2020-09-15 17:06:00
Φωτογραφία για Μπορέλ προς Τουρκία: Αποκλιμάκωση και διάλογος, αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες
Μήνυμα προς την Τουρκία για άμεση αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να υπάρξει εκ νέου χώρος για διάλογο, έστειλε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

και Ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. Μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε ότι παλιές αυτοκρατορίες φαίνεται να επιστρέφουν, όπως η Ρωσία, η Τουρκία και η Κίνα, με μια προσέγγιση τόσο στην άμεση γειτονιά τους, όσο και παγκοσμίως η οποία δεν είναι βιώσιμη.

Ο κ. Μπορέλ τόνισε ότι από το καλοκαίρι και έπειτα οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν οξυνθεί και ενώ προσπάθησε να διευκολύνει την αποκλιμάκωση, εντούτοις χρειάζονται και άλλες προσπάθειες, καθώς σύμφωνα με τον ίδιον «αυτός είναι ένας ήπιος τρόπος να πω ότι δεν βελτιώνεται η κατάσταση». Ο Ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ υπογράμμισε ότι η διακοπή των ερευνών από την Τουρκία είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση αλλά χρειάζονται περισσότερα βήματα για να υπάρξει διάλογος.


«Οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας απασχόλησαν τους Υπουργούς Εξωτερικών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 14 Αυγούστου και στην άτυπη σύνοδο Gymnich, και θα μα απασχολήσουν την επόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, και στη συνέχεια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του μήνα». Σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ θα εξεταστεί η έλλειψη προόδου της Τουρκίας μετά και τις τελευταίες εξελίξεις οι οποίες έχουν φέρει τις σχέσεις των δύο πλευρών σε ένα σημείο καμπής. «Πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση και να εξετάσουμε βιώσιμες λύσεις», δήλωσε ο κ. Μπορέλ, ο οποίος υπενθύμισε ότι η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη, καθώς όλοι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και να δείξουν πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο, εξετάζοντας τις συνέπειες που θα έχει η Τουρκία εάν δεν υπάρξει πρόοδος.

Ο κ. Μπορέλ έκανε λόγο για ένα σημαντικό γείτονα της ΕΕ, με τον οποία συνεργάζεται σε πολλά ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη και ένα μεγάλος μέρος του πληθυσμού τους ενστερνίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες. Ωστόσο υπογράμμισε ότι τόσο η διαδικασία ένταξής της έχει ανασταλεί και ο εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης έχει παγώσει.

Την πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασε και η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ με τον κ Μίκαελ Ροτ, υφυπουργό Εξωτερικών και αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις της Γερμανίας. Σύμφωνα με τον κ. Ροτ πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς δεν μπορεί να γίνει διάλογος με στρατιωτική παρουσία και απειλές, τονίζοντας ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα εξετάσουν τι θα συμβεί εάν η Τουρκία δεν κάνει βήματα προς την αποκλιμάκωση της έντασης.

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του και αφού άκουσε σχεδόν όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ζητούν την επιβολή αυστηρών μέτρων κατά της Τουρκίας, ο κ. Μπορέλ υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή οι αρμόδιες ομάδες εργασίας του Συμβουλίου της ΕΕ, προσπαθούν να οριστικοποιήσουν την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη στο άτυπο Συμβούλιο των 27 υπΕξ στο Βερολίνο και να υπάρξουν κυρώσεις και κατά της Τουρκίας και κατά της Λευκορωσίας.

Ωστόσο ο Ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ τόνισε ότι απαιτείται ένα ελάχιστο επίπεδο συνεργασίας και διαλόγου με την Τουρκία, καθώς η σθεναρή δράση και ο διάλογος δεν αποτελεί αντίφαση, αλλά τον ορισμό της διπλωματίας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα της Γερμανίας Μίκαελ Ροτ, εκ μέρους της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου, δήλωσε από την πλευρά του ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ έστειλε συγκεκριμένα μηνύματα. Πρώτον στον Τούρκο πρόεδρο, λέγοντά τους «κύριε Ερντογάν σταματήστε αυτήν την πολιτική κλιμάκωσης καθώς δεν πρόκειται να επιτύχετε τίποτα». Δεύτερον ένα μήνυμα στους εταίρους μας, την Ελλάδα και την Κύπρο, λέγοντά τους ότι σε αυτήν την εμπρηστική κατάσταση δεν είναι μόνες τους.

«Η γερμανική προεδρία του Συμβουλίου θα εργαστεί ακάματα ώστε να λυθεί αυτή η σύγκρουση και ελπίζω να έχω την υποστήριξή σας», δήλωσε, απευθυνόμενος στους Ευρωβουλευτές, ο κ. Ροτ.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ