2020-11-21 15:13:06
Φωτογραφία για Ιταλία: Δημιούργημα του Ντα Βίντσι το σκίτσο του Ιησού με το βλέμμα της Μόνα Λίζα;
Το σκίτσο με τον Ιησού Χριστού που ανακαλύφθηκε πρόσφατα είναι ένα άγνωστο δημιούργημα του μεγάλου καλλιτέχνη της Αναγέννησης, Λεονάρντο Ντα Βίντσι, όπως ισχυρίζονται Ιταλοί ειδικοί.

Το σχέδιο που αποτυπώθηκε στο χαρτί με κόκκινη κιμωλία απεικονίζει την βιβλική φιγούρα και ήταν κρυμμένο επί αιώνες σε μια ιδιωτική συλλογή.

Σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές, ανήκει στον Ντα Βίντσι, έναν από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους της Αναγέννησης, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «Τhe Sun».

Οι ειδικοί μπορεί να βρήκαν το Άγιο Δισκοπότηρο στον κόσμο της τέχνης ανακαλύπτοντας ένα άγνωστο μέχρι σήμερα έργο του μεγάλου ζωγράφου της Αναγέννησης, γράφει η βρετανική εφημερίδα «Τhe Telegraph».

Ο Ντα Βίντσι, που απεβίωσε το 1519, ο Ιταλός ζωγράφος που βρίσκεται πίσω από τα δύο αριστουργήματα: τη «Μόνα Λίζα» και τον «Μυστικό Δείπνο».

Θα περάσει από το μικροσκόπιο των ειδικών


Το σκίτσο απεικονίζει έναν ήρεμο Ιησού Χριστό με το βλέμμα της Μόνα Λίζα κι έχει εντυπωσιακή ομοιότητα με άλλα έργα του Λεονάρντο, όπως ισχυρίζονται οι Ιταλοί ερευνητές. Πλέον ετοιμάζεται να περάσει από το μικροσκόπιο των ειδικών προκειμένου να εξακριβωθεί εάν πράγματι είναι έργο του Ντα Βίντσι. Το σκίτσο ήταν επί χρόνια κρυμμένο σε μια τραπεζική θυρίδα στη Λομβαρδία.

Οι εργαστηριακές δοκιμές έχουν ήδη βρει ότι το χαρτί του χρονολογείται από τις αρχές του 16ου αιώνα και μοιάζει με άλλα έργα του Λεονάρντο.

Για την Aναλίζα Ντι Μαρία, Ιταλίδα ιστορικό τέχνης που έχει μελετήσει την εικόνα, «η στάση, η προοπτική και το ύφος φαίνεται να είναι έργο του Ντα Βίντσι. Έχει αυτόν τον δυναμισμό και την αίσθηση της κίνησης που είναι χαρακτηριστικό του Λεονάρντο. Η απόδοση της γενειάδας είναι σχεδόν ίδια με την αυτοπροσωπογραφία του Λεονάρντο, όπως και τα μάτια. Και η ζωγραφιά έγινε με κόκκινη κιμωλία, την οποία ο καλλιτέχνης χρησιμοποιούσε πολύ σε έργα του, όπως στον “Μυστικό Δείπνο”».

Βεβαιότητα και επιφυλάξεις για την πατρότητα του σκίτσου

Οι ειδικοί πρόκειται να παρουσιάσουν μια 60σελιδη μελέτη για το έργο τέχνης σε συνέντευξη τύπου στη Φλωρεντία μόλις η Ιταλία ανακάμψει από το δεύτερο κύμα του νέου κορωνοϊού. «Είναι ένα εξαιρετικά όμορφο και εκλεπτυσμένο έργο και είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι είναι ένα σκίτσο του Λεονάρντο», υπογραμμίζει η Ιταλίδα ιστορικός τέχνης.

Το έργο ανήκει σε ζευγάρι συλλεκτών που διαμένουν στην πόλη Λέτκο της βόρειας Ιταλίας.

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Κεμπ, καθηγητής στην ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, κρατάει αποστάσεις από τις δηλώσεις των Ιταλών. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «The Telegraph», εξηγεί: «Δεν θα απορρίπτω το ενδεχόμενο εξαρχής , αλλά απλά δεν μπορώ τίποτα χωρίς επιστημονικά στοιχεία. Θα πρέπει να δω εάν έχει σχεδιαστεί από αριστερόχειρα. Ο Λεονάρντο σχεδίαζε τα πάντα με το αριστερό του χέρι».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε επίσης ότι είναι πιθανό το έργο να είναι δημιούργημα ενός μαθητή του Λεονάρντο. anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ