2020-07-21 00:41:23
Φωτογραφία για Η Αιγυπτιακή βουλή έδωσε πράσινο φως στον αλ-Σίσι να στείλει στρατό στη Λιβύη
Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε την ανάπτυξη στρατευμάτων εκτός της χώρας, σε ψήφισμά του, τη Δευτέρα το βράδυ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το al-Arabiya, τα αιγυπτιακά στρατεύματα, θα έχουν "πράσινο φως" για να επέμβουν στο λιβυκό έδαφος, εφόσον, οι δυνάμεις της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, με έδρα την Τρίπολη, οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι και Υεμενίτες μισθοφόροι και τζιχαντιστές, αλλά και τα τουρκικά drone κινηθούν ενάντια στη Σίρτη.

Το κοινοβούλιο κάνει λόγο για "εγκληματικές πολιτοφυλακές" και "ξένες τρομοκρατικές ομάδες" σε ένα "δυτικό μέτωπο" - σε μια καταφανή αναφορά στη δυτική γείτονα Λιβύη. Όπως τονίζει η απόφαση, τα αιγυπτιακά στρατεύματα θα υπερασπιστούν την εθνική ασφάλεια. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες. Η Βουλή διόρθωσε μια προηγούμενη ανακοίνωση που αναφερόταν σε ένα "αραβικό", και όχι ένα "δυτικό" μέτωπο.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας του Κατάρ συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του και τον υπουργό Εσωτερικών της Λιβύης για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε το καταριανό υπουργείο

Το Κατάρ και η Αίγυπτος βρίσκονται σε αντίπαλες πλευρές μιας περιφερειακής διαμάχης, μαζί με τρεις χώρες του Κόλπου, με επίκεντρο της διαμάχης τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Η εντολή έρχεται λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του Αμπντελφατάχ αλ-Σίσι με τους ηγέτες των φυλών της Λιβύης στο Κάιρο, όπου κάλεσαν τις ένοπλες δυνάμεις της Αιγύπτου "να παρέμβουν για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της Λιβύης και της Αιγύπτου".

Στη συνάντηση, ο αλ-Σίσι επανέλαβε ότι η Αίγυπτος "δεν θα μείνει αδρανής ενόψει της διέλευσης της γραμμής Σίρτη-Τζούφρα", από τις δυνάμεις του Σάρατζ.

Η κεντρική πόλη Σίρτη και η στρατιωτική βάση της Τζούφρα ελέγχονται επί του παρόντος από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) με έδρα την Ανατολή, με επικεφαλής τον Χαλίφα Χαφτάρ, οι οποίοι έχουν υποχωρήσει ανατολικά μετά από μια σειρά νικών από την κυβέρνηση της Τρίπολη τον περασμένο μήνα.

Ο πρόεδρος αλ-Σίσι είπε ότι θα αναλάβει στρατιωτική δράση στη Λιβύη αφού εξασφαλίσει την έγκριση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν σήμερα για την ανάγκη διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και την αποφυγή κλιμάκωσης μεταξύ των δυνάμεων που πολεμούν εκεί, ανέφερε η προεδρία της Αιγύπτου.

Σίσι και Τραμπ συνομίλησαν τηλεφωνικώς καθώς το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ξεκίνησε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Αλί Αμπντελαάλ σε δημοσιογράφους, χωρίς να δώσει όμως πολλές λεπτομέρειες.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ