2020-09-24 23:37:55
Φωτογραφία για Βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα βλέπει τώρα η Citi
Η πτώση των τουριστικών εσόδων θα επηρεάσει το εγχώριο ΑΕΠ και στο γ’ τρίμηνο, όμως η Citigroup θεωρεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης βελτιώνει σημαντικά τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας στη συνέχεια.

Στις νέες εκτιμήσεις της όμως αλλάζει προς το χειρότερο τις εκτιμήσεις της για τη φετινή ύφεση, ενώ για την ανάκαμψη του 2021 είναι φειδωλή. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, η ύφεση φέτος θα είναι μεγαλύτερη στην ελληνική οικονομία, καθώς στις νέες της προβλέψεις εκτιμά πως το εγχώριο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 9% φέτος, ενώ το 2021 θα ενισχυθεί κατά 3,9%.

H Citigroup σημειώνει ότι οι προβλέψεις της είναι ελαφρώς πιο απαισιόδοξες από το consensus όπου η ύφεση το 2020 τοποθετείται στο 8,3% και η ανάπτυξη το 2021 στο 5,7%. Για το 2022, εκτιμά πως το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί στο +3,1% ενώ τη διετία 2023-2024 στο +2,3%.

Στην προηγούμενη της αναφορά, οι προβλέψεις της τοποθετούσαν την ύφεση στο 7,1% φέτος το 2021 και την ανάπτυξη του 2021 στο 3,7%, το 2022 στο 2,9% και το 2023-2024 τοποθετείται στο 2,3%. Η μεταβολή για την περίοδο 2020-2021 είναι επί τα χείρω επί της ουσίας.


Παράλληλα, υπολογίζει ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών φέτος θα διαμορφωθεί στο 5,7% και θα μειωθεί στο 1,7% το 2021, ενώ το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα παρουσιάσει έλλειμμα της τάξης του 4,3% φέτος και 3,1% το 2021.

Βαθιά κατάδυση στο ΑΕΠ, παρά την περιορισμένη πανδημία

Παρά τον σχετικά χαμηλότερο αριθμό μολύνσεων COVID-19, το lockdown και η κατάρρευση των διεθνών τουριστικών ροών έχουν προκαλέσει απότομη συρρίκνωση του ΑΕΠ και αναμένουμε ότι η ανάκαμψη του 3ου τριμήνου θα είναι συγκριτικά πιο αδύναμη από ότι αλλού, λόγω του δυσανάλογα μεγάλου αντίκτυπου του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, τονίζει ο οίκος.

Ο δημοσιονομικός χώρος και το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ

Η Ελλάδα (μαζί με άλλες μικρές ευρωπαϊκές χώρες της περιφέρειας) θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας.

Πιστεύουμε, εξηγεί η Citigroup, ότι η ικανότητα απορρόφησης αυτών των τεράστιων πόρων είναι κάπως καλύτερη στην Ελλάδα (σε σύγκριση με την Ιταλία ή την Ισπανία, για παράδειγμα) επειδή (i) Η Ελλάδα έχει δείξει υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης κεφαλαίων της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, εν μέσω προσπαθειών για αναζωογόνηση της οικονομίας μετά την διάσωση και (ii) μικρότερα απόλυτα ποσά είναι ευκολότερα στην κατανομή / εκταμίευση.

Αναμένουμε, συνεχίζει η Citi, ότι αυτοί οι πόροι θα βοηθήσουν στην αύξηση της αύξησης του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα (2022-2024). Η νίκη του συντηρητικού κόμματος, που τάσσεται υπέρ των επιχειρήσεων, στις γενικές εκλογές του 2019, υποδηλώνει ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με μόλις μερικά χρόνια πριν και ότι η σχέση με την Ευρώπη είναι τώρα σε πολύ πιο ισχυρή βάση. Αυτό είναι πιθανό να επιτρέψει σημαντική δημοσιονομική ευελιξία στην Ελλάδα εν μέσω της κρίσης COVID-19.

Η δυνητική ανάπτυξη παραμένει αδύναμη

Τα κονδύλια της ΕΕ μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της χαμηλής μεσοπρόθεσμης αναπτυξιακής δυναμικής που επηρεάζεται από τις δυσμενείς δημογραφικές καταστάσεις και τα πολύ χαμηλά ποσοστά αποταμίευσης των νοικοκυριών.

Παρά τις σημαντικές προσπάθειες μεταρρύθμισης και τη μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών έχει βελτιωθεί λιγότερο από ό, τι σε άλλες περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης μέχρι στιγμής. Η εγχώρια εξοικονόμηση εξακολουθεί να μην επαρκεί για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών της οικονομίας, αφού οι πραγματικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά ~ 65% από το 2007.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ