2020-10-08 14:03:41
Φωτογραφία για Και νέο χαμηλό για τη λίρα τώρα – σε λίγο μόνο ο Ερντογάν θα μπορεί να αγοράζει «εισαγόμενα»
Αγγίζει τις οκτώ λίρες για ένα δολάριο η ισοτιμία - Το μοτίβο γνώριμο, οι πωλήσεις του τουρκικού νομίσματος επιταχύνθηκαν μόλις άνοιξαν τα ανταλλακτήρια συναλλαγματος στην Τουρκία Σε νέο χαμηλό υποχωρεί και σήμερα η τουρκική λίρα σε μια ακατάσχετη πορεία προς τα όρια του υπερπληθωριστικού νομίσματος. Η ισοτιμία με το δολάριο επιδεινώθηκε στο 7,9398, σχεδόν οκτώ λίρες για ένα δολάριο.

Ενδεικτεικά, το 2015 χρειάζονταν μόλις τρεις τουρκικές λίρες για ένα δολάριο.

Η απώλεια της αξίας της τουρκικής λίρας μόνον φέτος ξεπέρασε μετά και τις σημερινές κινήσεις το 25%, την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί μάταια να τη συγκρατήσει.

H ισοτιμία της τουρκικής με το ευρώ είναι επίσης σε ιστορικό χαμηλό – η υποχώρηση του τουρκικού νομισματος είναι πιο έντονη δεδομένης της σχετικής ισχύος του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Χρειάζονται 9,3314 λίρες για να αγοράσουν ένα ευρώ όταν κατά την εισαγωγή της νέας τουρκικής λίρας το 2005, η τουρκική φιλοδοξία ήταν η ισοτιμία να παραμείνει κοντά στο ένα προς ένα!


Τί σημαίνει δολάριο στις 8 λίρες

Η τουρκική οικονομία είναι έντονα δολαριοποιημένη: βασικό της καύσιμο είναι η εισροή δολαρίων από ξένες επενδύσεις, από το διεθνές εμπόριο (αν είναι πλεονασματικό) και από τα δάνεια σε δολάρια που λαμβάνουν με ομόλογα οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις της και στη συνέχεια διαχέονται στην οικονομία.

Ένα δάνειο ύψους 1 εκατ. δολαρίων το 2018 ισοδυναμούσε με 3 εκατ. λίρες. Αλλά η ονομαστική αξία που πρέπει να αποπληρωθεί σήμερα, είναι σχεδόν 8 εκατ. λίρες, ποσό υπερδιπλάσιο. Το αδιέξοδο που προκύπτει είναι ανάλογο με αυτό των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων σε ελβετικό νόμισμα – ιδιαίτερα δημοφιλή στην Ελλάδα πριν την κρίση.

Η υποτίμηση του ευρώ σε σχέση με το ελβετικό φράγκο που ακολούθησε είχε «βουλιάξει» τους συγκεκριμένους δανειολήπτες οι οποίοι ξαφνικά συνειδητοποίησαν ότι παρότι εξυπηρετούσαν το δάνειό τους κανονικά, το υπόλοιπο του κεφαλαίου που χρωστούσαν ήταν μεγαλύτερο από το αρχικό δάνειο. Σημειωτέον. η υποτίμηση του ευρώ έναντι φράγκου ήταν πολύ μικρότερου μεγέθους σε σχέση με την κατάρρευση της λίρας έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Το πρόβλημα στην Τουρκία είναι πολλές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερο: τα δολάρια είναι σε ανεπάρκεια και η αγορά τους απαιτεί όλο και περισσότερες λίρες.

Η εισροή δολαρίων στη χώρα έχει ουσιαστικά διακοπεί. Οι επενδύσεις από τη Δύση και την Απω ανατολή είναι σε φάση παύσης, ο τουρισμός φυλορροεί και δεν έφερε φέτος συνάλλαγμα, ενώ η χώρα αιμορραγεί δολάρια και από το εμπορικό της ισοζύγιο: Το έλλειμμα της Τουρκίας στο διεθνές εμπόριο από την αρχή του χρόνου έχει ήδη εκτιναχθεί σε $38 δισ.

Με τη δολαριακή ανεπάρκεια που επιδεινώνεται στην Τουρκία, τα εισαγόμενα προϊόντα θα γίνονται όλο και πιο δυσεύρετα και όλο πιο ακριβά για έναν Τούρκο που θέλει να κάνει τα ψώνια του στο σούπερ μάρκετ με λίρες.

Επιπλέον η κεντρική τράπεζα της τουρκίας καίει κάθε εβδομάδα δισεκατομμύρια δολάρια που δανείζεται αναγκαστικά από τις εμπορικές τράπεζες (από τις δολαριακές καταθέσεις των φοβισμένων τούρκων που ανησυχούν για την πλήρη κατάρρευση της λίρας), επιτείνοντας την ανεπάρκεια δολαρίων.

Ο Ερντογάν δεν είναι ένας παραδοσιακός ηγέτης.. Τον τελευταίο χρόνο έχει καταφέρει να βρει πρόσβαση σε δολάρια από το Κατάρ, από τη Λιβύη αλλά και από ένα αόρατο δίκτυο δανειστών που δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένο επίσημα.

Οι αριθμοί ωστόσο είναι αδυσώπητοι και ξεπερνούν τον τυχοδιωκτισμό του Ερντογάν και τη λογική δος ημίν σήμερον και αύριο… βλέπουμε.

Είναι αριθμοί που επιβεβαιώνουν κάθε μέρα τις προειδοποιήσεις των μεγάλων επενδυτικών οίκων για πιθανότητα κρίσης πληρωμών και «βίαιη διόρθωση», δηλαδή κύμα χρεωκοπιών.

Όσο περισσότερες μέρες κερδίζει ο Ερντογάν ανεβαίνοντας τη σκάλα ενός χρέους που δεν μπορεί να αποπληρωθεί και λόγω υποτίμησης, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ύψος από το οποίο θα πέσει η τουρκική οικονομία όταν η φούσκα που την κρατά στην επιφάνεια σήμερα σκάσει.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ