2020-09-06 18:50:27
Φωτογραφία για Μεταναστευτικό: Aνησυχία για νέα ένταση στον Έβρο - Ενισχύεται ο φράχτης
Την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα η Τουρκία θα πιέσει με το μεταναστευτικό στον Έβρο εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας

στον ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή τις τελευταίες 15 ημέρες. «Εδώ και 15 ημέρες υπάρχει αύξηση της πίεσης αλλά όχι της αποτελεσματικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

Ομάδες ΕΚΑΜ στον Έβρο

Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχουν δύο ομάδες ΕΚΑΜ που έχουν ενισχύσει την ήδη ισχυρή δύναμη» προσθέτοντας ότι «αυτό που κάναμε με τόσο μεγάλη επιτυχία τον Μάρτιο και οδηγήσαμε σε αποτυχία μια μείζονα πολιτική επιλογή της Τουρκίας θα επαναληφθεί και τώρα».

Όπως ανέφερε η κίνηση στον Έβρο δεν ήταν μια επιπλέον μετακίνηση δυνάμεων από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά αντικατάσταση των δυνάμεων που ήδη υπήρχαν. Η αντίδραση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήταν ψύχραιμη, όπως δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος.


Μέχρι τη σύνοδο κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, που θα συζητηθούν οι κυρώσεις, εκτιμάται ότι η Τουρκία θα απειλήσει με το μεταναστευτικό, ανέφερε ο υπουργός. «Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε.»

Επισήμανε, δε, ότι «ο Έβρος είναι υπερενισχυμένος» και ότι «η διεθνής παρουσία είναι έντονη».

Έχει ανοίξει ο δρόμος για τον φράχτη στον Εβρο

Όπως εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος, επίσης, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα υπάρξει επέκταση και ενίσχυση του φράχτη.

Στα τέλη Αυγούστου, όταν μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία νέου φράχτη, αλλά και την ενίσχυση του υφιστάμενου στον Εβρο.

Το έργο αναμένεται ότι θα ξεκινήσει να παραδίδεται τμηματικά σε διάστημα 5-8 μηνών, ενώ το συνολικό κόστος, που θα επιμεριστεί στις 4 από τις 5 μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας, ανέρχεται σε 63 εκατ. ευρώ.

Η επιπλέον θωράκιση του Έβρου κρίθηκε απαραίτητη, μετά τα γεγονότα των περασμένων μηνών, όταν η Τουρκία, με συντονισμένη επιχείρηση που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου και κορυφώθηκε τον Μάρτιο προσπάθησε να παραβιάσει τα σύνορα της χώρας, στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στα χερσαία σύνορα.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, το έργο θα συμβάλλει αφενός στην άμυνα της χώρας, ενώ θα λειτουργήσει και ως αντιπλημμυρικό έργο, ενώ κατά τη διάρκεια των έργων, θα δημιουργηθούν νέοι δρόμοι που θα εξυπηρετούν τον Ελληνικό Στρατό και την Ελληνική Αστυνομία και θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από τους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι έχουν καλλιέργειες κατά μήκος του ποταμού. Επιπλέον, σε πολλά σημεία του νέου φράχτη δημιουργούνται νέα αναχώματα αντιστήριξης ώστε να δοθεί η δυνατότητα συντήρησης και επιτήρησής του.

Ομάδες κρούσης στον Έβρο

Επιπροσθέτως σημειώνεται ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται αύξηση περίπου 20% στις ροές, με τους δουλεμπόρους να επιχειρούν την εισχώρηση μεταναστών από διάφορα σημεία του ποταμού και στη συνέχεια μεταφορά τους μέσω μεγάλων οδικών δικτύων προς την Θεσσαλονίκη. Πολλοί μάλιστα από τους πρόσφυγες και μετανάστες που συλλαμβάνονται από τις ελληνικές Αρχές, αιτούνται πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, καθώς επικαλούνται πως ήταν κρατικοί λειτουργοί στην Τουρκία και αντιφρονούντες της κυβέρνησης Ερντογάν.

Το δε υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., αυξάνουν την ετοιμότητα στην περιοχή του Έβρου και των νησιών, επιχειρώντας να αποτρέψουν ένα νέο «κύμα» τουρκικής προκλητικότητας με όχημα το μεταναστευτικό. Το νέο σχέδιο περιλαμβάνει το «σφράγισμα» του Έβρου, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

Συγκεκριμένα δύο ομάδες τύπου ΕΚΑΜ από 30 άτομα η κάθε μία, σημειωτέον θα σαρώνουν τον Έβρο προβαίνοντας σε «χειρουργικές» επεμβάσεις εξάρθρωσης κυκλωμάτων δουλεμπόρων και αποτροπής προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Η στελέχωση θα γίνει σημειωτέον με επιλογή συνοριοφυλάκων που προσλήφθηκαν πρόσφατα. Θα επωμιστούν τις χερσαίες και παραποτάμιες περιπολίες σε ένα μεγάλο μήκος του ποταμού. Αυτές οι δύο ομάδες θα έχουν έδρα την Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη αντίστοιχα.

Από τις αστυνομικές σχολές Διδυμοτείχου και Κομοτηνής βγήκαν οι 400 νεοπροσληφθέντες συνοριοφύλακες και από την περασμένη Δευτέρα, οι 265 σε Ορεστιάδα και 135 σε Αλεξανδρούπολη, έχουν περάσει στην πρακτική τους εξάσκηση, ενώ από τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να αναλάβουν πλήρη υπηρεσία
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ