2020-11-06 13:09:10
Φωτογραφία για Πομακοχώρια η ιατρική περίθαλψη αποκτά ξεχωριστό νόημα
Στην Κύμη της Ροδόπης η καθημερινότητα μοιάζει να κινείται σε διαφορετικούς ρυθμούς. Όπως και σε όλα τα Πομακοχώρια που εκτείνονται στους νομούς Ξανθης, Ροδόπης και Έβρου, η ζωή δεν είναι εύκολη. Μια βροχή μπορεί να κλείσει τον δρόμο για μέρες. Όταν τα τηλέφωνα χαλάσουν, η επισκευή μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. Τα κινητά συχνά δεν έχουν σήμα, γεγονός που κάνει την επικοινωνία ακόμα πιο δύσκολη. Μαθημένοι στα δύσκολα λόγω της ιδιάζουσας κατάστασής τους ιστορικά, οι Πομάκοι μοχθούν για ένα καλύτερο αύριο. Οι πιθανότητες όμως δεν είναι υπέρ τους. Η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας αποτελεί ένα μεγάλο «αγκάθι». Η πρόσβαση στης υγειονομικές υπηρεσίες είναι δύσκολη και κατά τους χειμερινούς μήνες, συχνά αδύνατη.

Στην Κύμη ο πληθυσμός συνεχώς μειώνεται. Σε υψόμετρο 680 μέτρων, ακριβώς δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, οι νέοι πλέον είναι ελάχιστοι και η μετανάστευση αποτελεί μια επιλογή που κυριαρχεί στις προτιμήσεις τους
. Στη Γερμανία, στην Ολλανδία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Ακόμα και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, με λιγότερους περιορισμούς. Εκείνοι που μένουν, παλεύουν να τα φέρουν εις πέρας με τη γεωργία ή την κτηνοτροφία στον τόπο τους, τον οποίο αγαπούν και δεν θέλουν να εγκαταλείψουν. Οργώνουν ακόμα τη γη με τα ζώα και προσπαθούν να σταθούν όρθιοι στον κυκεώνα προβλημάτων. Κάποιες φορές, απελπίζονται κι εκείνοι. Άλλες, ωστόσο, γίνονται κινήσεις που τους επιτρέπουν να ατενίζουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Όπως εκείνη της bwin με τους Γιατρούς του Κόσμου, που έδειξαν για μια ακόμα φορά ότι στέκονται στο πλευρό της κοινωνίας χωρίς διακρίσεις. Με μοναδικό άξονα τον άνθρωπο.

Η πρόσφατα βραβευμένη πρωτοβουλία στα «Corporate Affairs Excellence Awards 2020» των Γιατρών του Κόσμου και της bwin, αυτή τη φορά ταξίδεψε στα Πομακοχώρια. Πρόκειται για τον έβδομο σταθμό του προγράμματος παροχής ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, έπειτα από τις επισκέψεις σε: Πρέσπες, Καστελλόριζο, Φούρνους Κορσεών, Ψαρά, Άγιο Ευστράτιο και Αμυγδαλεώνα Καβάλας. Στην αποστολή που έφτασε στην Κύμη Ροδόπης βρέθηκαν γιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων, προκειμένου να εξετάσουν τους κατοίκους. Εγκαταστάθηκαν στο Μειονοτικό Σχολείο Κύμης, έστησαν γεμάτοι κέφι το προσωρινό τους ιατρείο και ξεκίνησαν να δέχονται επισκέψεις. Παθολόγος, γυναικολόγος, καρδιολόγος, γεροντολόγος, γενικός γιατρός, καθώς και δύο νοσηλεύτριες πραγματοποίησαν περισσότερες από 100 συνεδρίες μέσα σε ένα διήμερο, εξετάζοντας πάνω από το 50% των μόνιμων κατοίκων. Η ανταπόκριση του τοπικού πληθυσμού ήταν πολύ μεγάλη.

Η ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια αποκτά τεράστια σημασία στις περιοχές αυτές, καθώς μια εξέταση που στην πόλη δείχνει υπόθεση ρουτίνας, εκεί αποτελεί μια πολύ πιο σύνθετη διαδικασία. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν κάνουν ποτέ εξετάσεις, που βλέπουν γιατρό μόνο όταν η κατάσταση είναι κρίσιμη. Χάρη στην υποστήριξη της bwin, οι κάτοικοι ήταν σε θέση να εξεταστούν χωρίς να οργανώσουν ολόκληρο ταξίδι και το γεγονός αυτό είχε και πολύ σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο σε πολίτες που αισθάνονται συχνά ξεχασμένοι. Είδαν ότι κάποιοι νοιάζονται για όλους όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. Τα ζεστά χαμόγελα και το βλέμμα ευγνωμοσύνης ήταν η καλύτερη ανταμοιβή.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά το πέρας των εξετάσεων, ο δάσκαλος του Μειονοτικού Σχολείου ευχαρίστησε την bwin και τους Γιατρούς του Κόσμου για την επίσκεψή τους και τόνισε την αναγκαιότητα τέτοιων αποστολών σε μέρη όπως η Κύμη Κομοτηνής. Σε κοινότητες ανθρώπων που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

O εκπρόσωπος της bwin, Κωνσταντίνος Εφραιμίδης, που βρέθηκε στο πλευρό των Γιατρών σε όλη τη διάρκεια της δράσης, υποστήριξε: «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που βρισκόμαστε δίπλα σε όλους τους ανθρώπους, χωρίς διακρίσεις. Πιστοί στη φιλοσοφία μας, ταξιδέψαμε στο χωριό Κύμη Κομοτηνής, μία ανάσα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους το χειμώνα. Μ’ αυτό το ταξίδι ολοκληρώνουμε μία σειρά ανθρωπιστικών αποστολών σε δυσπρόσιτα χωριά και πόλεις στην Ελλάδα. Από το Καστελλόριζο έως τα Ψαρά και από την Κύμη Κομοτηνής έως τις Πρέσπες».

Η Γενική Διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου, Ευγενία Θάνου, είπε από την πλευρά της: «Οι Γιατροί του Κόσμου βρέθηκαν στο χωριό Κύμη Ροδόπης, κοντά σε ανθρώπους σχεδόν ξεχασμένους, και προσέφεραν πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ακόμη μια φορά. Οι Γιατροί του Κόσμου θα συνεχίσουν να επισκέπτονται ακριτικές περιοχές και να βρίσκονται δίπλα σε όσους το έχουν ανάγκη. Όπου υπάρχουν Άνθρωποι. Ευχαριστούμε τη bwin».

Σε δύσκολες εποχές σαν αυτή που διανύουμε, οι πρωτοβουλίες αυτές κάνουν πραγματικά τη διαφορά. Όπως και η έμπρακτη υποστήριξη της bwin στους Γιατρούς του Κόσμου.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ