2020-06-24 22:11:39
Φωτογραφία για Τι λένε τα διεθνή MME για το προσφυγικό
Ελβετικά και γερμανικά μέσα τοποθετούνται για το προσφυγικό

«Οι Ελβετοί μπορούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα σε ότι αφορά την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα», γράφει μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας με το γερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας να ετοιμάζεται να υποδεχτεί 500 προσφυγόπουλα από την Ελλάδα τον Αύγουστο, όπως γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του ο υπουργός Μετανάστευσης του γερμανικού κρατιδίου εκφράζει την επιθυμία να υποδεχτεί περισσότερα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα.

Ελβετική εφημερίδα «Νeue Zürcher Zeitung»

Σχολιάζοντας την εφιαλτική κατάσταση στους υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, η ελβετική εφημερίδα «Νeue Zuercher Zeitung» επισημαίνει ότι, η κυβέρνηση της χώρας μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα.

«Η Ελβετία μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα», όπως γράφει στο άρθρο της η δημοσιογράφος Λαρίσα Ριν που συνοδεύεται από μία φωτογραφία ενός μικρού κοριτσιού στον καταυλισμό της Μόρια στη Λέσβο.


«Υπάρχει το αίτημα να λάβει η Ελβετία πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έπρεπε να το πάρει τελικά στα σοβαρά. Οι εικόνες από τους υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά είναι συγκλονιστικές. Αλλά δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτό που είναι νέο είναι ότι οι «φωνές» που απαιτούν από την Ελβετία να αναλάβει περισσότερους πρόσφυγες από την Ελλάδα, γίνονται πιο δυνατές και πιο διαφορετικές.

Γι 'αυτό και είναι πλέον καιρός η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη αυτό το αίτημα. Επιπλέον, θα πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία όταν δέχεται ανήλικους αιτούντες άσυλο», σχολιάζει το ελβετικό άρθρο.

«Αυτή τη στιγμή η Ελβετία στηρίζει την Ελλάδα σε δύο τομείς: από τη μία πλευρά, υποστηρίζει οικονομικούς οργανισμούς τοπικής βοήθειας. Από την άλλη, υποδέχεται ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τους ελληνικούς καταυλισμούς. Την άνοιξη, 23 παιδιά και έφηβοι από την Ελλάδα είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Ελβετία και πριν από το τέλος του Ιουνίου, η χώρα υποδέχτηκε άλλους 30, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κανονισμού του Δουβλίνου».

«Για πολλούς Ελβετούς», γράφει η ελβετική εφημερίδα, «αυτή η συμβολική πράξη δεν είναι πλέον αρκετή. Ειδικά επειδή ο νέος κορωνοιός είναι ένας μεγάλος κίνδυνος στους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς. Ήδη το Πάσχα, οι τρεις περιφερειακές εκκλησίες κάλεσαν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ελβετίας να υποδεχτεί 5000 αιτούντες άσυλο από ελληνικά στρατόπεδα».

«Την Τρίτη, η Διεθνής Αμνηστία υπέβαλε αρκετές αναφορές για το ίδιο θέμα, οι οποίες υποστηρίζονται από 50.000 άτομα και 130 οργανώσεις. Ταυτόχρονα, οκτώ μεγάλες πόλεις της Ελβετίας συμφώνησαν δημοσίως να δεχτούν περισσότερους πρόσφυγες.

Και δεν είναι μόνο αυτό: η έκκληση για μια πιο ενεργή διεθνή δέσμευση από την Ελβετία εκφράζεται επίσης και στο κοινοβούλιο. Και δεν προέρχεται απλώς από τη αριστερά πτέρυγα του κοινοβουλίου. Οι κεντρώοι όπως και οι φιλελεύθεροι βουλευτές, που είθισται να υποστηρίζουν μια περιοριστική μεταναστευτική πολιτική, πιστεύουν επίσης ότι η Ελβετία πρέπει να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει τη μιζέρια στα ελληνικά νησιά. Ως εκ τούτου, το Εθνικό Συμβούλιο ζητεί από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο όχι μόνο να προβεί σε εκστρατεία για τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και να συμβάλει ενεργά στην ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης στα στρατόπεδα προσφύγων».

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σήμερα υπάρχουν περίπου 4.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στα ελληνικά νησιά. Η Ελβετία αναμένεται να δεχτεί το πολύ 100 από αυτά το 2020. Αυτό συμβαίνει επειδή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απαιτεί επί του παρόντος από τους ανηλίκους να έχουν συγγενείς στην Ελβετία. Η εύρεση των συνδέσεων απαιτεί πολύ χρόνο και είναι περίπλοκη. Άλλες πολιτείες είναι λιγότερο αυστηρές. Δέχονται επίσης παιδιά χωρίς να υπάρχουν οικογενειακοί δεσμοί». Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης, Μάριο Γκάτικερ, το επιβεβαίωσε πρόσφατα στην ελβετική εφημερίδα «Neue Zuercher Zeitung».

«Υπάρχει το μήνυμα ότι η Ελβετία πρέπει επανειλημμένως να επιστρέψει στην πολύτιμη ανθρωπιστική της παράδοση - χωρίς να απομακρυνθεί από την αποδεδειγμένη πορεία της στην πολιτική μετανάστευσης».

Γερμανικό ραδιόφωνο «MDR»

Τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται στην ανακοίνωση του κρατιδίου της Θουριγγίας, που έχει συμφωνήσει την υποδοχή μεταναστών από την Ελλάδα, ότι, τον Αύγουστο θα υποδεχτεί 500 προσφυγόπουλα από τους καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά.

«Μετά από πολύ καιρό, η τοπική κυβέρνηση της Θουριγγίας συμφώνησε να δεχτεί 500 πρόσφυγες από την Ελλάδα», υποστηρίζει στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό «MDR» o υπουργός Μετανάστευσης του κρατιδίου, Ντιρκ Άνταμς. Ο ίδιος εξέφρασε επίσης την επιθυμία να προσφέρει βοήθεια και σε άλλους ανήλικες αιτούντες άσυλο. Ωστόσο, δεν συμφωνεί η αντιπολίτευση.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ