2020-07-13 09:26:03
Φωτογραφία για ΗΕPS: Ελληνική υψηλή Τεχνολογία στην Άμυνα
Σε μια εποχή που πολλά λέγονται και γράφονται σε σχέση με την αμυντική θωράκιση της χώρας μας αλλά και σε σχέση με την επιτακτική ανάγκη σταδιακής στροφής της οικονομίας μας σε καινοτόμα παραγωγικά μοντέλα, κάθε σχετικό success story προκαλεί εύλογο ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον αν είναι μια ιστορία εξαγωγής υψηλής τεχνολογίας σε μια ξένη χώρα-πρωταθλήτρια στην υψηλή τεχνολογία!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά : Το όνομα του είναι ΗΕPS (Hybrid Electric Power Systems) και η «μαμά» εταιρεία είναι η Ελληνική Intracom Defense (IDE), η οποία επενδύοντας σε βάθος δεκαετίας, έχει αναπτύξει μια σειρά Υβριδικών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ισχύος. Το success story αφορά στην σύμβαση της IDE με την εμβληματική Israel Aerospace Industries (IAI) που υπεγράφη και ανακοινώθηκε λίγες μέρες πριν, για την προμήθεια και εφαρμογή ειδικής έκδοσης του ΗΕPS σε αυτοκινούμενη στρατιωτική πλατφόρμα της ΙΑΙ. Όπως είναι προφανές, το εγχείρημα δεν ήταν ούτε απλό ούτε αυτονόητο. Η Ελληνική εταιρεία σε όλες τις φάσεις της αξιολόγησης, των δοκιμών και των συνεχών προσαρμογών στις απαιτήσεις της ΙΑΙ, είχε σαφώς να ανταγωνιστεί κορυφαίες εταιρείες τόσο Ισραηλινές όσο και διεθνείς.


Τι ακριβώς παρέχει ένα ΗΕPS σύστημα; Ηλεκτρική ενέργεια. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στο σύγχρονο περιβάλλον των στρατιωτικών επιχειρήσεων, η συνεχής και επαρκής παροχή και διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας, θεωρείται μια από τις κρίσιμες επιχειρησιακές ικανότητες. Λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας, παρέχεται η χρήση διαφόρων προηγμένων συστημάτων τα οποία απαιτούν πολύ περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, όπως επίσης είναι αναγκαία και η λειτουργία τους σε συνθήκες απόκρυψης. Παραδοσιακά οι ανάγκες αυτές καλύπτονται από συμβατικές γεννήτριες ντίζελ. Ωστόσο αυτές οι γεννήτριες είναι συχνά υπερμεγέθεις με αποτέλεσμα την υψηλή κατανάλωση καυσίμου και τη μειωμένη διάρκεια ζωής τους, αυξάνοντας έτσι κατακόρυφα το κόστος χρήσης τους. Επιπλέον, η ανάγκη συχνής συντήρησης και ανεφοδιασμού επιβαρύνουν σημαντικά το στρατιωτικό σύστημα διοικητικής μέριμνας.

Η ανάγκη λοιπόν για βελτίωση αυτών των εγγενών αδυναμιών κατά έναν τρόπο μελετημένο και καινοτόμο, κατέληξε στο HEPS. Με απλά λόγια, τo σύστημα έχει σχεδιαστεί να παράγει ενέργεια με γεννήτρια ντίζελ και να την αποθηκεύει σε ενσωματωμένο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας προηγμένης χημείας και χωρίς ανάγκες συντήρησης. Ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης ενέργειας επιτηρεί τη συνολική λειτουργία του HEPS διοχετεύοντας την αποθηκευμένη ενέργεια με προτεραιότητα όταν και όπως απαιτείται, ανάλογα με το επιλεγμένο σενάριο της επιχείρησης. Αυτό επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση καυσίμου, συντήρησης και εμπλοκής προσωπικού.

Ποιο είναι το πεδίο εφαρμογής των συστημάτων HEPS; Μόνιμες και κινητές εγκαταστάσεις, παρατηρητήρια και σταθμοί διοικήσεως και ελέγχου, κόμβοι επικοινωνιών, οχήματα και οπλικά συστήματα. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε καταυλισμούς και επιχειρήσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και αντιμετώπισης καταστροφών, σε σταθερές και κινητές επιχειρήσεις επιτήρησης και ασφάλειας, όπως και γενικότερα σε απομακρυσμένα σημεία, μη εύκολα προσβάσιμα.

Να σημειωθεί εδώ ότι η ίδια τεχνολογία έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία και για εγκατάσταση σε στρατιωτικά οχήματα και φέρεται ως Υβριδικό Σύστημα Βοηθητικής Ισχύος & Κλιματισμού (Hybrid GENAIRCON). Στις περισσότερες περιπτώσεις η χρήση των υφισταμένων βοηθητικών γεννητριών των στρατιωτικών οχημάτων δεν επαρκεί πλέον για να προσφέρει την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται κατά τις επιχειρήσεις. Το μεγάλο πλεονέκτημα που φέρει η ενσωμάτωση του GENAIRCON σε ένα στρατιωτικό όχημα είναι η δυνατότητα που του προσδίδει να λειτουργούν όλα τα ηλεκτρικά συστήματά του, χωρίς να έχει τον κινητήρα του σε λειτουργία, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα απόκρυψης από τον εχθρό. Αυτό στην πράξη καθιστά το όχημα αόρατο θερμικά και ακουστικά για διάστημα ωρών.

Για την ιστορία, συστήματα GENAIRCON εγκαταστάθηκαν αρχικά σε αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου M109 του Ελληνικού Στρατού, κάνοντας το Ελληνικό Πυροβολικό τον πρώτο χρήστη της τεχνολογίας αυτής παγκοσμίως. Αυτό προκάλεσε άμεσα το ενδιαφέρον των Βρετανών που ζήτησαν την εγκατάσταση και δοκιμή του συστήματος σε τεθωρακισμένο όχημα μάχης πεζικού τύπου WΑRRIOR, στο οποίο λέγεται ότι το σύστημα έπιασε εξαιρετικές επιδόσεις φανερώνοντας τα μεγάλα τακτικά του πλεονεκτήματα.

Στο τελευταίο διάστημα η Intracom Defense είναι στη διαδικασία πιστοποίησης του συστήματος GENAIRCON σε άρμα μάχης Leopard 2A4 του Ελληνικού Στρατού, σε συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ αλλά και με τον κατασκευαστή του άρματος KMW. Παράλληλα αυτήν την περίοδο, μια έκδοση του συστήματος GENAIRCON αξιολογείται και από τον Στρατό των ΗΠΑ

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ