2020-11-24 15:43:12
Φωτογραφία για Αν είσαι ηλικιωμένος με αυτό το περίεργο σύμπτωμα πολύ πιθανό ο κοροναϊός να σε στείλει στο νοσοκομείο

 medlabnews.gr iatrikanea

Σε έναν στους δέκα ηλικιωμένους είναι το μοναδικό σύμπτωμα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κοροναϊός. Οι ερευνητές ζητούν να προστεθεί στη λίστα των συμπτωμάτων της λοίμωξης Covid-19.

Το ντελίριο είναι συχνό στους ηλικιωμένους που εκδηλώνουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κοροναϊός Covid-19 και μπορεί να αποτελεί το μοναδικό σύμπτωμα της, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με περισσότερους από 800 ηλικιωμένους πάσχοντες από τη λοίμωξη Covid-19 διαπίστωσαν ότι το σχεδόν 30% είχαν ντελίριο. Συνολικά, ήταν το έκτο συχνότερο σύμπτωμα στη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών.

Τις περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ντελίριο είχαν ορισμένες υποομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι με βαρηκοΐα ή προβλήματα όρασης.

Το ντελίριο δεν ανήκει στην επίσημη λίστα των συμπτωμάτων της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κοροναϊός. Ωστόσο οι ερευνητές εκτιμούν ότι πρέπει πλέον να προστεθεί σε αυτήν.

Τι είναι το ντελίριο

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, το ντελίριο αποτελεί συχνό σύμπτωμα στους ηλικιωμένους με σοβαρά νοσήματα που διακομίζονται στα επείγοντα των νοσοκομείων. Ωστόσο δεν ανιχνεύεται στα δύο τρίτα των περιπτώσεων.

Το ντελίριο (ή οξύ οργανικό ψυχοσύνδρομο) είναι μία οξεία κατάσταση σύγχυσης, που χαρακτηρίζεται από πολλά συμπτώματα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

Μεταβολή του επιπέδου συνείδησηςΑποπροσανατολισμόςΑδυναμία επικέντρωσης της προσοχήςΔιαταραχή της αντίληψηςΔιαταραχές σκέψης και λόγου (π.χ. παραλήρημα)Διαταραχές του συναισθήματος

Το ντελίριο σχετίζεται με αρνητικές εκβάσεις, όπως παρατεταμένη νοσηλεία και θάνατο. Γενικά στους ηλικιωμένους (όχι σε όσους έχουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κοροναϊός) μπορεί να αποτελεί την πιο πρώιμη, αν όχι μοναδική, ένδειξη λοίμωξης.

Σε άνδρες και γυναίκες

Στη νέα μελέτη εντάχθηκαν συνολικώς 817 ηλικιωμένοι, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί στα επείγοντα περιστατικά με τη λοίμωξη Covid-19. Η μέση ηλικία τους ήταν τα σχεδόν 78 έτη. Το 47% (οι 386) ήσαν άνδρες.

Από τους ασθενείς, οι 226 (ποσοστό 28%) είχαν ντελίριο κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Στους 37 από αυτούς ήταν το κύριο σύμπτωμα. Το πιο ανησυχητικό εύρημα όμως είναι πως οι 84 δεν είχαν κανένα τυπικό σύμπτωμα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κοροναϊός. Οι ασθενείς αυτοί δεν είχαν λ.χ. πυρετό ή δύσπνοια, αλλά μόνο οξεία συγχυτική κατάσταση.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, λένε οι ερευνητές, διότι μπορεί να μην πάει ο νους των γιατρών στο ενδεχόμενο να έχει προκληθεί η οξεία σύγχυση από τον νέο κοροναϊό.

Οι παράγοντες κινδύνου

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παράγοντες κινδύνους για εκδήλωση αυτής της κατάστασης ήταν:

Ηλικία άνω των 75 ετώνΔιαβίωση σε γηροκομείο ή χώρο νοσηλευτικής φροντίδαςΠροτέρα χρήση ψυχοδραστικών φαρμάκωνΔιαταραχή της όρασηςΔιαταραχή της ακοήςΕγκεφαλικό επεισόδιοΝόσος του Πάρκινσον

Οι ασθενείς με ντελίριο είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία στην εντατική, αλλά και να χάσουν τη ζωή τους.

Πρέπει να προστεθεί στα επίσημα συμπτώματα

«Το ντελίριο δεν συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη λίστα των συμπτωμάτων που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Maura Kennedy, επίκουρη καθηγήτρια Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.  «Μερικές φορές όμως αποτελεί το κύριο σύμπτωμά του, ακόμα κι αν οι ηλικιωμένοι δεν προσέρχονται εξαιτίας της λοίμωξης Covid-19. Κάποιοι ασθενείς, π.χ., έφτασαν σε εμάς από πτώσεις που είχαν προκληθεί από την οξεία σύγχυση και εκ των υστέρων βρέθηκε ο κοροναϊός. Αν, όμως, οι ηλικιωμένοι δεν έχουν τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19, υπάρχει κίνδυνος να μην ανιχνευθεί αυτή εγκαίρως».

Δεδομένου, λοιπόν, ότι είναι πολύ συχνό στους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, πρέπει να θεωρηθεί ως ένα σημαντικό πιθανό σύμπτωμα της, καταλήγουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.

medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ