2020-07-08 08:36:33
Φωτογραφία για «Καμπάνα» στην Deutsche Bank λόγω Επστάιν: Πρόστιμο 150 εκατ. δολαρίων για πληρωμές σε μοντέλα από τη Ρωσία
Ο Επστάιν ήταν πελάτης της Deutsche Bank από τον Αύγουστο του 2013 έως τον Δεκέμβριο του 2018 - Οι συναλλαγές που διενήργησε η γερμανική τράπεζα περιελάμβαναν πληρωμές σε φερόμενους συνεργούς, δικηγόρους, θύματα, μοντέλα και γυναίκες από τη Ρωσία

Πρόστιμο 150 εκατομμυρίων δολαρίων καλείται να πληρώσει η Deutsche Bank, ποινή που επιβλήθηκε από τη ρυθμιστική αρχή της Νέας Υόρκης, επειδή η τράπεζα επέτρεψε στον εκλιπόντα πολυεκατομμυριούχο χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν να κάνει πληρωμές σε Ρωσίδες μοντέλα και να κάνει αναλήψεις ύποπτων χρηματικών ποσών επί πέντε χρόνια ως πελάτης της γερμανικής τράπεζας.

Ο διακανονισμός με το πολιτειακό υπουργείο Οικονομικών της Νέας Υόρκης είναι ο πρώτος αυτού του είδους εις βάρος μιας τράπεζας που σχετίστηκε με τον Επστάιν.

Ο χρηματιστής βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του, σε φυλακή της Νέας Υόρκης, όπου είχε προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης του για μαστροπεία και κακοποίηση ανηλίκων.


Το πρόστιμο είναι ακόμη ένα άλλο πλήγμα για τη φήμη της Deutsche Bank καθώς διέρχεται μια σημαντική αναδιάρθρωση, μετά από πέντε χρόνια ζημιών συνολικού ύψους άνω των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Επί χρόνια, η εγκληματική, καταχρηστική συμπεριφορά του κ. Επστάιν ήταν ευρέως γνωστή, εντούτοις, μεγάλα ιδρύματα συνέχιζαν να συγχωρούν αυτό το ιστορικό και να δανείζουν την αξιοπιστία τους ή τις υπηρεσίες τους προς οικονομικό κέρδος», δήλωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο σε ανακοίνωσή του.

Η Νέα Υόρκη διαπίστωσε «σημαντικές αποτυχίες συμμόρφωσης» στις συναλλαγές της Deutsche Bank με τον Επστάιν, τον οποίο η τράπεζα θεωρούσε «υψηλού κινδύνου».

Γνώριζε επίσης το παρελθόν του Επστάιν για μαστροπεία και σεξουαλική κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της παραδοχής ένοχης του για το αδίκημα της πορνείας το 2007, αλλά αγνόησε αυτές τις «προειδοποιητικές ενδείξεις» και διενήργησε εκατοντάδες συναλλαγές που «προφανώς αναμειγνύονται» με το παρελθόν του.

Στην ανακοίνωσή της, η πολιτεία της Νέας Υόρκης επέκρινε επίσης άλλες ξεχωριστές συναλλαγές από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας με το υποκατάστημα της Danske Bank στην Εσθονία, η οποία εμπλέκεται σε ένα τεράστιο σκάνδαλο ξεπλύματος χρημάτων και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Μέσης Ανατολής.

Ο παιδεραστής ήταν πελάτης της Deutsche Bank για πέντε χρόνια

Ο Επστάιν ήταν πελάτης της Deutsche Bank από τον Αύγουστο του 2013 έως τον Δεκέμβριο του 2018, όταν η σχέση έληξε αφού αποκαλύφθηκαν περαιτέρω αρνητικά δημοσιεύματα για τα εγκλήματα που είχε διαπράξει.

Οι συναλλαγές που διενήργησε η γερμανική τράπεζα περιελάμβαναν πληρωμές σε φερόμενους συνεργούς, δικηγόρους, θύματα, μοντέλα και γυναίκες από τη Ρωσία με επώνυμα από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και «ύποπτες» αναλήψεις μετρητών κατά μέσο όρο 200.000 δολάρια ετησίως.

Η τράπεζα δεν έλεγξε το 2017 πληρωμές σε μοντέλο από τη Ρωσία

Σύμφωνα με αλληλογραφία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η Deutsche Bank στάθμιζε τους κινδύνους να διατηρήσει τον Επστάιν ως πελάτη, αλλά τους παραμέρισε, δελεασμένη από τα εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα που μπορούσε να της αποφέρει.

Σύμφωνα με μια εντολή συγκατάθεσης, δύο εργαζόμενοι της Deutsche Bank επισκέφτηκαν τον χρηματιστή στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη στις αρχές του 2015 και ρώτησαν αναφορικά με νέες καταγγελίες για σεξ με ανήλικες κοπέλες.

Αλλά, εμφανίστηκαν «ικανοποιημένοι» από την απάντηση του Επστάιν και δεν έκαναν τίποτα για να εξακριβώσουν τις καταγγελίες, ανέφερε η εντολή συγκατάθεσης.

Η τράπεζα επέλεξε επίσης το 2017 να μην ελέγξει πληρωμές σε μοντέλο από τη Ρωσία και έναν Ρώσο διαφημιστή, «δεδομένου ότι αυτός ο τύπος δραστηριότητας είναι φυσιολογικός για αυτόν τον πελάτη και δεν θεωρείται ύποπτος».

Η Νέα Υόρκη δήλωσε ότι ο Επστάιν είχε περισσότερους από 40 λογαριασμούς στην Deutsche Bank, μερικοί από τους οποίους αφορούσαν το «Καταπίστευμα Πεταλούδα» (Butterfly Trust), των οποίων οι δικαιούχοι περιλάμβαναν συνωμότες για υποθέσεις φερόμενης σεξουαλικής κακοποίησης.

Αυτό δημιούργησε τον κίνδυνο ότι οι πληρωμές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για «περαιτέρω εγκληματική δραστηριότητα ή συγκάλυψη της και ίσως ακόμη και για να θέσουν σε κίνδυνο περισσότερες νέες γυναίκες», τόνισε το κείμενο του διακανονισμού του πολιτειακού υπουργείου Οικονομικών της Νέας Υόρκης .

Η αποδοχή του Επστάιν ως πελάτη «ήταν ένα κρίσιμο λάθος και δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Κρίστιαν Σέβινγκ στο προσωπικό σε υπόμνημά του.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ