2020-06-11 11:56:43
Φωτογραφία για Περί συνταγογραφικής συμπεριφοράς...
Σχετικά με το ειδοποιητήριο περι συνταγογραφικης συμπεριφοράς που έστειλε σε όλους τους ιατρούς ο ΕΟΠΥΥ, θα ηθελα να κανω τα ακολουθα σχόλια: 

Kαταλαβαίνω ότι αυτό έγινε λόγω υπερβασης φαρμακευτικής δαπάνης για ακόμα μια χρονιά και είναι λογικό και δίκαιο ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός εθνικός οργανισμός υγείας να παρακολουθεί τη συνταγογράφηση των 65.οοο ιατρών που αφορούν 10 εκατομύρια πολίτες (με η χωρίς ασφάλεια). ΟΜΩΣ επειδή ο τροπος καταγραφης των παραμέτρων συνταγογράφησης είναι απλοί αριθμοί –συνήθως υπέρβασης του μέσου όρου της κάθε ειδικότητας- είναι γνωστό ότι η στατιστική είναι η επιστήμη της μαθηματικής ανάλυσης δεδομένων ΑΛΛΑ χωρίς παρανομαστή και παραμετροποίηση των δεδομένων οι απλοί αριθμοί όχι μόνο δεν εκφράζουν την αλήθεια αλλα μπορούν να οδηγήσουν σε κατάφωρα ΛΑΘΟΣ συμπεράσματα. 

Ως γνωστόν, οι ειδικοί ιατροί διακρίνονται περίπου σε 40.000 ιδιώτες και 25.000 νοσοκομειακούς-δημοσίων δομών
. Ολοι αυτοί διαχωρίζονται περαιτέρω σε ιατρούς μεγάλων νοσοκομείων, μικρών νοσοκομείων, κέντρων υγείας πόλεων, υπαίθρου , αγροτικούς και ιδιώτες πολυιατρείων-κλινικών , συμβεβλημένους με γηροκομεία-ΚΑΠΗ , στους έχοντες μόνο ιατρείο σε μεγάλη η μικρή πόλη, νησί κλπ . σε αυτό το σημείο πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι άλλη συμπεριφορά έχει ο ωρίμου ηλικίας παθολόγος π.χ σε νοσοκομείο, άλλη ο νεος επιμελητής, άλλη ο ιδιώτης σε διασημη ιδιωτική κλινική Αθηνας-Θεσσαλονίκης, άλλη ο πανεπιστημιακός και άλλη ο ιδιώτης επαρχιακής πόλης. 

1) Δεν είναι δυνατόν ο ιατρός που είτε λόγω δημόσιας υπηρεσίας, είτε ο ιδιώτης λόγω παρουσίας πολλών ασθενών- δηλαδή ο φαινομενικά ‘καλός’ ιατρός να εγκαλείται ότι βλέπει παραπάνω ασθενείς –δικαιούχους ανα μήνα σε σχέηση με έναν αφηρημένο γενικό όρο, δηλαδή ο κρατικός ιατρός τι να κάνει να τους διώχνει και ο ιδιώτης να λέει βρειτε αλλον γιατί πέρασα το όριο συνταγών ή να δίνει αλοιφές….. 

2) Η δαπάνη συνταγών έχει άμεση σχέση με τις παθήσεις που βλέπει ο ιατρός π.χ ένας παθολόγος που βλέπει πολλούς διαβητικούς με ινσουλίνη ή ενέσιμη αγωγή –που έχουν συνήθως πανω από 80 ευρώ μεσο μηναίο κόστος- τι να κανει είναι ένοχος υπέρβασης δαπάνης ? τι να κάνει να δινει διαιτα και ακαρβόζη που είναι τζάμπα? 

3) Επίσης όταν βλέπει καρκινοπαθείς που θέλουν συχνά αναλγητικά και αντιβιώσεις ή αναπνευστικούς ασθενείς που χρειάζονται και –ακριβά με βαση τη λογική του μέσου όρου-εισπνεόμενα, τι να κανει να δινει μονο aerolin και ότι γίνει….? Επίσης για πρόληψη εγκεφαλικού γράφουν αρκετοί και σωστά τα νεότερα αντιπηκτικά, τι να κάνουν να δινουν πάντα sintrom με κίνδυνο εγκεφαλικού- στους γονείς τους θα το έκαναν οι υπεύθυνοι αυτό για –ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ- ????? 

4) Ο ιατρός που έχει συμβαση με γηροκομεία (δημόσια και ιδιωτικά) ή/και ΚΑΠΗ που είναι γεμάτη πλεον η Ελλάδα, και πρεπει να γραφει τα φαρμακα τους που συνήθως είναι πολλων ειδικοτήτων φάρμακα, τι να κανει να λέει στους συγγενείς πηγαίνετε να βρειτε καρδιολόγο, νευρολόγο, ουρολόγο, ψυχιατρο κλπ για μια συνταγή μηνός ή εάν γράψει παραπλήσιων ειδικοτήτων φαρμακ; - σε δοση μηνός φυσικά- θα είναι υπόλογος για προκλητή ζητηση κατά τον ΕΟΠΥΥ? 

5) Ο ιατρός που είναι κρατικός η ιδιώτης σε μικρό χωρίο-κωμόπολη που γραφει συνταγές και εξ ανάγκης πανε σε ένα ή δυο κοντινα φαρμακεία θα είναι υπόλογος για max εκτελεση φαρμάκων από ένα φαρμακείο, αγαπητοί υπεύθυνοι του ΕΟΠΥ ξεχάσατε πως ζει ο μέσος ηλικιωμένος σε χωριά ή νησιά ή όλοι νομιζετε είναι δίπλα σε δημοτικό ιατρείο ή Κλινική των Αθηνών….? 

6) Όταν το κράτος επίσημα ζητάει από ιατρό να γράφει γενόσημα πάνω από 60% και εμείς γράφουμε π.χ 80% έχουμε υπέρβαση που πρεπει να καταγγελθεί η πρέπει να μας πείτε και μπράβο που στηρίζουμε την ελληνική επιχείρηση και όχι τις πολυεθνικές….? Στο σημείο αυτό να πούμε για τη μεγάλη ΑΔΙΚΙΑ να γράφει ο ιατρός γενόσημο και ο φαρμακοποιός να το κανει γνησιο για να πάρει τη διαφορά και να χρεώνεται στον ΕΟΠΥ ότι ο ιατρός έγραψε γνησιο……. 

7) Αυτοι οι ΜΟΝΟΙ παραμετροι που έχουν αξία είναι: α) το πλαφόν δαπάνης ανά μήνα , β) το ποσοστό εκτέλεσης ανα φαρμακείο (με την εξαίρεση των μικρών περιφερειακών ιατρείων) και γ) το ποσοστό εμβαλαγιών μιας εταιρείας 

8) Κατά τη γνώμη μου στον ΕΟΠΥΥ ξέρουν ποια είναι τα φάρμακα που εκτόξευσαν τη δαπάνη και είναι σαφώς πρώτα τα πανάκριβα πρωτότυπα ογκολογικά, ρευματικά,νευρολογικά και οφθαλμολογικά και πολύ πιο κάτω ευθύνονται –σε απόλυτους αριθμούς- οι τυχόν υπερσυνταγογραφήσεις απλών φαρμάκων όπως στατίνη, εισπνεόμενα, νεα αντιπηκτικά 

9) Tο πιο αστείο έως τραγικό είναι ο αριθμός των ανασφάλιστων συνταγών, δηλαδή αυτοί που το υπερέβησαν επρεπε να τους διώξουν σε ένα κρατικό ιατρείο με αναμονή 1 μήνα π.χ ή εάν καποιοι έχουν γνωστούς ανασφάλιστους και τους εμπιστεύονται είναι κακούργημα- δεν έχουν συνταγματικό δικαίωμα επιλογής, εξάλλου δεν είναι όλοι οι ανασφάλιστοι άποροι και το ξέρουν αυτό στον ΕΟΠΥ. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Όλα τα άλλα καταγράφονται ως υπέρβαση είναι περισσότερο δείκτης ποιότητας και εργατικότητας του ιατρού και όχι δείκτης διαφθοράς-κατευθυνόμενης συνταγογράφησης ή προκλητής ζήτησης. Εν πάσει περιπτώσει, ΞΕΡΟΥΝ σε κάθε ιατρικό σύλλλογο –ειδικά στην επαρχία- ποιοι ιατροί υπερσυνταγογραφούν προκλητικά και αναίτια (εκτίμηση το πολύ το 20% των ιατρών) και μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα και στέρηση συνταγογράφησης στους λίγους που το παρατραβάνε συνειδητά……. 

ΑΛΛΑ γενικά το να καθόμαστε σε ένα γραφείο στην Αθήνα και να ερμηνεύουμε γενικά και οριζόντια τα νούμερα, χωρίς παρανομαστή και εξειδίκευση των παραμέτρων είναι και ΑΔΙΚΟ και ΑΝΗΘΙΚΟ και εκ του πονηρού. 

ΑΥΤΑ ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ… ΑΣ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕ ΕΟΠΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ !!!!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ 

Ενας επαρχιώτης παθολόγος
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ