2020-11-08 10:16:53
Φωτογραφία για Γιατροί και προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα στο ΕΣΥ
Σε τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας, προβλέπεται και η άμεση πρόσληψη 300 εξειδικευμένων γιατρών στις ΜΕΘ όλης της χώρας. "Είστε πολιτικά εκπρόθεσμος", τού είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

IATRONET

Υποχρεωτική μετακίνηση προσωπικού από ιδιωτικές κλινικές στο ΕΣΥ, σε πληττόμενες από τον κορωνοϊό περιοχές, προβλέπονται - μεταξύ άλλων - σε τροπολογία που κατέθεσε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας.

Στην τροπολογία, που παρατίθεται πιο κάτω, περιλαμβάνεται, επίσης, διάταξη για δημιουργία 500 μόνιμων θέσεων γιατρών στο ΕΣΥ και 300 ειδικευόμενων, οι οποίες αφορούν τις ΜΕΘ.

Προβλέπονται αναλυτικά τα εξής: 

Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2021, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας δύναται να μετακινεί για χρονικό διάστημα 3 μηνών, με δυνατότητα παράτασης έως και 6 μήνες ακόμη από την έναρξη ισχύος του παρόντος, ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό και όσους υπηρετούν με σχέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στους τομείς φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας από νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας ή υγειονομικούς φορείς, φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αρμοδιότητάς του σε νοσοκομεία (Ν.Π.Δ.Δ, Ν.Π.Ι.Δ., στρατιωτικά, πανεπιστημιακά).


Στο μετακινούμενο προσωπικό εμπίπτουν και ειδικευόμενοι ιατροί. Ο χρόνος της υπηρεσίας τους κατά τη μετακίνησή τους λογίζεται ως χρόνος εκπαίδευσης στην ειδικότητά τους και δεν υπερβαίνει το τρίμηνο. 

Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2021, με απόφαση του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας δύναται να εντάσσεται στο δυναμικό της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, των νοσοκομείων και κάθε οργανικής μονάδας του ΕΣΥ, εθελοντικό ή συμβατικά ή αναγκαστικά διατιθέμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα και να του ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα για την καταπολέμηση της έκτακτης ανάγκης δημόσιας Υγείας. Η ανάθεση των καθηκόντων του προσωπικού αυτού μπορεί να αφορά σε ιατρικά, νοσηλευτικά, ή βοηθητικά καθήκοντα διαφορετικά της ειδίκευσής του λόγω έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης συνδρομής στη δημόσια υγεία από την έξαρση του κορωνοϊού.

Εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, που δεν υπερβαίνει τις 45 μέρες από την ημερομηνία ένταξης του προσωπικού στο ΕΣΥ, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας ορίζονται ο τρόπος αποζημίωσης και το διάστημα απασχόλησης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Για χρονικό διάστημα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 και εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος εμφάνισης και διάδοσης κορωνοϊού, δύναται να διατάσσεται, με απόφαση του υπουργού Υγείας, η αναγκαστική διάθεση στο δημόσιο για κάλυψη αναγκών δημόσιας Υγείας, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), επιμέρους χώρων ιδιωτικών θεραπευτηρίων, δομών υγείας και παρόχων υπηρεσιών υγείας, καθώς και ιδιωτικών νοσοκομείων και θεραπευτηρίων εν συνόλω, για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας από την έξαρση του κορωνοϊού COVID-19, εφόσον αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με διαφορετικό τρόπο.

ΜΕΘ

Συστήνονται στα νοσοκομεία της χώρας:

500 οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ.

300 θέσεις εξειδικευόμενων ιατρών στο γνωστικό αντικείμενο της εξειδίκευσης στην εντατική νοσηλεία.

1.000 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οργανικές θέσεις του κλάδου ΤΕ Φυσικοθεραπείας.

Οι θέσεις συστήνονται για τη στελέχωση με εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των κλινών νοσηλείας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) των νοσοκομείων της χώρας, πέραν των υφισταμένων.

Κικίλιας

Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε ότι προβλέπεται η άμεση πρόσληψη 300 μόνιμων ιατρών στις ΜΕΘ. Οι 200 είναι αυτοί των οποίων οι διαδικασίες ούτως ή άλλως τρέχουν και ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες και οι υπόλοιποι είναι επιλαχόντες. Όλοι θα περάσουν με άμεσες διαδικασίες, δηλαδή τη Δευτέρα, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εκτός από αυτούς, επεκτείνεται και ενισχύεται η δυναμικότητα του ΕΣΥ ως εξής:

Όσοι ειδικευόμενοι θέλουν, μπορούν να υπηρετήσουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για τις ανάγκες αντιμετώπισης της COVID-19. Προσμετράται ο χρόνος στην ειδικότητα αυτών οι οποίοι υπηρετούν στο Ε.Σ.Υ.

Οι ιατροί αυτοί οι οποίοι είναι κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης και συνταξιοδοτούνται στις 31/12, δύναται, αν το επιθυμούν οι ίδιοι, να επεκταθεί η σχέση εργασίας με το Εθνικό Σύστημα Υγείας για άλλους έξι μήνες μέχρι τις 31/6/2021.

Δίνεται η δυνατότητα στους ιδιώτες ιατρούς - και αναλαμβάνω πρωτοβουλία με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας και όλων των Ιατρικών Συλλόγων - να μπορέσουν να υπηρετήσουν το ΕΣΥ με ειδική σχέση εργασίας και αποζημίωση.

Παράλληλα με αυτά, που νομίζω ότι είναι μια επίσπευση και μια ταχεία περαιτέρω ενδυνάμωση του δυναμικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δηλώνω ότι επεκτείνεται η δυνατότητα αναγκαστικής διάθεσης - και όπου δεν υπάρχει νομοθετείται - ιδιωτικών κλινικών, θεραπευτηρίων, σχέσεων εργασίας. Δηλαδή κατά κλινική, κατά θεραπευτήριο ή στο σύνολό τους.

Εκπρόθεσμος

"Η ιστορία θα γράψει για σας ότι είσαστε εκπρόθεσμος", σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας.

Τόνισε πως είναι εκπρόθεσμη η τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή: "Πολιτικά, είσαστε εκπρόθεσμος", τού είπε, ρωτώντας γιατί η κυβέρνηση έφερε τόσο καθυστερημένα την τροπολογία:

"Γιατί σήμερα κύριε Κικίλια; Γιατί όχι τον περασμένο μήνα; Γιατί όχι πριν από τρεις ή τέσσερις μήνες;", είπε.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Τροπολογία για μετακίνηση προσωπικού στο ΕΣΥ
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ