2020-09-22 23:36:33
Φωτογραφία για Τραπεζικό σκάνδαλο FinCEN: Πληρωμές σε τρομοκράτες, ξέπλυμα ναρκοδολαρίων και «μαύρο χρήμα» από Ρωσία και Βόρεια Κορέα
Αποκαλύψεις δίχως τέλος για το μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο - Η βρετανική Standard Chartered Bank ενδεχομένως να συνδέεται με τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών, μέσα από πληρωμές που έγιναν για λογαριασμό της ιορδανικής Arab Bank - Πώς «ξέπλενε» χρήμα η Πιονγκγιάνγκ

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το διεθνές τραπεζικό σκάνδαλο που προκύπτει από τη μεγάλη έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, σε συνεργασία με το Buzzfeed και πάνω από 100 μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

Τα στοιχεία προκύπτουν από 2.500 φακέλους που διέρρευσαν από την αμερικανική υπηρεσία Καταπολέμησης του Οικονομικού Εγκλήματος (FinCEN), τα οποία περιλαμβάνουν μαρτυρίες, έρευνες, καθώς και Αναφορές Ύποπτης Δραστηριότητας (SAR - Suspect Activity Report), τις οποίες υποχρεούνται να κάνουν οι τράπεζες, όταν υποπτεύονται ότι ίσως κάτι να συνδέεται με εγκληματική δραστηριότητα.


Η βρετανική Standard Chartered Bank, μία από τις τράπεζες οι οποίες εμπλέκονται στο σκάνδαλο (μαζί με την JP Morgan Chase, την HSBC, την Deutsche Bank και την Bank of New York Mellon), ενδεχομένως να συνδέεται με τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών, μέσα από πληρωμές που έγιναν για λογαριασμό της ιορδανικής Arab Bank. Οι πληρωμές εντοπίστηκαν και στάλθηκαν μέσα από Αναφορά Ύποπτης Δραστηριότητας προς την αμερικανική εποπτική αρχή FinCEN του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Όπως γράφει το BBC, που συμμετέχει στη μεγάλη διεθνή έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, του αμερικανικού ενημερωτικού ιστότοπου Buzzfeed και περισσότερων από 100 μέσων ενημέρωσης από 88 χώρες, τα στοιχεία που αποκαλύπτονται δείχνουν ότι η βρετανική τράπεζα κοινοποίησε τις πληρωμές, ύστερα από τη διαπίστωση -το 2014- ότι η Arab Bank διεκπεραίωσε συναλλαγές που ήταν πληρωμές της Χαμάς προς μέλη των οικογενειών βομβιστών αυτοκτονίας.

Η ιορδανική τράπεζα, που είναι μία από τις μεγαλύτερες στον αραβικό κόσμο, αποδείχθηκε ότι εν γνώσει της διεκπεραίωνε συναλλαγές της Χαμάς. Το 2015 προέβη σε συμβιβασμό με τις οικογένειες των θυμάτων από επιθέσεις της Χαμάς την περίοδο 2001-2004. Οι εκθέσεις SAR εντόπισαν περισσότερες από 900 πληρωμές, τις οποίες η Standard Chartered πιστεύει ότι μπορεί να συνδέονται με παράνομες ενέργειες, κάτω από τον «μανδύα» των δωρεών προς φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Αλλά και η Βόρειος Κορέα, η οποία είναι αποκλεισμένη από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, χρησιμοποίησε αμερικανικές τράπεζες για να ξεπλύνει χρήμα και να το βγάλει στη Δύση. Σύμφωνα με ορισμένα από τα 2.500 έγγραφα της FinCEN, τα οποία επεξεργάστηκε το αμερικανικό δίκτυο NBC, που συμμετέχει στην έρευνα, διάφοροι οργανισμοί, που τελικά συνδέονται με τη Βόρειο Κορέα, χρησιμοποίησαν τράπεζες όπως η JP Morgan Chase και η Bank of New York Mellon, για να ξεπλύνουν περισσότερα από 170 εκατ. δολάρια.

Ένα εντυπωσιακό στοιχείο, το οποίο προκύπτει από την έρευνα, είναι ότι συχνά οι τράπεζες παρότι «πιάνονται στα πράσα» δεν αλλάζουν τακτική. Ενδεικτικό παράδειγμα η HSBC, η οποία το 2019 προχώρησε σε ένα συμβιβασμό με την αμερικανική Δικαιοσύνη για «αναβολή δίωξης», αφότου διαπιστώθηκε ότι είχε διευκολύνει ένα διεθνές δίκτυο ναρκεμπόρων, μεταξύ αυτών και τον διαβόητο Ελ Τσάπο Γκουζμάν, προκειμένου να ξεπλύνουν περισσότερα από 880 εκατ. δολάρια.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, στην HSBC επιβλήθηκε ένα πρόστιμο 1,9 δισ. δολαρίων, τον έλεγχο ανέλαβε ένας ανεξάρτητος ελεγκτής, ενώ συνολικά η τράπεζα μπήκε στο μικροσκόπιο ερευνητών οι οποίοι «εγκαταστάθηκαν» στα γραφεία της, για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα συμβούν πάλι τα ίδια. Εάν η HSBC δεν τηρούσε τις υποχρεώσεις της, τα στελέχη της θα αντιμετώπιζαν ποινικές διώξεις.

Κι όμως, όπως γράφει το Buzzfeed, τα αρχεία που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, δείχνουν ότι η τράπεζα συνέχισε να κάνει δουλειές με ύποπτους συνεργάτες, ακόμα κι όταν τα ίδια τα στελέχη της τράπεζας «χτύπαγαν καμπανάκια». Μια παναμέζικη εταιρεία, που ανήκει στην ισχυρή οικογένεια Waked, έκανε συναλλαγές 292 εκατ. δολαρίων, τις οποίες το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών χαρακτήρισε ξέπλυμα χρήματος, κάτι που η οικογένεια πάντως αμφισβητεί.

Ένας Τούρκος σύμβουλος επενδύσεων -πάντα σύμφωνα με το Buzzfeed- έκανε 124 πληρωμές μέσω της τράπεζας, μεταξύ των οποίων και ένα έμβασμα σε εταιρεία ηλεκτρονικών στην Καλιφόρνια, η οποία κατηγορείται ότι ξεπλένει χρήμα για μεξικανικό καρτέλ ναρκωτικών.

H υπόθεση, βέβαια, που ίσως έχει τα πιο προκλητικά χαρακτηριστικά, είναι εκείνη της Deutsche Bank, η οποία είναι μία από τις τράπεζες, μέσω της οποίας ξεπλύθηκαν περισσότερα από δέκα δισ. δολάρια ρωσικού χρήματος, μέσα από ένα δίκτυο εταιρειών, οι οποίες αγοράζονταν στην Ρωσία και πουλιούνταν σε εταιρείες-σφραγίδες στην Ευρώπη.

Κλειδί της όλης υπόθεσης ήταν μια εταιρεία που είχε δημιουργήσει ο Αλεξάντερ Περεπιλίτσνι για να γίνεται το ξέπλυμα, αλλά αργότερα ο ίδιος συνεργάστηκε με τις Αρχές. Το 2012 έπεσε νεκρός την ώρα που έκανε τζόγκινγκ έξω από το Λονδίνο.

Όπως γράφει το Buzzfeed, υπάρχουν υποψίες για δολοφονία από ανθρώπους του περιβάλλοντος Πούτιν, ενώ ακόμα κι ύστερα από το γεγονός αυτό, αλλά και παρόλο που στην Deutsche Bank χτύπησαν αρκετοί συναγερμοί για τις κινήσεις της εταιρείας που είχε δημιουργήσει ο Περεπιλίτσνι, το χρήμα συνέχισε να ρέει χωρίς περιορισμούς.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ