2024-03-14 20:26:54
Φωτογραφία για Το 37% του σιδηροδρομικού δικτύου της Ελλάδας είναι ηλεκτροδοτούμενο – Πολύ πιο κάτω από την ΕΕ
Στο 37% διαμορφώθηκε για το 2022 το μήκος των ηλεκτροδοτούμενων σιδηροδρομικών γραμμών στην Ελλάδα, όταν για την ίδια περίοδο -προ της τραγωδίας των Τεμπών στο τέλος του Φεβρουαρίου του 2023- το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν στο 57%.

fortunegreece.com

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Τετάρτη, το 2022 το μήκος των ηλεκτροδοτούμενων σιδηροδρομικών γραμμών στις χώρες της ΕΕ έφθασε τα 115.000 χιλιόμετρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 31% σε σύγκριση με το 1990, όταν το συνολικό μήκος ήταν 88.000 km.

Το σύνολο του σιδηροδρομικού δικτύου της ΕΕ είχε μήκος 202.000 χλμ, με το μερίδιο των ηλεκτροδοτούμενων γραμμών να ανέρχεται σχεδόν στο 57%.

Σημειώνεται πως ο εξηλεκτρισμός αποτελεί βασικό στοιχείο του εκσυγχρονισμού των σιδηροδρομικών δικτύων, μειώνοντας τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των σιδηροδρομικών μεταφορών και καθιστώντας τις ένα ευνοϊκό μέσο μεταφοράς σε σύγκριση με το οδικό και άλλα μέσα μεταφοράς που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ορυκτά καύσιμα.


Ενώ το μερίδιο των ηλεκτροδοτούμενων σιδηροδρομικών γραμμών παρουσίασε ανοδική τάση σε επίπεδο ΕΕ, το συνολικό μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών μειώθηκε κατά 7,5% από το 1990, όταν το συνολικό μήκος τους ανερχόταν σε 219.000 χλμ.

Σημαντικά λιγότερες σιδηροδρομικές γραμμές σε χρήση αναφέρθηκαν από την Πολωνία, τη Λετονία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Στο άλλο άκρο του φάσματος, το σιδηροδρομικό δίκτυο αυξήθηκε σημαντικά στην Ισπανία, την Εσθονία και την Ολλανδία, εν μέρει λόγω της κατασκευής αποκλειστικών γραμμών υψηλής ταχύτητας.

Ανά χώρα της ΕΕ

Όταν εστιάζουμε στο μερίδιο των ηλεκτροδοτούμενων σιδηροδρομικών γραμμών το 2022, η εικόνα είναι γενικά ανομοιογενής σε επίπεδο μεμονωμένων χωρών της ΕΕ, με ένα εξαιρετικά υψηλό μερίδιο στο Λουξεμβούργο, όπου σχεδόν όλες οι σιδηροδρομικές γραμμές ήταν ηλεκτροδοτούμενες (97%).

Υψηλά μερίδια σημειώθηκαν επίσης στο Βέλγιο (88%), στη Βουλγαρία και στη Σουηδία (αμφότερες 75%) και στην Ολλανδία (74%).

Το μερίδιο των ηλεκτροδοτούμενων γραμμών παρέμεινε πολύ χαμηλό στην Ιρλανδία (3%) και στα κράτη της Βαλτικής, Λιθουανία (8%), Εσθονία (12%) και Λετονία (13%).

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ