2020-06-04 10:26:25
Φωτογραφία για Εκρηκτική η κατάσταση στις ΗΠΑ: Υποχωρεί ο Τραμπ - Παρέμβαση πρώην προέδρων
Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στις ΗΠΑ καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας σε δεκάδες πόλεις και οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί στρατιωτικής επέμβασης "για την αποκατάσταση της τάξης" δεν πτόησε τους εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούν κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς διακρίσεις, ίση μεταχείριση και τερματισμό της αστυνομικής βίας, μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από τον λευκό -πρώην πλέον- αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν.

"Η εισαγγελία της Μινεσότα αυξάνει τις κατηγορίες κατά του Ντέρεκ Σόβιν σε β΄βαθμού σχετικά με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και απαγγέλει κατηγορίες στους άλλους τρεις αστυνομικούς. Ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την απονομή δικαιοσύνης" αναφέρει η κυβερνήτης σε ανάρτησή της στο Twitter. Απαγγέλθηκαν κατηγορίες και στους υπόλοιπους τρεις αστυνομικούς που συμμετείχαν στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Μετά από τις αναταραχές οι δικαστικές αρχές της Μινεσότα ανακοίνωσαν ότι και οι άλλοι τρεις αστυνομικοί κατηγορούνται για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.


Περισσότεροι από 18.000 στρατιώτες της Εθνοφρουράς συνδράμουν τις αστυνομικές δυνάμεις σε πάνω από 29 πολιτείες των ΗΠΑ. Ο αριθμός των κινητοποιημένων μελών της εθνοφρουράς είναι σχεδόν ίδιος με τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται σε ενεργή υπηρεσία στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Σε χιλιάδες συλλήψεις έχουν προχωρήσει οι αστυνομικοί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων αλλά και ταραχών, με αφορμή τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ σε δεκάδες πόλεις στις ΗΠΑ. Το Associated Press ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 9.300 άτομα συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη χώρα μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι νεκροί ανέρχονται σε όλη τη χώρα σε τουλάχιστον 12, ανάμεσα τους και δύο αστυνομικοί. Επιπλέον άλλοι 5 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί από πυρά κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Στη Νέα Υόρκη, τα επεισόδια ξεκίνησαν το βράδυ της Δευτέρας πριν την επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ έως την Κυριακή 7 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Ο Τραμπ φαίνεται να υποχωρεί

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε χθες Τετάρτη ότι δεν πιστεύει πως θα χρειαστεί να εμπλακούν οι ένοπλες δυνάμεις για να αντιμετωπιστούν οι διαδηλώσεις που πυροδότησε ο θάνατος άοπλου Αφροαμερικανού κατά τη διάρκεια βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη.

"Εξαρτάται, δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να το κάνουμε", απάντησε ο Τραμπ ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Newsmax εάν σκοπεύει πράγματι να στείλει τον στρατό σε αμερικανικές πόλεις για να καταστείλει τις διαδηλώσεις, που σημαδεύτηκαν σε αρκετές περιπτώσεις από βίαια επεισόδια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο Τραμπ διεμήνυσε τη Δευτέρα ότι θα μπορούσε να στείλει στρατό σε πόλεις και πολιτείες για να "λυθεί το πρόβλημα" εάν οι δήμαρχοι και οι κυβερνήτες δεν ανακτούσαν τον έλεγχο της κατάστασης, όπως απαίτησε.

Τι είπε ο Τζίμι Κάρτερ

Την Τρίτη και χθες Τετάρτη άλλοι δύο πρώην πρόεδροι, ο Τζορτζ Ου. Μπους, Ρεπουμπλικάνος, και ο Τζίμι Κάρτερ, Δημοκρατικός, παρενέβησαν στον δημόσιο διάλογο σε τόνο πολύ διαφορετικό από αυτόν του σημερινού αρχηγού του κράτους.

Εκφράζοντας την "οδύνη" του ίδιου και της συζύγου του μπροστά στις ταραχές που ξέσπασαν στη χώρα μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ στηλίτευσε χθες Τετάρτη τις "τραγικές φυλετικές αδικίες" και τις πράξεις με ελατήρια τις "φυλετικές διακρίσεις" και την "ωμή απανθρωπιά", που "υποσκάπτουν" την αμερικανική δημοκρατία. Ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος (1977-1981), 95 ετών, τόνισε πως "στεκόμαστε με όλη μας την καρδιά στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων κι όλων όσοι αισθάνονται απελπισία μπροστά στις πανταχού παρούσες φυλετικές διακρίσεις και στην ωμή απανθρωπιά".

"Οι άνθρωποι με εξουσία, προνόμια και ηθική συνείδηση πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους και να πουν ‘φτάνει πια’ σε μια αστυνομία κι ένα δικαστικό σύστημα που κάνουν διακρίσεις για φυλετικούς λόγους, στις ανήθικες οικονομικές ανισότητες ανάμεσα στους λευκούς και τους μαύρους, στις ενέργειες της κυβέρνησης που υπονομεύουν τη δημοκρατία μας". "Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση εξίσου καλή με τον λαό της κι είμαστε καλύτεροι από αυτό", έκρινε.

Έπειτα από μία εβδομάδα και πλέον κινητοποιήσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο στα 46 του χρόνια του Τζορτζ Φλόιντ, Αφροαμερικανού στον οποίο προκάλεσε ασφυξία λευκός αστυνομικός την 25η Μαΐου στη Μινεάπολη, οι οποίες έχουν σε αρκετές περιπτώσεις σημαδευτεί από ταραχές, ο Κάρτερ επισήμανε σε γραπτή ανακοίνωσή του πως "η βία, είτε είναι αυθόρμητη είτε υποκινείται συνειδητά, δεν είναι λύση".

Ο Τζίμι Κάρτερ, άλλοτε κυβερνήτης στην Τζόρτζια — πολιτεία του αμερικανικού Νότου ανεξίτηλα σημαδεμένη από το παρελθόν της δουλείας και του φυλετικού διαχωρισμού — θύμισε πως όταν αναλάμβανε το αξίωμα, το 1971, είχε πει: "Η εποχή των φυλετικών διακρίσεων τέλειωσε". "Με μεγάλη θλίψη και απογοήτευση, επαναλαμβάνω αυτές τις λέξεις, σχεδόν πέντε δεκαετίες αργότερα", πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα βλέπει αλλαγή νοοτροπίας

Ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε χθες Τετάρτη ικανοποίηση για την "αλλαγή της νοοτροπίας" στις τάξεις των Αμερικανών, που διαδηλώνουν εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, γεγονός που θα μπορούσε κατ’ αυτόν να φέρει μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο. Ο προκάτοχος του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο παρότρυνε παράλληλα τις αρχές των πολιτειών και των πόλεων να επανεξετάσουν την πολιτική τους όσον αφορά τη χρήση βίας από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μέσω βιντεοσύνδεσης μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη την 25η Μαΐου.

"Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αδράξουμε τη στιγμή που δημιουργήθηκε στην κοινωνία μας, στη χώρα μας, να την αξιοποιήσουμε, ώστε να έχει αντίκτυπο", έκρινε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με ακτιβιστές, αναφερόμενος στους χιλιάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν την αστυνομική βαρβαρότητα, τον ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες. "Υπάρχει αλλαγή της νοοτροπίας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ευρύτερη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι θα μπορούσαμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα", πρόσθεσε. Ο 58χρονος Ομπάμα, που παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στις τάξεις των Δημοκρατικών, υπογράμμισε πως οι μαζικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σκιαγραφούν "έναν πίνακα της Αμερικής πολύ πιο αντιπροσωπευτικό" από αυτόν των κινημάτων για τα πολιτικά δικαιώματα τη δεκαετία του 1960.

Ειδικά οι νεότεροι Αμερικανοί απαντούν παρών, εξήγησε ο Ομπάμα, και η κινητοποίησή τους μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερη αλλαγή. "Θέλω να ξέρετε πως μετράτε. Θέλω να ξέρετε πως οι ζωές σας μετράνε, τα όνειρά σας μετράνε", συνέχισε, απευθυνόμενος στους νέους Αφροαμερικανούς που έχουν, όπως είπε, γίνει πολλές φορές μάρτυρες ή θύματα βιαιοτήτων.

Ο πρώην πρόεδρος απευθύνθηκε επίσης στους τοπικούς αιρετούς. "Απευθύνω έκκληση σε κάθε δήμαρχο στη χώρα μας να αναθεωρήσει την πολιτική του όσον αφορά τη χρήση βίας σε διαβούλευση με τα μέλη της κοινότητάς μας και να δεσμευθεί ότι θα δώσει λόγο για τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις", είπε.

Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση για συνεργασία ώστε να "αλλάξει η Αμερική" και να ανταποκρίνεται στις αξίες και "τα υψηλότερα ιδανικά" των πολιτών της.

"Με κάποιους τρόπους, όσο τραγικές κι αν ήταν οι τελευταίες εβδομάδες, όσο δύσκολες και τρομακτικές και αβέβαιες κι αν ήταν, προσέφεραν επίσης μια εκπληκτική ευκαιρία να αφυπνιστεί ο κόσμος", είπε ο Ομπάμα, επιλέγοντας μια νότα αισιοδοξίας.

Η τοποθέτηση του Ομπάμα ήταν διαμετρικά αντίθετη από αυτή του διαδόχου του. Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφεύγει να αναφερθεί στα ζητήματα που εγείρουν οι διαδηλωτές και επικεντρώνεται στις ταραχές και τις λεηλασίες. Ο Ρεπουμπλικάνος απείλησε να αναπτύξει τον στρατό για να κατασταλούν οι "ταραχοποιοί" και οι "αναρχικοί", μίλησε για "τρομοκρατία", απαίτησε από δήμαρχους και κυβερνήτες πολιτειών να φανούν "σκληρότεροι".

Ο Ομπάμα δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Τραμπ στην παρέμβασή του. Ο πρώην πρόεδρος, που είδε πολλά παρόμοια συμβάντα να σημειώνονται κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας, αμφισβήτησε ότι κάποιος οφείλει να επιλέγει "την ψήφο ή τη διαδήλωση", τη "συμμετοχή ή την πολιτική ανυπακοή". Αυτά τα δύο "δεν είναι" αλληλοαποκλειόμενα, μπορεί να αποτελούν το ένα συνέχεια του άλλου, επέμεινε. Απέρριψε επίσης τη θέση όσων στέκονται "στις διαδηλώσεις", όπως ο διάδοχός του.

Προέτρεψε όσους καταδικάζουν τις διαδηλώσεις "να θυμούνται κάτι: αυτή η χώρα θεμελιώθηκε πάνω σε διαδηλώσεις. Τις ονόμασαν Αμερικανική Επανάσταση".

Απόπειρα διχασμού της Αμερικής

Ο στρατηγός των Πεζοναυτών ε.α. Τζιμ Μάτις, ο πρώην υπουργός Άμυνας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παραιτήθηκε το 2018 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι αποπειράται να "διχάσει" την Αμερική.

"Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι, όσο ζω, ο πρώτος πρόεδρος που δεν προσπαθεί να ενώσει τον αμερικανικό λαό — δεν προσποιείται καν ότι προσπαθεί να τον ενώσει", τόνισε ο Μάτις σε γραπτή τοποθέτησή του που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο του περιοδικού The Atlantic. "Αντ’ αυτού, προσπαθεί να μας διχάσει", πρόσθεσε ο απόστρατος αξιωματικός, ο οποίος χαίρει σεβασμού στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Τζιμ Μάτις εκφράζεται ανοικτά για τον Ρεπουμπλικάνο δισεκατομμυριούχο στον Λευκό Οίκο αφότου αποχώρησε από την κυβέρνησή του. "Παρακολούθησα τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας με οργή και φρίκη", συνεχίζει ο Μάτις σε αυτό το "Κατηγορώ" του, τασσόμενος υπέρ των διαδηλωτών που απαιτούν, όπως επισημαίνει, ισότητα δικαιωμάτων.

Μετά τον θάνατο την 25η Μαΐου στη Μινεάπολη του Τζορτζ Φλόιντ, Αφροαμερικανού στον οποίο προκάλεσε ασφυξία λευκός αστυνομικός, ένα ιστορικό κύμα διαδηλώσεων καταγράφεται σε δεκάδες αμερικανικές πόλεις, για να καταγγελθούν ο ρατσισμός, η αστυνομική βία και οι κοινωνικές ανισότητες στις ΗΠΑ. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συμμετάσχει σε ειρηνικές κινητοποιήσεις απ’ άκρου σ’ άκρο της χώρας, όμως λεηλασίες και ταραχές έχουν σημαδέψει τις διαμαρτυρίες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που παραμένει σιωπηλός για τα προβλήματα που θίγουν οι διαδηλωτές, προτίμησε έναν πολύ πολεμικό τόνο αναφερόμενος στις ταραχές και τις λεηλασίες, απείλησε να στείλει τον στρατό για να ανακτηθεί ο έλεγχος και αυτοπαρουσιάστηκε ως ο "πρόεδρος του νόμου και της τάξης".

"Δεν πρέπει να αφήσουμε την προσοχή μας να διασπαστεί από μια χούφτα παραβάτες του νόμου. Οι διαδηλώσεις καθορίζονται από τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους με αρχές που επιμένουν ότι πρέπει να αρθούμε στο ύψος των αξιών μας", κρίνει ο Τζιμ Μάτις.

"Πρέπει να απορρίψουμε και να ζητήσουμε να λογοδοτήσουν εκείνοι που βρίσκονται στην εξουσία και γελοιοποιούν το Σύνταγμά μας", προσθέτει.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ