2020-12-03 13:42:56
Φωτογραφία για Κρούσματα κορωνοϊού: «Σαρώνει» τη Β. Ελλάδα το δεύτερο κύμα
Στη Β. Ελλάδα έχει καταλήξει σχεδόν το 70% των νεκρών της επιδημίας - Χθες είχαμε 2.186 κρούσματα, αριθμό αντίστοιχο με της 2ης εβδομάδας του lockdown - Ποιες περιοχές έχουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο Συνεχίζει τη διαδρομή της η χώρα μας στο εύθραυστο πεδίο της επιδημίας όπως αυτό διαμορφώνεται πλέον από κάποια, σχετική σταθεροποίηση των κρουσμάτων αλλά και από το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στις περισσότερες περιοχές της επικράτειας.

Η αλυσίδα της μετάδοσης φαίνεται στέρεη και ανθεκτική, παρά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες με ζητούμενο να "σπάσουν" οι κρίκοι της.

Μάλιστα, στην εξαρχής επιβαρυμένη περιοχή της βόρειας Ελλάδας η κατάσταση γεννά μεγάλο προβληματισμό στις αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές με δεδομένο ότι εκεί συγκεντρώνεται καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων, στα νοσοκομεία δίνουν σκληρή μάχη για τη ζωή τους περισσότεροι από 2.000 ασθενείς ενώ σε αυτά έχει καταλήξει σχεδόν το 70% των νεκρών της επιδημίας. Μάλιστα, χθες στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας καταγράφηκε το 82% των θανάτων του ημερήσιου επιδημιολογικού δελτίου.


Το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν 2.186 κρούσματα, αριθμός που παραπέμπει σε εκείνους που δηλώνονταν από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) περίπου στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, κατά τη δεύτερη εβδομάδα του lockdown.

Η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων: 375, 453 και 129 αντίστοιχα. Περίπου 700 κρούσματα καταγράφηκαν σε 11 περιφερειακές ενότητες της Μακεδονίας και της Θράκης. Άλλα 272 νέα κρούσματα κορωνοιού μετρά η Θεσσαλία, στην οποία επίσης δεν φαίνεται να ελέγχεται η επιδημία, παρά το πλέγμα των περιοριστικών μέτρων που έχει εφαρμοστεί.

Τα "σκληρά δεδομένα" απομακρύνουν την άρση των μέτρων

Τα δεδομένα, όπως είναι μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν αφήνουν περιθώριο για το πολυαναμενόμενο άνοιγμα της κοινωνίας, βάζοντας “φρένο” στην άρση των μέτρων. Οι επιστήμονες τονίζουν με κάθε ευκαιρία πόσο εύθραυστη είναι η επιδημιολογική κατάσταση και πως τα “σκληρά” δεδομένα των νέων κρουςμάτων, των νοσηλειών, των διαςωληνωμένων και των νεκρών, δεν επιτρέπουν αύξηση της κινητικότητας των πολιτών. Καταγράφονται ημερησίως περίπου 2.000 νέα κρούσματα, γίνονται περίπου 400 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, οι διασωληνωμένοι είναι πάνω από 600 και χάνουν τη ζωή τους καθημερινά περίπου 80-90 άνθρωποι.

Τον κίνδυνο από πιθανή, βιαστική άρση του lockdown επεσήμανε χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας στη διάρκεια της οποίας απηύθυνε μήνυμα στους Έλληνες ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, κ. Χάνες Κλούγκε.

 

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε χαρακτηριστικά πως μια ενδεχόμενη πρόωρη άρςη των περιορισμών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ραγδαία επιδείνωση, δηλαδή σε περισσότερους θανάτους και ασθενείς στα νοσοκομεία. “Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή. Η Ευρωπαία Επίτροπος, Στέλλα Κυριακίδου, επεσήμανε ότι κάθε 17 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας άνθρωπος από κορονοϊό στην Ευρώπη” είπε ο υπουργός, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για την ανατροπή της κατάστασης που θα σηματοδοτήσει η διάθεση των εμβολίων.

 

Το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο της βόρειας Ελλάδας

Η βόρεια Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας. Και μοιραία τα νοσοκομεία της έχουν δεχθεί τη μεγαλύτερη επιβάρυνση νοσηλεύοντας το 70% των ασθενών με λοίμωξη Covid-19.

Η Θεσσαλονίκη χθες, για μία ακόμη ημέρα κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουςμάτων, 453. Θεωρείται θετικό ότι ο αριθμός των κρουσμάτων έπεσε κάτω από τα 500, ωστόσο παραμένει πρόβλημα η αργή υποχώρηση των κρουσμάτων, έπειτα από έναν μήνα καραντίνας στην περιοχή.

Τα στοιχεία από τις νοσηλείες, πάντως, επιτρέπουν μια μικρή αισιοδοξία, καθώς καταγράφεται αμυδρή υποχώρηση για μια ακόμη ημέρα. Χθες το βράδυ ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Μακεδονίας και της Θράκης ήταν 2.076 σε απλές κλινικές Covid-19. Άλλοι 312 ασθενεις ήταν διασωληνωμένοι, με 14 εξ αυτών να βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής σε πολυδύναμες ΜΕΘ, με φορητό ιατρικό εξοπλισμό.

Επιπλέον 115 κρούσματα δήλωσε η Πέλλα, 86 περιστατικά η Ημαθία, 71 η Πιερία, 70 η Δράμα, 65 η Καβάλα, 59 η Ξάνθη, 54 οι Σέρρες.

Βαρύ είναι το επιδημιολογικό φορτίο και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ειδικά στη Λάρισα που είναι σταθερά τρίτη στη σειρά, μετά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, στις ημερήσιες καταγραφές. Η Λάρισα χθες κατέγραψε 129 περιστατικά, η Μαγνησία 45, τα Τρίκαλα 57.

Στην Αττική που φαίνεται να βρίσκεται σε σταθερή, ελεγχόμενη κατάσταση σε ό,τι αφορά την επιδημία, οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες Covid-19 μειώθηκαν κάτω από 600, για την ακρίβεια σε 594. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν 175 ασθενείς, από τους οποίους οι 162 ήταν διασωληνωμένοι.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ