2020-09-09 10:25:40
Φωτογραφία για Politico: Τι κρύβει ο ξαφνικός ανασχηματισμός της Κομισιόν
Ο Φιλ Χόγκαν αποσύρει την υποψηφιότητά του για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου Η αποχώρηση του Χόγκαν αποτελεί επίσης μια καλή ευκαιρία για την πρόεδρο της Κομισιόν να επαναπροσδιορίσει το επιτελείο της

Τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, όρισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λέινεν ως νέο Επίτροπο Εμπορίου στη θέση του παραιτηθέντος Φιλ Χόγκαν. Παράλληλα επέλεξε την Μέιριντ Μακ Γκίνες -μία βετεράνο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-, ως υπεύθυνη για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και τη σταθερότητα.

Αφήνοντας το εμπορικό χαρτοφυλάκιο στα χέρια του Ντομπρόβσκις, πρώην πρωθυπουργού της Λετονίας και ενός από τους πιο γνωστούς και αξιοσέβαστους αξιωματούχους της Επιτροπής, η φον ντερ Λέινεν επέδειξε την προτίμησή της στην σταθερότητα έναντι οποιασδήποτε αναταραχής, όπως αναφέρει το Politico.

Η παραίτηση του Φιλ Χόγκαν, ο οποίος ενεπλάκη σε σκάνδαλο για φερόμενες παραβιάσεις των ταξιδιωτικών περιορισμών στην Ιρλανδία, είχε πυροδοτήσει φήμες στις Βρυξέλλες για μεγάλη αναταραχή στα ανώτερα κλιμάκια της ΕΕ.


Οι κενές θέσεις σε τέτοιες υψηλού επιπέδου πόστα είναι σπάνιες και ενδέχεται να κυοφορούν κινδύνους όταν η κατανομή των κορυφαίων θέσεων εργασίας της ΕΕ είναι τόσο ισορροπημένη. Ωστόσο η αποχώρηση του Χόγκαν ήταν επίσης μια καλή ευκαιρία για τη φον ντερ Λέινεν να επαναπροσδιορίσει το επιτελείο της αν το επιθυμούσε.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι Επίτροποι, έχουν σαφώς περισσότερες ευκαιρίες για να αναλάβουν ρόλους σε ανώτερα κλιμάκια. Η πρόεδρος της Κομισιόν, ωστόσο, έκανε μία επιλογή από τα σίγουρα, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού κι ενώ δέχεται πιέσεις για εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και την προώθηση της ψηφιοποίησης.

Πράγματι, η φον ντερ Λέινεν υπογράμμισε αυτούς τους στόχους, ανακοινώνοντας την απόφασή της σήμερα και επαινώντας τη μακρά εμπειρία που φέρουν οι Ντομπρόβσκις και Μακ Γκίνες στους ρόλους τους.

«Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις θα αναλάβει την ευθύνη για το εμπορικό χαρτοφυλάκιο και θα παραμείνει εκπρόσωπος της Επιτροπής στο Eurogroup μαζί με τον Επίτροπο Τζεντιλόνι», δήλωσε. «Η κυρία Μακ Γκίνες έχει σημαντική πολιτική εμπειρία σε θέματα της ΕΕ, ως βουλευτής του Ευρωκοινοβουλίου από το 2004 και επί του παρόντος κατέχει τη θέση του πρώτου αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ανέφερε. «Αυτή η εμπειρία είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της ατζέντας της ΕΕ στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ ενισχύει τις βασικές προτεραιότητες της Επιτροπής, ιδίως στη διπλή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση».

Πολιτικά, η απόφαση της φον ντερ Λέινεν αντιπροσωπεύει την ασφαλέστερη οδό, ειδικά αναφορικά με την ευαίσθητη ισορροπία των κορυφαίων θέσεων μεταξύ των κύριων συντηρητικών, σοσιαλιστικών και φιλελεύθερων κομμάτων. Η επιλογή του Ντομπρόβσκις διατηρεί την εμπορική πολιτική της ΕΕ υπό τον έλεγχο του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του πολιτικού χώρου της φον ντερ Λέινεν, της οποίας είναι επίσης μέλος η Μακ Γκίνες.

Ταυτόχρονα, η επιλογή της έχει διπλό όφελος. Προωθεί τις προσπάθειες της προέδρου να επιτύχει μια ισορροπημένη φυλετικά Επιτροπή, φέρνοντας τον αριθμό των γυναικών στις 13 από τα 27 μέλη. Στέλνει επίσης ένα μήνυμα στο συχνά επαναστατικό Κοινοβούλιο ότι η φον ντερ Λέινεν αναγνωρίζει και εκτιμά την εμπειρία των μελών του. Ενώ η Μακ Γκίνες έχει επί του παρόντος τη θέση του πρώτου αντιπροέδρου στο Κοινοβούλιο, ο Ντομπρόβσκις έχει διατελέσει επίσης Ευρωβουλευτής, από το 2004 έως το 2009 πριν γίνει πρωθυπουργός στη Λετονία.

Επίσης υπήρχε άλλο ένα, πολιτικό μήνυμα στην απόφαση της φον ντερ Λέινεν. Αφαιρώντας το εξέχον εμπορικό χαρτοφυλάκιο από την Ιρλανδία, απέστειλε σαφή προειδοποίηση προς τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχετικά με τους κινδύνους να αφήσουν τους επιτρόπους της ΕΕ να εμπλακούν σε εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Η εμφάνιση του Χόγκαν σε ένα δείπνο της λέσχης γκολφ του ιρλανδικού κοινοβουλίου, με την οποία παραβίασε τις κατευθυντήριες γραμμές της Ιρλανδίας για τις μεγάλες συγκεντρώσεις και η φερόμενη παραβίαση άλλων ταξιδιωτικών κανόνων, θα μπορούσε να ήταν επιζήμια αν οι κορυφαίοι Ιρλανδοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μάικλ Μάρτιν και του αναπληρωτή πρωθυπουργού Λίον Βαράντγκαρ, δεν καταδίκαζαν δημόσια τις ενέργειες του Χόγκαν, απαιτώντας να επανεξετάσει τη θέση του στις Βρυξέλλες.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ