2020-09-04 13:22:20
Φωτογραφία για Κρύος ιδρώτας για Ερντογάν: To bank-run των Τούρκων, άρχισε!
τουρκική λίραενισχύεται καθώς η ισοτιμία της βρίσκεται σε χαμηλό ρεκόρ και τίποτα δεν φαίνεται να ανατρέπει αυτή την τάση – τουλάχιστον όσο ο Ερντογάν εφαρμόζει το δικό του αποκλειστικό οικονομικό δόγμα.

Capital Controls εν όψει

Στην προηγούμενη συναλλαγματική κρίση που οι Τούρκοι έσπευδαν στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος το καθεστώς είχε σκηνοθετήσει τηλεοπτικά ενσταντανέ στα δελτία με Τούρκους να καίνε δολάρια και να φιλούν με στοργή δεσμίδες τουρκικών λιρών. Ο ίδιος ο Ερντογάν είχε κάνει έκκληση στον πατριωτισμό των Τούρκων ενώ ταυτόχρονα αποθάρρυνε με όποιο τρόπο μπορούσε την πώληση λιρών για συνάλλαγμα κραδαίνοντας το μαστίγιο στους γνωστούς… κερδοσκόπους.

Η προσπάθεια είχε σχετική επιτυχία, αλλά η συναλλαγματική κρίση του 2018 έληξε κυρίως με την απελευθέρωση του πάστορα Μπραντσεν.

Ωστόσο σήμερα η λίρα είναι πολύ χαμηλότερα. Οι Τούρκοι είναι λιγότερο επιρρεπείς να πιστέψουν τον Ερντογάν καθώς βλέπουν ότι τα χρήματα στην τσέπη τους χάνουν αξία και οι τιμές αυξάνουν – ο πληθωρισμός κατέγραψε νέα άνοδο.


Και επειδή καλός ο πατριωτισμός, αλλά καλύτερη η προστασία του νοικοκυριού, συνεχίζουν το ξεφόρτωμα των λιρών για σκληρό νόμισμα ή για χρυσό σε κάθε μορφή.

Προς το παρόν ο Ερντογάν έχει βρει έναν τρόπο να εκμεταλλεύεται ακόμα και αυτό: Καθώς οι Τούρκοι “παρκάρουν” παραδοσιακά τα δολάριά τους σε συναλλαγματικούς λογαριασμούς στις εμπορικές τράπεζες και αυτές με τη σειρά τους οφείλουν να παρκάρουν τα δολάρια τους σε ειδικούς λογαριασμούς στην κεντρική τράπεζα, εκεί τα «τσιμπαει» το δίχτυ του Τούρκου Προέδρου:

Με αναγκαστικό δανεισμό, η κεντρική τράπεζα καταχωρεί τα (δανεικά) δολάρια στα δικά της βιβλία κι έτσι εμφανίζει πλασματικά δολαριακά αποθέματα σε μια δεξαμενή που έχει αδειάσει από καιρό. Αυτά, σε συνδυασμό με τα δολάρια που έρχονται από άδηλους πόρους – τα επίσης δανεικά δολάρια από το Κατάρ, τα χρήματα που θα αρμέξει υπό μορφή αποζημιώσεων και έργων στη Λιβύη, καθώς και από άλλες σκοτεινές πηγές – γίνονται πυρομαχικά για τη συγκράτηση της κατρακύλας της λίρας.

Φυσικά οι φούσκες κάποια στιγμή σπάνε και τα δανεικά δολάρια γίνονται κάποια στιγμή απαιτητά. Επίσης το bank run που έχει ξεκινήσει στην Τουρκία επιταχύνεται και απειλεί να διαταράξει τη λεπτή ισορροπία που προσπαθεί να διατηρήσει ο Ερντογάν.

Σε αυτή την περίπτωση μόνη λύση είναι τα Capital Controls προκειμένου να σταματήσουν τη μαζική έξοδο η οποία μπορεί να προκαλέσει τον ξαφνικό θάνατο και την χρεοκοπία της τουρκικής οικονομίας. Μένει να φανεί η δημιουργικότητα του Ερντογάν στην εφαρμογή τους.

Προσεχώς, έρχονται τα τελευταία και πιο ενδιαφέροντα επεισόδια στο σήριαλ του οικονομικού τυχοδιωκτισμού του άλλοτε «πραγματιστή» Τούρκου ηγέτη.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ