2020-06-08 17:30:21
Φωτογραφία για Ζαραβίνα: Η μαγευτική λίμνη των θρύλων στο Πωγώνι του νομού Ιωαννίνων
Πού βρίσκεται η λίμνη Ζαραβίνα; - Πώς πήρε το όνομά της; - Το βάθος της λίμνης και οι θρύλοι γύρω απ’ αυτήν - Τι είπε ο Αλή πασάς στον Πουκεβίλ για τη λίμνη - Πώς η Ζαραβίνα από ιδιωτική λίμνη πέρασε στο Δημόσιο; - Ο ποταμός Γορμός και η γέφυρα των Αγιών

Μία από τις σπάνιες φορές που θα αφιερώσουμε ένα άρθρο μας αποκλειστικά σε θέμα γεωγραφικό είναι η σημερινή.  Πρόκειται για τη Ζαραβίνα που βρίσκεται στο Πωγώνι του νομού Ιωαννίνων.

Η θέση της Ζαραβίνας- Πώς πήρε το όνομά της;

Η λίμνη Ζαραβίνα μέχρι την εμφάνιση του διαδικτύου ήταν γνωστή μόνο στους κατοίκους ή τους επισκέπτες του Πωγωνίου. Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά άρθρα ακόμα και βίντεο γι’ αυτή. Θα χρησιμοποιήσουμε ελάχιστα στοιχεία από το διαδίκτυο και θα παραθέσουμε στοιχεία από δυσεύρετες πηγές.

Η λίμνη Ζαραβίνα ή Τζαραβίνα ή Τζεροβίνα ή Νεζερός ή λίμνη Δελβινακίου βρίσκεται έναντι της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Κακαβιάς και απέχει 45 χλμ από τα Γιάννενα και περίπου 15 από τα ελληνοαλαβανικά σύνορα. Για όσους γνωρίζουν την περιοχή βρίσκεται ανάμεσα στο Καλπάκι και το Χάνι Δελβινακίου. Έχει έκταση 0,301 τ. χλμ (πηγή: Βικιπαίδεια) ωστόσο τον χειμώνα λόγω των πολλών βροχοπτώσεων στην περιοχή η έκταση που καταλαμβάνει είναι σαφώς μεγαλύτερη.


Ο Γιώργος Φατούρος στο σπουδαίο έργο του ‘’ΛΙΜΝΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ’’ γράφει ότι καλύπτει έκταση 260 στρεμμάτων. Σχηματίστηκε από τοπικό καρστικό βύθισμα της εποχής του Πλειστόκαινου και έχει τη μορφή ανεστραμμένου κόλουρου κώνου. Η μέση απόλυτη στάθμη της βρίσκεται στα 480 μ. Τροφοδοτείται από τους χειμάρρους Θειαφόλακκο, Βοϊδίτσα και Λάκκο Παναγιάς. Δίπλα από τη λίμνη περνούσε κατά το παρελθόν και ως τα μέσα του 19ου αιώνα ένας πανάρχαιος δρόμος που οδηγούσε από τη Νότια Ελλάδα στην πρωτεύουσα των Μολοσσών Πασσαρώνα και από εκεί στο Δυρράχιο όπου συναντούσε την Εγνατία Οδό. Ήταν γνωστός ως Ντερβένι. Η λίμνη είναι γνωστή κυρίως με το όνομα Ζαραβίνα. Συχνά αποκαλείται και Τζαραβίνα ενώ σπανιότερα λέγεται Τζεροβίνα και Νεζερός. Το όνομα λίμνη Δελβινακίου είναι μάλλον άστοχο, καθώς η ιστορική κωμόπολη του Δελβινακίου απέχει αρκετά χιλιόμετρα από αυτή. Πολύ κοντά στη λίμνη βρίσκεται το χωριό Ζαραβίνα (γνωστό ως Λίμνη από το 1928 ως τον Μάρτιο του 2020). Παλαιότερα βρισκόταν δίπλα στη λίμνη Ζαραβίνα ωστόσο η καταστροφή του από Αλβανούς Λιάπηδες μετά τον θάνατο του Αλή πασά το 1822 ανάγκασε τους κατοίκους του χωριού να χτίσουν καινούργιο οικισμό στη σημερινή του θέση, δύο χιλιόμετρα ψηλότερα από την προηγούμενη, για να προφυλαχθούν από τις ληστρικές επιδρομές.

Η ίδρυση του χωριού ανάγεται στα τέλη του 13ου αιώνα οπότε φαίνεται και ότι ιδρύθηκε και η Μονή Αλεξάνδρου Ζαραβίνας. Το όνομα Ζαραβίνα εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1364 όταν χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος Πωγωνιανής ο Αγαθόνικος εκ Ζαραβίνης. Για την προέλευση του ονόματος Ζαραβίνα υπάρχουν πολλές εκδοχές. Τις θέσαμε υπόψη του κορυφαίου Έλληνα γλωσσολόγου, Ομότιμου Καθηγητή του ΕΚΠΑ κύριου Χριστόφορου Χαραλαμπάκη, ο οποίος αφού τις μελέτησε προσεκτικά και τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό, μας είπε ότι πιθανότερη είναι μία από τις εκδοχές που αναφέρει ο Χαράλαμπος Π. Συμεωνίδης στο ‘’ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝΥΜΙΩΝ’’. Ζαραβίνα anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ