2020-10-16 22:43:10
Φωτογραφία για Μερικό lockdown στο Βέλγιο: Κλείνουν για τέσσερις εβδομάδες τα καφέ και τα εστιατόρια
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέχρι και τις 5 τα ξημερώματα, αλλά και κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων για ένα μήνα αποφάσισε η συμβουλετική επιτροπή του Βελγίου για τον κορονοϊό σε...μια προσπάθεια να ελέγξει την πανδημία, 

η οποία μετρά κατά μέσο όρο σχεδόν 6.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως σύμφωνα με το ινστιτούτο Σιενσάνο.

Ειδικότερα, συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα η Συμβουλευτική Επιτροπή για τον κορωνοιό για να εξετάσει την πορεία της πανδημίας στην χώρα.

Ύστερα από μια δραματική συνεδρίαση η οποία χαρακτηρίστηκε, σύμφωνα με τις ενημερωτικές ιστοσελίδες, από εντάσεις, διαφωνίες και διακοπές, η Επιτροπή αποφάσισε την λήψη νέων μέτρων, το σημαντικότερο των οποίων είναι το κλείσιμο των εστιατορίων και των καφετεριών για ένα μήνα.

Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, μετά την ολοκληρωση της συνεδρίασης τόνισε ότι παρά τα μέτρα που ελήθφθησαν την περασμένη εβδομάδα, η εξάπλωση του ιού επιταχύνεται με τους αριθμούς να διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα. 


"Σήμερα, σχεδόν 2.000 άτομα νοσηλεύονται. Χθες 35 άνθρωποι πέθαναν από τον κορωνοιό.

Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά και είναι υψηλότερα από αυτά του Μαρτίου και του Απριλίου. Και οι επόμενες ημέρες δεν θα είναι θετικές ημέρες, οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται" επεσήμανε ο Ντε Κρο ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα που θα λάβει η βελγική κυβέρνηση και τα οποία θα ξεκινήσουν να εφραμόζονται την Δευτέρα:

Περιορίζονται στο 1 άτομο με το οποίο κάποιος μπορεί να έχει στενή επαφή.

Οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις στο σπίτι περιορίζονται σε 4 άτομα (πάντα τα ίδια άτομα) για δύο εβδομάδες

Οι συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους περιορίζονται σε έως 4 άτομα

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές ακυρώνονται

Οι υπόλοιπες υπαίθριες αγορές θα συνεχίσουν να λειτουργούν

Η τηλεργασία γίνεται ο κανόνας

Οι καφετέριες και τα εστιατόρια θα κλείσουν για ένα μήνα

Η πώληση αλκοόλ απαγορεύεται από τις 8 μ.μ. για ένα μήνα

Απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 π.μ.

"Συνειδητοποιούμε ότι αυτά τα μέτρα είναι πολύ σκληρά" παραδέχτηκε ο Βέλγος Πρωθυπουργός. "Αλλά είναι απαραίτητα. Αυτός ο ιός πλήττει όλους πολύ σκληρά. Θα αντιμετωπίσουμε μερικές πολύ δύσκολες εβδομάδες. Αλλά τώρα είναι η ώρα να δράσουμε για να αποφύγουμε το χειρότερο."

Ο υπουργός Κινητικότητας Ζορζ Ζιλκινέ εξήγησε ότι η απόφαση να κλείσουν αυτοί οι χώροι (τα καφέ και τα εστιατόρια) που οι ειδικοί θεωρούν ότι "έχουν τη μεγαλύτερη διασπορά" του ιού έχει στόχο να αποφευχθεί "απολύτως" ένας νέος περιορισμός όπως την άνοιξη.

Ωστόσο, πρόσθεσε, "η κατάσταση είναι σοβαρή από υγειονομική άποψη", πρέπει να "εμποδίσουμε τον κορεσμό του συστήματος υγείας".

"Τα νοσοκομεία μας είναι γεμάτα" επέμεινε ο υπουργός του κόμματος των Οικολόγων που είναι επίσης ένας από τους αντιπροέδρους της κυβέρνησης.

"Οι αριθμοί είναι τόσο υψηλοί όσο ήταν τον Μάρτιο όταν αποφασίσαμε ένα lockdown, αυτό είναι που θέλουμε να αποφύγουμε".

Το Βέλγιο, μια χώρα με 11,5 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραφε σήμερα 191.959 κρούσματα κορονοϊού και 10.327 θανάτους συνολικά, αριθμοί που το καθιστούν μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με τα περισσότερα θύματα από την πανδημία.

Ως συνέπεια της απότομης αναζωπύρωσης των λοιμώξεων από τον Σεπτέμβριο, το ποσοστό των νοσοκομειακών νοσηλειών αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στις Βρυξέλλες και τις γαλλόφωνες επαρχίες.

Μια συνέντευξη τύπου αναμενόταν νωρίς το απόγευμα μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης (με ομοσπονδιακό επίπεδο και ομοσπονδιακών οντοτήτων) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Δυναμίτης - Ειδήσεις You might also like:
dunamitis
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ