2020-09-03 09:37:16
Φωτογραφία για Σε εγρήγορση οι ειδικοί - «Πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει» ο ιός στην Ελλάδα
Μπορεί το ποσοστό των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα να είναι μικρό σε σχέση

με τον μεγάλο αριθμό των τεστ που γίνονται καθημερινά (όπως χαρακτηριστικά είπε στη σημερινή σύσκεψη ο πρωθυπουργός, μόνο χθες έγιναν 17.000 τεστ!), ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργήσει εφησυχασμό και αυτό είναι κάτι που υπογραμμίζουν με κάθ ευκαιρία οι ειδικοί.

Αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, οι οποίοι μπορούν με ευκολία να διασπείρουν ανεξέλέγκτα τον ιό.

Την αγωνία που έχουν οι λοιμωξιολόγοι σχετικά με τους ασυμπτωματικούς φορείς του κορωνοϊού περιέγραψε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Πρώτον ξέρουμε ότι υπάρχουν ασυμπτωματικοί, ή παρά πολύ ελαφρά νοσούντες, κι αυτό είναι πρόβλημα. Δεύτερον έχουμε κρούσματα σε όλη την Ελλάδα και τρίτον συρροές, αυτός ο συνδυασμός δείχνει ότι έχουμε πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να μη φουντώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μικροβιολογίας.


«Το πρώτο «στοίχημα» για τον περιορισμό της πανδημίας, επισήμανε, είναι η μεταφορά κρουσμάτων από νέους στους μεγαλύτερους, ελπίζω να μην τη δούμε. Το δεύτερο «στοίχημα» είναι τα δευτερογενή κρούσματα. Είναι μεγάλη διάφορα σε οίκο ευγηρίας τα δύο κρούσματα και τα 20 κρούσματα. Τα 20 δείχνουν ότι είχαμε κενό ασφαλείας στα μέτρα. Είναι σημαντικό να δούμε ποσά δευτερογενή κρούσματα έχουμε σε κάθε συρροή. Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε συνδυασμό με συρροές σε διάφορους χώρους δείχνει ότι ο ιός βρίσκεται παντού σε όλη την Ελλάδα, άρα είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει» σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

Και τόνισε ότι «ο ιός δεν μπορεί να εξαφανιστεί ξαφνικά, το στοίχημα είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα, λιγότερο σοβαρά και να μην έχουμε μεγάλες συρροές». «Δεν υπάρχει απάντηση στο ποτέ θα ξεμπερδέψουμε με τον κορωνοϊό. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει καλά καλά η φάση 3 των εμβολίων».

Από την πλευρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νικόλαος Σύψας μίλησε σήμερα για τη χρήση μάσκας, η οποία αν γίνει με λάθος τρόπο, αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, μιλώντας στο «Οpen» η αρμόδια επιτροπή εισηγήθηκε τη χρήση της από τους μικρούς μαθητές, αφενός γιατί ειδικά οι μαθητές του Δημοτικού έχει βρεθεί πως είναι η ασφαλέστερη ηλικιακή ομάδα ως προς την πανδημία και αφετέρου τα παιδιά ακούν πολύ τους δασκάλους τους και «μιμούνται» τα άλλα παιδιά γύρω τους, επομένως η χρήση μάσκας θα γίνει μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενώ φάνηκε αισιόδοξος πως η χρήση της μάσκας θα γίνει σύντομα ρουτίνα ακόμη για τα πολύ μικρά παιδιά.

Ο Νίκος Σύψας δήλωσε, επίσης, ότι οι αποφάσεις και οι οδηγίες των επιστημόνων για την πανδημία αλλάζουν ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε φορά.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ