2020-11-05 11:25:26
Φωτογραφία για Το ψηφιακό σχέδιο …Μάρσαλ, τα δίκτυα 5G, οι τιμές στα data και η πανδημία
Τι λένε οι επικεφαλής των ΟΤΕ, Vodafone και Wind για την επόμενη μέρα στις τηλεπικοινωνίες, το φιλόδοξο πλάνο του υπουργείου, τον αντίκτυπο της πανδημίας και τις τιμές Στο αίτημα των παρόχων να υπάρξουν ταχείες διαδικασίες για την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας είναι αποφασισμένο να ανταποκριθεί το κυβερνητικό επιτελείο και δη το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος χαρακτήρισε ως ένα «σύγχρονο σχέδιο Μάρσαλ» το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κονδύλια που θα διατεθούν σε έργα ψηφιακού χαρακτήρα.

Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο χθεσινό συνέδριο της Infocom, οι διοικήσεις των κ.κ. Μιχάλη Τσαμάζ του ομίλου ΟΤΕ, Χάρη Μπρουμίδη της Vodafone Ελλάδος και Νάσου Ζαρκαλή της Wind Hellas αναφέρθηκαν στην επόμενη μέρα του κλάδου εν όψει της ανάπτυξης των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία, στο πισωγύρισμα φέτος της αγοράς (λόγω της πανδημίας), η οποία φαίνεται ότι θα κλείσει με μία πτώση μεταξύ 3%- 5% αλλά και στις τιμές στα δεδομένα της κινητής, όπου υπάρχει σημαντική αποκλιμάκωση ειδικά κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους
. Σημειωτέον ότι στο ίδιο συνέδριο χθές ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας κ. Γιώργος Στεφανόπουλος ανέφερε ότι μέχρι το 2024 συνολικά οι πάροχοι αναμένεται να επενδύσουν κεφάλαια 1,2 – 1,5 δισ. ευρώ στα δίκτυα, ενώ στα 3 δις. ευρώ εκτιμώνται οι επενδύσεις από το υπόλοιπο οικοσύστημα με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία.

«To Tαμείο Ανάκαμψης είναι ένα σχέδιο Μάρσαλ για την εποχή μας, δίνοντας τεράστιες δυνατότητες να σχεδιάσουμε έργα και να υλοποιήσουμε ιδέες- σχεδόν το σύνολο των σχεδίων που είχαμε για τη χώρα. Το 20% του συνολικού πακέτου θα αφορά έργα ψηφιακού χαρακτήρα, ένας όρος, ο οποίος είναι μεν ευρύς, ωστόσο μπορώ να πώ ότι αφορά σε έργα ψηφιακά, πληροφορικής και γενικότερα σε όλους τους τομείς ξεχωριστά», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης, παραπέμποντας για τις επίσημες ανακοινώσεις πριν το τέλος της χρονιάς σε συνάρτηση με το ποια θα είναι τα έργα που εν τέλει θα ενταχθούν στα συγκεκριμένα κονδύλια. «Μιλάμε για 5G διαδρόμους σε κομβικούς τομείς όπως είναι π.χ. τα logistics ή οι μεταφορές, μικροδορυφόρους, κ.τ.λ.., προαναγγέλλοντας επιπλέον και επιδότηση του κόστους σύνδεσης πολυκατοικιών με δίκτυα οπτικών ινών, δεδομένου ότι υπάρχει σημαντικό κόστος για να φτάσει η ίνα στις πολυκατοικίες και θέλουμε να προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε αυτό το πρόβλημα ώστε η αγορά να «τρέξει» καλύτερα».

Όσον αφορά την ταχύτητα λήψης και υλοποίησης των αποφάσεων – ένα διαχρονικό πρόβλημα για την ελληνική πρακτική – ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «πράγματι υπάρχει εδώ μία πρόκληση να σχεδιάσουμε και να δημοπρατήσουμε πολλαπλά έργα σε ασφυκτικούς χρόνους, και πέραν των πρωτοβουλιών από την ομάδα του αρμοδίου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε ό,τι αφορά το ίδιο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα υπάρξει μία αλλαγή φιλοσοφίας με συμβάσεις -πλαίσιο, ΣΔΙΤ κ.τ.λ. ώστε να επιτευχθούν ταχύτεροι χρόνοι».

Ως προς το Ταμείο Φαιστός, το οποίο έχει λαμβάνειν έσοδα από τη δημοπρασία για το φάσμα του 5G και ιδιωτικά κεφάλαια με στόχο τις επενδύσεις σε ένα οικοσύστημα εταιρειών που αναπτύσσουν λύσεις γύρω από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς, ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι «είναι η πλέον καινοτόμος πρωτοβουλία σε σχέση με την προώθηση των υπηρεσιών 5G κι εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 θα έχει στελεχωθεί, θα έχει συγκεντρώσει, τα απαραίτητα κεφάλαια και θα έχει ξεκινήσει τις επενδύσεις».

Από την πλευρά του, ο κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έκανε αναφορά, μεταξύ άλλων, στις ενέργειες που χρειάστηκε να γίνουν σε διάστημα 11 μηνών- όπως ανέφερε- ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία για τη δημοπρασία των αδειών 5G, επισημαίνοντας ότι χρειάστηκαν 298 εργάσιμες ημέρες, 70 έγγραφα, 8 φορείς που έπρεπε να συνεργαστούν (ΕΕΤΤ, υπουργεία Ανάπυξης, ΓΕΕΘΑ, ΕΚΠΑ, Υφ. Στον Πρωθυπουργό, Ελεγκτικό Συνέδριο κ.α.), «γεγονός το οποίος δείχνει ότι υπάρχει βούληση και στρατηγική για την ανάπτυξη των δικτύων 5g στην Ελλάδα».

Τι λένε οι CEOs των εταιρειών

«Έχουμε δεσμευτεί για μεγάλες επενδύσεις και το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι η αγορά είναι πράγματι για μεγάλα ‘’πορτοφόλια’’. Η ανάγκη για ταμειακές ροές δεν σταματά ποτέ, ώστε να είμαστε μπροστά όσον αφορά την τεχνολογία», ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ. «Τα τελευταία χρόνια ο όμιλος έχει επενδύσει πάνω από 5 δισ. ευρώ και ήδη έχουμε τοποθετήσει 16.000 καμπίνες με οπτικές ίνες κι έχουμε ξεπεράσει τις 250.000 γραμμές με Fiber to the Home, με στόχο τις 300.000 έως το τέλος του 2020 και 500.000 έως το 2021. Για το 5G έχουμε ξεκινήσει την αναβάθμιση του δικτύου και μέχρι το τέλος του 2021 έχουμε θέσει στόχο να καλύπτουμε τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού. Είναι αισιόδοξη η πρωτοβουλία για το fund Φαιστός κι αν κι είμαστε στην αρχή, παρόλ’ αυτά και οι τρεις πάροχοι έχουμε τον σχεδιασμό να κάνουμε τις απαραίτητες επενδύσεις».

«Ο κλάδος όντως τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έναν οργασμό επενδύσεων και υπάρχει η διάθεση από τους παρόχους να προχωρήσουν περαιτέρω όσον αφορά τις επενδύσεις», δήλωσε και ο κ. Χάρης Μπρουμίδης, επικεφαλής της Vodafone Eλλάδος. «Η Ελλάδα σε όλες τις γενιές κινητής τηλεφωνίας ήταν από τις καλύτερες χώρες στην Ευρώπη σε παροχή υπηρεσιών, έχουμε από τα καλύτερα δίκτυα όσον αφορά την κάλυψη, τις ταχύτητες και τη χωρητικότητα κι εκεί θα βρεθούμε και με τα δίκτυα 5ης γενιάς. Οι προκλήσεις είναι σε δύο επίπεδα: Καταρχάς ποια είναι η φιλοδοξία και η ταχύτητα ιδιωτών και δημοσίου να πάνε προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό κι επιπλέον πώς αναπτύσσουμε (και με τι ταχύτητες) τις ψηφιακές δεξιότητες επιχειρήσεων, ανθρώπων.

Για τους ίδιους τους παρόχους, θα πρέπει να μετεξελιχθούμε από εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε εταιρείες τεχνολογίας. Σαφώς το δίκτυο θα είναι στον πυρήνα, ωστόσο οι εταιρείες θα πρέπει να βγουν μοιραία έξω από αυτό που ήταν για χρόνια η βασική τους προτεραιότητα- η διασύνδεση- και να μπουν σε νέες περιοχές και δραστηριότητες με σοβαρά τεχνολογικά χαρακτηριστικά», ανέφερε ο κ. Μπρουμίδης.

«Στην Wind ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε ένα νέο κύκλο επενδύσεων συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία με κύριους άξονες το 5G και τα δίκτυα οπτικών ινών», δήλωσε ο κ. Νάσος Ζαρκαλής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Hellas. Η πορεία των επενδύσεων κάθε άλλο παρά ανέφελη είναι, με τον επικεφαλής της Wind να βλέπει προκλήσεις σε τρία επίπεδα. «Πρώτο επίπεδο, η οικονομική κατάσταση της χώρας και η αναιμική ζήτηση αφού η ανάκαμψη ποτέ δεν έρχεται και ακόμη και για το 5G το μεγάλο ερώτημα είναι και πάλι το θέμα της ζήτησης, μήπως δηλαδή και πάλι τρέχουμε για να …μείνουμε στάσιμοι. Δεύτερη, μεγαλύτερη πρόκληση είναι το εξωτερικό περιβάλλον, όπου έχουμε μεν βελτίωση το τελευταίο διάστημα, αλλά για χρόνια αντιμετωπίζουμε ζητήματα όπως οι φόροι, η αδειοδότηση, τα όρια ακτινοβολίας, οι τοπικές αντιδράσεις, η φημολογία για τις τιμές- γεγονός αποτελούν εκφράσεις μίας γενικότερης στάσης της κοινωνίας. Είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται ότι οι τεχνολογίες θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη της οικονομίας. Θα πρέπει να αναγνωριστεί ο ρόλος των παρόχων ως δημιουργοί των υποδομών της επόμενης δεκαετίας και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό κι έτσι θα πρέπει να υποστηριχθούμε από την Πολιτεία και την κοινωνία. Σε αντίθεση με άλλους επενδυτές, εμείς παράγουμε επενδύσεις και υποδομές που θα μείνουν σίγουρα στην Ελλάδα. Η τρίτη πρόκληση έχει να κάνει με το ανταγωνιστικό και ρυθμιστικό περιβάλλον. Ο μεγαλύτερος πάροχος έχει ένα ασυνήθιστα μεγάλο μερίδιο σε έσοδα και κέρδη, γεγονός το οποίο δημιουργεί προφανείς στρεβλώσεις σε επίπεδο ανταγωνισμού και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από την Πολιτεία στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας. Έχουν γίνει τεράστια βήματα ωστόσο το περιβάλλον που λειτούργησε ο κλάδος όλα αυτά τα χρόνια ήταν εχθρικό».

Πανδημία και τιμές

Σε σχέση με τις επιπτώσεις στον κλάδο από την πανδημία μετά από μία μικρή ανάκαμψη πέρυσι, εκτιμάται φέτος μία πτώση της αγοράς μεταξύ 3- 5%.

«Δεν είναι ευχάριστο αλλά δεν είναι και καταστροφή αν αναλογιστούν οι απώλειες, οι απώλειες σε άλλους κλάδους». Από την άλλη η πανδημία επιτάχυνε την ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό, που έχει γίνει αξίωμα, φέρνοντας μπροστά την τηλεργασία, την τηλεϊατρική, τηλε-εκπαίδευση, το e-government, «ενώ εκτιμήθηκε η προσφορά του κλάδου στην καθημερινή ζωή και ο κλάδος ανταποκρίθηκε εξαιρετικά».

Για την επόμενη μέρα, το ζητούμενο είναι να υπάρξει μόνιμη και σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που έχει σχέση και με τα κονδύλια που θα έρθουν να στηρίξουν την αγορά από την Ευρώπη. Η πρόταση του επικεφαλής της Wind για ταχύτερη ανάκαμψη είναι και η ενίσχυση από πλευράς της Πολιτείας της ανάπτυξης δικτύων οπτικών ινών, με άμεσα τα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση. «Το πλάνο υπάρχει από τους παρόχους για ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών, ωστόσο σε πιο μακροπρόθεσμη βάση και μπορεί να έρθει πιο μπροστά».

Στο ίδιο θέμα, ο κ. Μπρουμίδης ανέφερε ότι η πανδημία είχε αρνητικό αντίκτυπο όσον αφορά τα έσοδα από το roaming και την καρτοκινητή, ωστόσο δεν υφίσταται δομικό ζήτημα, δεδομένου ότι όταν θα περάσουμε στην κανονικότητα θα εκλείψει το πρόβλημα. «Η πανδημία ήταν ο επιταχυντής του ψηφιακού μετασχηματισμού για επιχειρήσεις και καταναλωτές και βέβαια η μεγάλη ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κονδύλια που θα έρθουν με το 1/5 να αφορά ψηφιακά έργα. Είναι η μοναδική ευκαιρία που έχουμε με αυτές τις δυνατότητες που μας δίνει το Ταμείο για τον κλάδο και συνολικά για την ελληνική οικονομία».

«Από την πανδημία μάθαμε ότι η χώρα μας έχει ανθεκτικές υποδομές, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, και αν η Ελλάδα είναι πίσω στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αυτό δεν σχετίζεται με τις επενδύσεις των παρόχων που συνέχισαν τις επενδύσεις ακόμη και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, τη δεκαετία του 2010 και μετά», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Τσαμάζ. «Ενδεχομένως εκεί να οφείλεται και η αντιμετώπιση της Πολιτείας που δεν έχει στηρίξει τον κλάδο και δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια τα προηγούμενα χρόνια για να προσελκύσει επενδύσεις, δεδομένου ότι από την πλευρά τους, οι πάροχοι ούτως ή άλλως πραγματοποιούσαν επενδύσεις από μόνοι τους όλα αυτά τα χρόνια. Δε μιλάμε για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, η οποία φαίνεται ότι αντιλαμβάνεται πραγματικά την ανάγκη να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στον κλάδο. Αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι η ανάγκη για ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλα τα επίπεδα και τις διαδικασίες.

Στο κρίσιμο θέμα των τιμών στα δεδομένα της κινητής, η συζήτηση που έγινε πέρυσι έχει φέρει εξορθολογισμό αν και το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πάνω από όλα «πολυπαραμετρικό», όπως ανέφερε ο κ. Μπρουμίδης προσθέτοντας ότι δε θα πρέπει να γίνεται για τις εντυπώσεις. «Στη Vodafone Ελλάδας μετρήσαμε την τελευταία χρονιά 18 διαφορετικές ενέργειες που πρόσθεσαν αξία και μείωσαν τιμές σε όλες τις υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία σε τηλεόραση, κινητή, επιχειρηματικές λύσεις κ.τλ.. Μιλώντας για τιμές, η επόμενη …πίστα είναι η αποκλιμάκωση της φορολογίας από πλευράς της Πολιτείας».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο κ. Τσαμάζ κάνοντας λόγο για πολλαπλές παραμέτρους που καθορίζουν τις τιμές, δεδομένου ότι το ζήτημα σχετίζεται με τη σύνθεση των προτάσεων προς τους καταναλωτές, τη διαφορά με τις τιμές τιμοκαταλόγου και τη φορολογία και πλέον οι τιμές είναι κοντά στο μέσο όρο της Ευρώπης αν αφαιρεθούν οι φόροι. Στην Cosmote δίνουμε πλέον το 1 Gb για ένα ευρώ με μείωση πάνω από 30% το τελευταίο διάστημα και αύξηση την ίδια στιγμή του όγκου δεδομένων».

«Αν η Ελλάδα είχε τόσο ακριβές τιμές στην Ευρώπη, τότε θα έπρεπε στο διαγωνισμό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για το δίκτυο 5G να γίνονται …ουρές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Wind, παραδεχόμενος ωστόσο ότι στη σύγχυση για τις τιμές συνέβαλαν και οι ίδιες οι εταιρείες με πολλά και διαφορετικά ‘’πακέτα’’ τιμών, χιλιάδες τηλεφωνήματα στους καταναλωτές με προσφορές κ.τ.λ.. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ