2020-11-26 03:12:58
Φωτογραφία για Η πανδημία είναι η αιτία όπου το προσδόκιμο ζωής στη Σουηδία μειώνεται για πρώτη φορά μετά από 120 χρόνια

medlabnews.gr iatrikanea

 Το προσδόκιμο ζωής των πολιτών της Σουηδίας προβλέπεται να μειωθεί για πρώτη φορά έπειτα από 120 χρόνια, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, φαίνεται πως ο μέσος όρος ζωής των πολιτών «αυξανόταν σταθερά από το 1900 ως το 2019 στη Σουηδία», με τη στατιστική υπηρεσία να χαρακτηρίζει πρωτοφανές το γεγονός πως αυτή τη χρονιά το προσδόκιμο μειώνεται.

Για τους άνδρες στη Σουηδία, το προσδόκιμο ζωής υποχώρησε στα 80,8 χρόνια από τον περασμένο Αύγουστο, από τα 81,3 την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με την σουηδική στατιστική υπηρεσία. Αντίστοιχα, το προσδόκιμο ζωής σε γυναίκες στη σκανδιναβική χώρα υποχώρησε στα 84,4 έτη φέτος, από 84,7 που ήταν πριν από ένα έτος.

Η πανδημία θα μειώσει το προσδόκιμο ζωής των Σουηδών

Με βάση την δημογραφική εξέλιξη ως τώρα, η στατιστική υπηρεσία της Σουηδίας σημειώνει πως η πανδημία του κοροναϊού θα «μειώσει το προσδόκιμο ζωής φέτος».

Σε ξεχωριστή αναφορά, η ίδια υπηρεσία έδειξε πως οι ασθενείς με κοροναϊό στη Σουηδία που εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ανέρχεται σε 209 την Τετάρτη. Παράλληλα, η χώρα καταγράφει 63 θανάτους ανά 100.000 κατοίκων, αριθμός πολύ υψηλότερος από τις γειτονικές Νορβηγία (6), τη Δανία (14) και τη Φινλανδία (7).

Δραματική η κατάσταση στα γηροκομεία της Σουηδίας

Οι οίκοι ευγηρίας στη Σουηδία επλήγησαν σφοδρά από το αρχικό κύμα του κοροναϊού, με τον πρωθυπουργό Στέφαν Λέβεν να παραδέχεται τον Μάιο ότι η χώρα απέτυχε να προστατεύσει τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες της καθώς και ότι έγιναν λάθη.

Γνωστή για την απόρριψη της πολιτικής των lockdowns και της χρήσης μασκών, η Σουηδία υπέστη πολλές φορές μεγαλύτερα κατά κεφαλήν ποσοστά θανάτων λόγω της COVID-19 συγκριτικά με τις γειτονικές της χώρας –αν και λιγότερους σε σχέση με χώρες όπως η Ισπανία– μια αποτυχία που οι αρχές εν μέρει απέδωσαν στους ανεπαρκείς ελέγχους και τη φροντίδα στα γηροκομεία.

medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ