2020-10-14 14:12:00
Φωτογραφία για Tουρκικός κολοσσός δυσκολεύεται να ξεπληρώσει δάνεια $1,1 δισ.
 

Η κατακόρυφη «βουτιά» της τουρκικής λίρας, καθώς και οι οικονομικές συνέπειες λόγω της πανδημίας, αποτέλεσαν καθοριστικούς παράγοντες στην ανάγκη αναδιάρθρωσης των δανείων σε ξένο νόμισμαΔύο τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες, μέσω μιας κοινοπραξίας που περιλαμβάνει την General Electric, ξεκίνησαν συνομιλίες για την αναδιάρθρωση δανείων ύψους 900 εκατομμυρίων ευρώ, ένα ακόμα σημάδι οικονομικής δυσκαμψίας που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες από τη συνεχιζόμενη «κατρακύλα» της τουρκικής λίρας.

Οι εταιρείες, οι οποίες χρησιμοποίησαν το χρέος για την κατασκευή νοσοκομείων, διαπραγματεύονται με δανειστές σχετικά με τα δάνεια σε ξένο νόμισμα, ενώ έγκυρες πηγές αναφέρουν πως οι διαπραγματεύσεις είναι ιδιωτικές.

Η κοινοπραξία αποτελείται από την Gama Holding και την Turkerler Insaat, ενώ το μερίδιο της General Electric, με έδρα τη Βοστώνη είναι περίπου 10%.

Η τουρκική λίρα έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 60% έναντι του δολαρίου από την σύναψη των δανείων πριν από τέσσερα χρόνια, με τις τουρκικές εταιρείες σε ολόκληρη τη χώρα να αγωνίζονται να εξοφλήσουν το χρέος τους σε ξένο νόμισμα, με αποτέλεσμα την αναδιάρθρωση δανείων δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ένα δεύτερο κύμα αναδιάρθρωσης χρέους πυροδοτήθηκε μετά την έξαρση του κορωνοϊού, καθώς οι τράπεζες παρενέβησαν με σκοπο την στηρίξη πελατών που είχαν υποστεί οικονομικές συνέπειες κατά τη διάρκεια του lockdown.

Οι δανειστές στην κοινοπραξία περιλαμβάνουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, την US Overseas Private Investment, την ICBC London, την Intesa Sanpaolo SpA και την Unicredit SpA, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει κατασκευάσει 17 νοσοκομεία από το 2015 αξίας 10 δισεκατομμύριων δολαρίων, για να διπλασιάσει τον αριθμό των κλινών σε 95.000, ένα μοντέλο συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, ο ιδιωτικός τομέας κατασκευάζει και παρέχει μη ιατρικό εξοπλισμό, υπηρεσίες και προσωπικό, ενώ το Υπουργείο Υγείας τους πληρώνει εδώ και 25 χρόνια παρέχοντας ιατρικό προσωπικό.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ