2020-11-08 23:02:12
Φωτογραφία για Κορονοϊός: Τι θα κρίνει την λήξη του lockdown και πότε θα γίνει άρση της καραντίνας
Η πρώτη καραντίνα κράτησε 45 ημέρες, ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα πόσο θα κρατήσει αυτή τη φορά. 

Ωστόσο, οι ειδικοί αναλύουν μοντέλα και  εξηγούν τι είναι αυτό που θα κρίνει τη διάρκεια. Όλα αυτά τη στιγμή που το 62% των κλινών ΜΕΘ είναι ήδη κατειλημμένες, ενώ όπως εξηγεί καθηγητής εντατικής θεραπείας 4 στους 10 διασωληνωμένους δυστυχώς χάνουν την μάχη και φεύγουν από τη ζωή.

Με τη χώρα να μπαίνει για δεύτερη φορά στον «πάγο» σε λιγότερο από 6 μήνες, το ερώτημα που μοιραία γεννάται είναι εάν η τριών εβδομάδων καραντίνα που ανακοινώθηκε, θα καταφέρει να αναχαιτίσει την πανδημία και βέβαια πότε θα τελειώσει Κατά το πρώτο κύμα, η περίοδος «Μένουμε Σπίτι» διήρκεσε 45 ημέρες με σκοπό να εκμηδενιστεί η κυκλοφορία του ιού. Τώρα, ωστόσο, το κριτήριο είναι η αποσυμπίεση του ΕΣΥ. Η επιδημιολογική «έκρηξη» των τελευταίων ημερών, «σφράγισε» την εισήγηση των εμπειρογνωμόνων για την επιβολή απαγορευτικού εδώ και τώρα.


«Η εκθετική αύξηση που παρατηρήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, την τελευταία εβδομάδα, ήταν κάτι το οποίο ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, με αποτέλεσμα οι αποφάσεις να έρθουν πιο γρήγορα τελικά».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 62% των κλινών ΜΕΘ κορωνοϊού είναι σήμερα καλυμμένες. Τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική υφίστανται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, με 75% και 67% πληρότητα αντίστοιχα. Πιέσεις δέχονται και οι απλές κλίνες κορωνοϊού, αφού οι νοσηλευόμενοι έφτασαν τους 2.059, σε σύνολο 4.452 διαθέσιμων κλινών.

«Το ζητούμενο είναι να μειωθούν τα κρούσματα ώστε να μπορεί να διαχειριστούμε την κατάσταση έτσι όπως ήταν εφικτό και πριν την έξαρση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες».

Εάν τα μέτρα εφαρμοστούν από όλους, οι ειδικοί εκτιμούν ότι στις 30 Νοεμβρίου η χώρα θα ξεκινήσει σταδιακά να παίρνει ανάσες κανονικότητας.

«Σε μια βδομάδα θα ξέρουμε προς τα πού πηγαίνουμε, σε δύο με τρεις εβδομάδες θα ξέρουμε πού έχουμε φτάσει».

Προϋπόθεση για την άρση της καραντίνας είναι τα κρούσματα να πέσουν κοντά στα 400 και ο αριθμός των διασωληνωμένων να περιοριστεί στους 50. Σε διαφορετική περίπτωση, η παράταση της καραντίνας θα αποτελέσει μονόδρομο.

«Μέχρι τέλος Νοεμβρίου αν όλα πάνε καλά θα μπορούμε να περάσουμε σε ένα επόμενο στάδιο, σταδιακά μετά λοιπόν θα γίνει άρση των μέτρων».

Σύμφωνα, πάντως, με τους ειδικούς κάποιοι περιορισμοί θα παραμείνουν και μετά την άρση της καραντίνας, ενώ η μάσκα θα μας συνοδεύει μέχρι και την άνοιξη.

Υπάρχει σχέδιο μέχρι το Μάρτιο να μπαίνουμε και να βγαίνουμε από τη καραντίνα

Μεγάλη μείωση των κρουσμάτων , αγγίζοντας τα 500 κρούσματα ημερησίως στις 30 Νοεμβρίου προβλέπει το υπολογιστικό μοντέλο του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

«Από τις 10 του μήνα – όπου περιμένουμε μια κορύφωση των κρουσμάτων ίσως και πάνω από 3.000 – θα αρχίσουμε να έχουμε μια ταχεία αποσυμπίεση της κατάστασης. Περιμένω μέχρι τις 30 του Νοεμβρίου κοντά στα 500 κρούσματα ίσως και λίγο παραπάνω και μετά να ανοίξει η οικονομία προσεχτικά. Το επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο τόσο της Αττικής όσο και της Θεσσαλονίκης αποτυπώνεται και στα λύματα των δύο περιοχών» είπε στο Open TV.

Παρά την προσωρινή επιδημιολογική αποσυμπίεση ο καθηγητής εκτιμά ότι η Πολιτεία θα χρειαστεί να πάρει και άλλα περιοριστικά μέτρα στο μέλλον.

Ο ίδιος προτέιενει την εφαρμογή εναλλασσόμενων τοπικών lockdown. Το σχέδιο αυτό προβλέπει 21 μέρες lockdown και 14 ημέρες ανοιχτά, επαναλαμβάνοντας το μοντέλο αυτό τρεις με τέσσερις φορές, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να οδηγηθούμε μέχρι το Μάρτιο με ασφάλεια. Η πρόταση αυτή υπολογίζει ότι τα κρούσματα ημερησίως θα κυμαίνονται καθημερινά κοντά στα 500 με 800, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, καθώς στις ΜΕΘ δεν θα καταλήγουν περισσότεροι από 200 ασθενείς, αριθμός διαχειρήσιμος για το Εθνικό Σύστημα Υγεία
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ