2020-07-21 06:00:16
Φωτογραφία για Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο προσωπικό του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ
Μια μεγάλη εξωτερική τοιχογραφία στην πρόσοψη του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, που αναπαριστά έναν καταπονημένο νοσηλευτή με μάσκα και ακριβώς δίπλα το μήνυμα «Σας ευχαριστούμε», είναι το πρώτο έργο της ομάδας UrbanAct, στο πλαίσιο της νέας της δράσης «Χρώμα Στα Νοσοκομεία» και ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, που εργάστηκε σκληρά τους δύσκολους μήνες της πανδημίας του κορονοϊού. 

Ο σχεδιασμός της δράσης από την ομάδα, τον κορμό της οποίας αποτελούν δέκα άτομα, ξεκίνησε την περίοδο της καραντίνας. «Σποραδικά είχαμε κάποιες δράσεις που αφορούσαν τα νοσοκομεία και λόγω του κορονοϊού αποφασίσαμε να το κάνουμε πιο οργανωμένα και πιο δυναμικά. Έτσι σήμερα από το ΑΧΕΠΑ ξεκινήσαμε το νέο πρόγραμμα στα νοσοκομεία, κατ’ αναλογία του προγράμματος “ Ζωγραφίζω τα σχολικά κτίρια”, που υλοποιούμε εδώ και χρόνια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής της ομάδας UrbanAct, Κυριάκος Ιωσηφίδης.


 

«Παρεμβαίνουμε σε έναν ακόμη δημόσιο χώρο και λόγω της κατάστασης του κορονοϊού που βιώνουμε, οι δύο πρώτες τοιχογραφίες του νέου προγράμματος αφορούν ως θεματική το “ Σας ευχαριστούμε”. Εκτός από το ΑΧΕΠΑ θα γίνει αντίστοιχη παρέμβαση στην Αττική σε νοσοκομείο η επιλογή του οποίου θα ανακοινωθεί τέλη Αυγούστου», πρόσθεσε ο κ. Ιωσηφίδης, διευκρινίζοντας ότι «μετά από αυτές τις δύο μεγάλες τοιχογραφίες θα ακολουθήσει η συνέχεια του προγράμματος που θα αφορά και εσωτερικές τοιχογραφίες σε κλινικές και τμήματα νοσοκομείων, που θα αποφασιστούν από κοινού με τις διοικήσεις τους», ενώ η δράση «θα επεκταθεί και στην επαρχία, καθώς ήδη έχουμε προσκλήσεις από νοσοκομεία στην Αλεξανδρούπολη, την Πάτρα και αλλού». 

 

Η ομάδα UrbanAct λειτουργεί από το 1998. «Όλα τα προηγούμενα χρόνια δεχόμαστε συνέχεια προσκλήσεις από νοσοκομεία. Στο ΑΧΕΠΑ είχαμε κάνει σχετικά πρόσφατα -μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Νεφροπαθών- μία μεγάλη τοιχογραφία για τη δωρεά οργάνων, το ίδιο και σε άλλα νοσοκομεία, στο Τζάνειο, το Ιπποκράτειο, το Παίδων Αγία Σοφία, οπότε τώρα προσπαθούμε να το κάνουμε πιο οργανωμένα», σημείωσε ο συντονιστής της ομάδας.

 

Η ολοκλήρωση της τοιχογραφίας απαιτεί δουλεία διάρκειας περίπου μίας εβδομάδας, αλλά η προεργασία, όπως εξήγησε ο κ. Ιωσηφίδης, «κράτησε τρεις μήνες, καθώς, σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθείται, έπρεπε να γίνουν τα προσχέδια, να κοινοποιηθούν στη διοίκηση του νοσοκομείου, μετά να μπουν σε έναν διάλογο και από κοινού να αποφασίσουμε το τελικό σχέδιο», ενώ «το ίδιο γίνεται και στα σχολεία, τα προσχέδια κατατίθενται στις διευθύνσεις των σχολείων και τους συλλόγους γονέων και από κοινού αποφασίζουμε τι θα γίνει, δε γίνεται κάτι αυθαίρετα».

 

Το «Χρώμα Στα Νοσοκομεία» υλοποιείται με την συμμετοχή επώνυμων καλλιτεχνών από τον χώρο του graffiti και της streetart  και με τη στήριξη χορηγών και εταιρειών που προσφέρουν τα χρώματα κ.λπ. Στη πρώτη μεγάλη τοιχογραφία στο ΑΧΕΠΑ συμμετείχε ο γνωστός καλλιτέχνης του χώρου Same84.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ