2020-09-10 09:27:40
Φωτογραφία για Πώς συνδέεται η βιταμίνη D με την COVID-19;
Συντάκτης: Virus

Η έλλειψη βιταμίνης D πιθανώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο COVID-19 λοίμωξης. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό JAMA Network Open.

Μάλιστα η θεραπευτική προσέγγιση με βιταμίνη D έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να μειώνει την πιθανότητα ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D, σύμφωνα με τους D.O. Meltzer και συνεργάτες στη μελέτη «Association of Vitamin D Status and Other Clinical Characteristics With COVID-19 Test Results».

Τα πορίσματα της μελέτης συνοψίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Ντάνασης, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Στο πλαίσιο της μελέτης συσχετίστηκαν τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα και η πιθανότητα ανεύρεσης θετικής δοκιμασίας PCR για το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2.


Στην αναδρομική μελέτη κοορτής εντάχθηκαν στοιχεία ασθενών που είχαν διαθέσιμες μετρήσεις επιπέδων 25-υδροξυχοληκαλσιφερόλης ή 1,25-δι-υδροξυχοληκαλσιφερόλης κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους από τη στιγμή της δειγματοληψίας για έλεγχο λοίμωξης COVID-19.

Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν τα δεδομένα για 489 ασθενείς με μέση ηλικία τα 49.2 έτη.

Από αυτούς το 75% ήταν γυναίκες και το 32% ανήκαν στη λευκή φυλή.

Οι συμμετέχοντες κατατάχθηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με τα επίπεδα βιταμίνης D κατά το τελευταίο έτος ως ακολούθως:

124 (25%) εμφάνιζαν πιθανότατα ανεπάρκεια,

287 (59%) είχαν πιθανότατα επάρκεια και

για 78 (16%) ασθενείς δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί η κατάσταση επάρκειας βιταμίνης D.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι 71 ασθενείς (15%) είχαν θετική δοκιμασία PCR για το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2.

Στην πολυπαραγοντική ανάλυση, μεγαλύτερη πιθανότητα για θετική δοκιμασία είχαν όσοι ασθενείς είχαν ηλικία άνω των 50 ετών δεν ανήκαν στη λευκή φυλή και εμφάνιζαν πιθανότατα έλλειψη βιταμίνης D.

Κατά τη μελέτη εντοπίστηκε ότι εκ των ασθενών με ανεπάρκεια βιταμίνης D το ποσοστό των θετικών COVID-19 κρουσμάτων ήταν 21.6%, συγκριτικά με 12.2% μεταξύ των ασθενών με επάρκεια βιταμίνης D.

Συνεπώς, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η έλλειψη βιταμίνης D πιθανώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο COVID-19 λοίμωξης.

Ωστόσο, για την επιβεβαίωση του συμπεράσματος απαιτούνται τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες προκειμένου να διασταυρωθεί η πιθανή συσχέτιση, καθώς και το πιθανό όφελος από χορήγηση βιταμίνης D σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ