2020-07-29 22:25:01
Φωτογραφία για Αναδρομικά συντάξεων: Ποιοι και πόσα θα εισπράξουν έως το τέλος του χρόνου - Ποιοι εξαιρούνται
Οι δικαιούχοι των αναδρομικών των κύριων συντάξεων θα πρέπει να περιμένουν επιστροφή

έως 7.200 ευρώ και μεσοσταθμικά 900 ευρώ - Τι λένε κυβερνητικές πηγές = Δείτε ολόκληρη την τροπολογία που κατατέθηκε

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων συνταξιούχων σχετικά με το ζήτημα των αναδρομικών βάζει τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση σεβόμενη τις αποφάσεις τις Δικαιοσύνης.

Με την απόφασή της αυτή, η κυβέρνηση καλύπτει «όλους» τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η σημερινή ρύθμιση είναι οριζόντια.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

Σεβόμενη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Κυβέρνηση πρόκειται να καταβάλει «εφάπαξ» μέχρι το τέλος του χρόνου τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1,4 δισ. ευρώ.


Η απόφαση υλοποιείται με τροπολογία που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή και την οποία μπορείτε να δείτε ολόκληρη ΕΔΩ: Δείτε την τροπολογία για την καταβολήτων αναδρομικών.

Στα 900 εκατ ευρω αντιστοιχεί το ποσό των αναδρομικών που θα λάβουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα. Τα υπόλοιπα 500 εκατ ευρω που αφορούν στους συνταξιούχους του δημοσίου θα προβλεφuούν νομοθετικά μόλις εκδοθεί η απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που περιλαμβάνεται στην τροπολογία για τα αναδρομικά που κατέθεσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως ξεκαθαρίζεται η τροπολογία αφορά σε δαπάνη 900 εκατ ευρω για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα

Με την τροπολογία αφήνονται εκτός αναδρομικά ποσά που αφορούν περικοπές στα δώρα και τις επικουρικές συντάξεις ενώ το τα αναδρομικά ποσά προβλέπεται να καταβληθούν εφάπαξ, εντός του επόμενου 6 μηνου.

Αίσθηση προκαλεί και η νομοθετική πρόβλεψη ότι με την καταβολή των αναδρομικών αποσβήνονται και οποιαδήποτε άλλες αξιώσεις των συνταξιούχων κάτι που παραπέμπει σε μελλοντικές προσφυγές των απόμαχων της εργασίας

Με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες για την καταβολή των αναδρομικών

Η απόφαση της κυβέρνησης αφορά περίπου 850.000 με 1 εκατομμύριο συνταξιούχους οι οποίοι ελάμβαναν σύνταξη πάνω από 1000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται από τα αναδρομικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν τα δώρα έως 800 ευρώ και αφορά το σύνολο των δικαιούχων αναδρομικών, δηλαδή 2,5 εκ. συνταξιούχους.

Επίσης αποκλείονται οι δικαιούχοι αναδρομικών από τις επικουρικές και τα δώρα των επικουρικών. Προς το παρών το Μέγαρο Μαξίμου και τα στελέχη της κυβέρνησης δεν αποκάλυψαν αν τα δώρα και οι επικουρικές που κερδήθηκαν στο ΣτΕ θα επιστραφούν δεύτερο χρόνο. Επομένως, οι δικαιούχοι των αναδρομικών των κύριων συντάξεων θα πρέπει να περιμένουν επιστροφή έως 7.200 ευρώ και μεσοσταθμικά 900 ευρώ.

Νομικοί κύκλοι θεωρούν σίγουρο ότι οι συνταξιούχοι δεν θα αποσύρουν και θα εξακολουθήσουν να διεκδικούν τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές. Στελέχη των ταμείων εκτιμούν ότι η απόφαση ήταν η μόνη δυνατή στο πλαίσιο της δημοσιονομικής στενότητας αλλά ακόμη και αυτό το κονδύλι των 1,4 δισ. που θα εκταμιευθεί μάλλον τα Χριστούγεννα θα οδηγήσει σε ελλείμματα τα ταμεία.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως καταβάλλονται τα αναδρομικά που αφορούν μόνο στην κύρια σύνταξη καθώς αποφασίστηκε να καταβληθούν εφάπαξ τα συγκεκριμένα ποσά και μάλιστα χωρίς κούρεμα, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, εφαρμόζοντας πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επιπλέον η Κυβέρνηση δίνει αναδρομικά κύριας σύνταξης, όχι μόνο στους 250.000 που προσέφυγαν δικαστικά, αλλά στο σύνολο των περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα. Και ειδικά σε μία περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή και πάντα λαμβάνεται υπόψη η διαγενεακή αλληλεγγύη και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας που έχει πλήξει σημαντικούς κλάδους στον κόσμο της εργασίας.

Όσον αφορά τα πεπερασμένα δημοσιονομικά περιθώρια κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως πρέπει να καλυφθούν αυξημένες ανάγκες που γεννιούνται αφενός από τις προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα και αφετέρου από εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία του κορωνοϊού.

Στήριξε και πρόκειται να στηρίξει περαιτέρω τους συμπολίτες μας, ανέργους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ιδίως στο εμπόριο, στην εστίαση και στον τουρισμό, που είδαν κατακόρυφη πτώση των εσόδων και των αποδοχών τους, λόγω του αναγκαστικού lockdown και της μείωσης του τζίρου που προκάλεσε η πανδημία. Επιπλέον, οι συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις επιβάλλουν την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, χωρίς εκπτώσεις και με σαφές δημοσιονομικό κόστος το οποίο θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι για να μπορεί η χώρα να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι κάθε επιβουλής.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ