμένη παρέμβαση αφορά τα τουριστικά πακέτα που περιλαμβάνουν συνολικές υπηρεσίες, όπως διαμονή και γεύματα. 

Η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% συνεπάγεται μια μείωση φορολογικού κόστους για προϊόντα και υπηρεσίες κατά περίπου 9%. Αυτό δεν μπορεί να περάσει αυτόματα στις τελικές τιμές του καταναλωτή καθώς εξαρτάται από το αν θα απορροφήσουν προς όφελός τους τη σχετική ελάφρυνση οι αντίστοιχες επιχειρήσεις των κλάδων. Στην περίπτωση αυτή οι λιανικές τιμές δεν θα μειωθούν αλλά θα στηριχθούν οικονομικά οι αντίστοιχοι κλάδοι. Για παράδειγμα ένας καφές τιμάται σήμερα 1,7 ευρώ. Με τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% εφόσον περάσει το σύνολο του οφέλους στον καταναλωτή θα τιμάται 1,55 ευρώ. Αν δεν περάσει όμως θα συνεχίσει να τιμάται στα 1,7 ευρώ και για κάθε καφέ που πουλάει μια επιχείρηση θα έχει πρόσθετο όφελος 15 λεπτών. 

- για τις πληττόμενες από την κρίση επιχειρήσεις αλλά και όσες παραμείνουν κλειστές για τον Ιούνιο αναστέλλονται οι φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. 

-διατηρείται το μέτρο της μείωσης του ενοικίου κατά 40% για ακόμη έναν έως τρεις μήνες ανάλογα με τον κλάδο. Συγκεκριμένα, για τον Ιούνιο θα καταβάλλουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40% οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με διοικητική εντολή, και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουρισμός, εστίαση, μεταφορές, πολιτισμό, αθλητισμό και λιανικό εμπόριο.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ