2020-07-14 08:57:19
Φωτογραφία για Το μερίδιο χρήσης Linux φτάνει σε ιστορικά υψηλά
Μπήκαμε στον Ιούλιο, κάτι που σημαίνει ότι διατέθηκαν τα νέα στατιστικά στοιχεία του Ιουνίου για το μερίδιο χρήσης των δημοφιλών λειτουργικών συστημάτων. Σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης δεδομένων NetMarketshare, το Linux συνεχίζει να αυξάνει το μερίδιο χρήσης για τέταρτο συνεχόμενο μήνα φτάνοντας στο ιστορικό υψηλό ποσοστό 3,61% (σε σχέση με το 3,17% του Μαΐου).

Πλέον μπορεί κανείς να πει με σιγουριά ότι η αύξηση που καταγράφεται δεν είναι ένα στατιστικό λάθος αλλά μια σαφή τάση. Για να το θέσουμε διαφορετικά, εάν πρόκειται περί λάθους, είναι ένα συνεπές λάθος Όπως και τους προηγούμενους μήνες, η αύξηση φαίνεται να οδηγείται από διανομές που βασίζονται στο Ubuntu. Η συγκεκριμένη διανομή φαίνεται να χρησιμοποιείται από το 2,57% των χρηστών. Το Linux Mint μετριέται ξεχωριστά και σύμφωνα με την NetMarketshare έχει ποσοστό 0,0%. (σ.σ. Αυτή η μέτρηση δεν φαίνεται καθόλου σωστή σύμφωνα με τα στατιστικά χρήσης των διανομών π.χ. από το distroWatch και μάλλον η μεθοδολογία συγκέντρωσης των δεδομένων μπερδεύει το Linux Mint, που είναι ubuntu-based, με το Ubuntu).


Σημαίνουν όλα αυτά ότι αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό χρηστών Linux; Όχι. Το Linux είναι ακόμα ένα από τα μικρότερα ψάρια του ωκεανού (για χρήση στο Desktop). Σίγουρα όμως το Linux αυξάνει τη δημοφιλία του και όλο και περισσότεροι το δοκιμάζουν κάθε μέρα. Η NetMarketshare δηλώνει ότι η μεθοδολογία της μπορεί και συγκεντρώνει δεδομένα από εκατοντάδες εκατομμύρια επισκέψεις σε κάποια μη ανακοινωμένα, αλλά δημοφιλή, sites.

Η συγκεκριμένη τάση είναι σίγουρα κάτι συναρπαστικό, ειδικά για τους θιασώτες του Linux, όμως δεν καταγράφεται από άλλες εταιρείες μετρήσεων. Η StatCounter, μια άλλη υπηρεσία web μετρήσεων, δεν δείχνει να καταγράφει μια τέτοια αύξηση:

Ούτε και αυτό βέβαια σημαίνει ότι τίποτα δεν συμβαίνει. Οι μεθοδολογίες είναι διαφορετικές και είναι λογικό να καταλήγουν σε διαφορετικές μετρήσεις. 

Το πραγματικό ποσοστό του Linux στο Desktop είναι δύσκολο να καταγραφεί, καθώς δεν υπάρχουν "πωλήσεις" ή άλλα επίσημα δεδομένα του λειτουργικού. Επίσης είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς για ποιον λόγο αυξάνεται το μερίδιο χρήσης του. Μπορεί απλά να έχει βελτιωθεί το λογισμικό μετρήσεων και τώρα να αντιλαμβάνεται το Linux καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν. Μπορεί αυτή την περίοδο οι άνθρωποι να χρησιμοποιούσαν περισσότερο τους υπολογιστές τους στο σπίτι (με Linux), εφόσον δεν πήγαιναν στις δουλειές του ή μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο. Είναι δύσκολο να πει κανείς τι συμβαίνει. Το σίγουρο είναι ότι, κρίνοντας από τα δεδομένα των ISO downloads, του distroWatch, του snap store, του steam store κτλ., το ποσοστό χρήσης Linux είναι παραπάνω από ό,τι πιστεύουν πολλοί.

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ