2020-11-04 22:12:02
Φωτογραφία για Πίτερ Ντέμπινς: Ο «πρασινομπερές» που έγινε κατάσκοπος των Ρώσων


Η ιστορία του Αμερικανού καταδρομέα που στρατολογήθηκε από την Ρωσική GRU όταν ήταν φοιτητής και προμήθευε με απόρρητες πληροφορίες το Κρεμλίνο επί δύο δεκαετίες Ήταν Παρασκευή 21 Αυγούστου και ο καιρός στην Βιρτζίνια ήταν πολύ ζεστός, όταν ο Πίτερ Ντέμπινς είδε μπροστά του το κλιμάκιο πρακτόρων του FBI που τον συνέλαβαν.

Όταν του πέρναγαν τις χειροπέδες κατάλαβε ότι το παιχνίδι είχε τελειώσει και δεν θα μπορούσε πλέον να κάνει αυτό που έκανε για δύο περίπου δεκαετίες.

Λίγη ώρα μετά στεκόταν για την κλασική φωτογραφία στο αστυνομικό τμήμα, με βλέμμα καρφωμένο στο κενό και βυθισμένος στις σκέψεις ενός μυαλού που υπηρέτησε τελικά μια πατρίδα κι αυτή δεν ήταν η δικιά του.

Πρώην πρασινοσκούφης ο Πίτερ Ντέμπινς είχε από μικρός δεσμούς με την Ρωσία και ο πιο ισχυρός ήταν η μητέρα του που είχε γεννηθεί εκεί, πριν μεταναστεύσει στις ΗΠΑ.

Μεγαλώνοντας, άρχισε να συμπαθεί την Ρωσία, ειδικά όταν επισκέφτηκε το Τσέλιαμπινσκ, την πόλη που είχε γεννηθεί η μητέρα του και ήταν φοιτητής πλέον στο πανεπιστήμιο της Μινεσσότα όταν έγινε η πρώτη επαφή με την GRU.


Πρόκειται για την Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ρωσίας, στρατολόγος της οποίας προσέγγισε το 1996 τον νεαρό τότε Πίτερ για να ελέγξει την διάθεσή του.

Ήταν άραγε διατεθειμένος να βοηθήσει την πατρίδα της μητέρας του;

Ο νεαρός ήταν και με το παραπάνω, αφού είχε αναπτύξει μια θεωρία ότι η Αμερική ήταν μια υπερδύναμη που έπρεπε να περιοριστεί και δέχθηκε με χαρά να «βοηθήσει» τα «αδέρφια» του στην Ρωσία.

Ένα χρόνο μετά είχε αποκτήσει το δικό τoυ κωδικό όνομα στον κατάλογο με τους πράκτορες-πληροφοριοδότες της GRU, που φέρεται να τον ενθάρρυνε να γίνει στρατιωτικός.

Για τους Ρώσους ήταν πλέον ο Ίκαρ Λέσνικοβ.

Έδινε μυστικά για είκοσι χρόνια

Χάρη στις ικανότητες που διέθετε ο Πίτερ άρχισε να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, οι οποίες αρχικά ήταν διαβαθμισμένες ως «απόρρητες».

Αργότερα το επίπεδο ασφαλείας του διευρύνθηκε και είχε πλέον πρόσβαση σε «άκρως απόρρητα» έγγραφα και πληροφορίες του Στρατού των ΗΠΑ, οι οποίες άρχισαν να διοχετεύονται στον εκάστοτε «χειριστή» του στην GRU.

Μετά τα πρώτα «πακέτα» οι Ρώσοι σε μια συνάντηση του έδωσαν χρήματα, όμως ο Ντέμπινς αρχικά δεν τα δέχτηκε, εν αντιθέσει με ένα μπουκάλι κονιάκ και μια στρατιωτική στολή παραλλαγής που του έδωσαν σε άλλο ραντεβού.

Ότι πληροφορίες είχε για στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ καθώς, ονόματα αξιωματικών, ασκήσεις και επιχειρήσεις έφευγαν από τον ίδιο προς την GRU.

O χειριστής του τον ενθάρρυνε να ζητήσει μετάθεση στους «πρασινοσκούφηδες» τονίζοντάς του ότι εκεί θα ήταν ακόμη πιο χρήσιμος σε αυτό που έκανε.

Κι αυτός που είχε ήδη πει μόλις στρατολογήθηκε ότι θεωρεί τον εαυτό του «παιδί της Ρωσίας» εντάχθηκε στο επίλεκτο αυτό σώμα και συνέχισε να πουλάει τα στρατιωστικά μυστικά των ΗΠΑ στον Νο1 αντίπαλό της.

Κατά την περίοδο 1998-1999 υπηρέτησε σε μια μονάδα Χημικού πολέμου στην Νότιο Κορέα και φρόντισε να ενημερώσει τους Ρώσους για όλες τις κινήσεις της μονάδας του.

Το ίδιο έκανε όταν μετατέθηκε πρώτα στο Αζερμπαϊτζάν και κατόπιν στην Γεωργία όπους έδωσε ονόματα συναδέλφων του και σχέδια κινήσεων της μονάδας του και όχι μόνο.

Τέλος εποχής

Αυτό που δεν μπόρεσε ποτέ να κάνει ήταν να παραδώσει εγχειρίδια ανάλυσης τακτικών μάχης ή ιδιαίτερων όπλων του Αμερικανικού στρατού, τα οποία του ζητούσαν φορτικά οι Ρώσοι.

Φοβόταν ότι αν τα ανακάλυπταν πάνω του σε έλεγχο θα είχε τεράστιο πρόβλημα να εξηγήσει γιατί τα κουβάλαγε και γι' αυτό δεν ρίσκαρε ποτέ να κάνει κάτι τέτοιο.

Για λόγους που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί το 2004 έχασε την πρόσβαση που είχε σε άκρως απόρρητες πληροφορίες καθώς και την διοίκηση της μονάδας του, γεγονός που τον οδήγησε σε παραίτηση.

Για τα επόμενα πέντε χρόνια δούλεψε σε δύο εταιρίες Ουκρανικών συμφερόντων στην Μινεσσότα, μέχρι το 2010 όταν ιδιωτική εταιρία που είχε προσληφθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τον προσέλαβε και έτσι είχε πάλι πρόσβαση σε άκρως απόρρητες πληροφορίες.

Μέχρι τον περασμένο Αύγουστο που συνελήφθη από το FBI, παρέμενε η «χήνα με τα χρυσά αυγά» για την Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ρωσίας για δύο δεκαετίες.

Μετά από ενδελεχή έρευνα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο Ντέμπινς είχε επισκεφθεί την Ρωσία το 2000 και το 2003 αλλά όταν τον ρώτησαν αρνήθηκε να αποκαλύψει οποιαδήποτε λεπτομέρεια για αυτά τα δύο ταξίδια.

Παραδέχθηκε όμως ότι ήταν κατάσκοπος των Ρώσων έχοντας «βάψει» νοητά από την πρώτη στιγμή της θητείας του τον πράσινο μπερέ του «κόκκινο και τώρα θα πληγρώσει το ανάλογο τίμημα.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ