2021-01-04 12:31:25
Φωτογραφία για Ποια είναι η τράπεζα που αψηφά την ΕΚΤ και μοιράζει μερίσματα
Η μικρή τράπεζα με την 100ετή ιστορία εκτιμά ότι είναι ισχυρή και ανακοινώνει ότι «επιλέγει να μην ακολουθήσει» τις συστάσεις της ΕΚΤ - Θα δώσει μέρισμα 4 φορές πάνω από τις οδηγίες της ΕΚΤ 

Μια μικρή τράπεζα της Φιλανδίας παραβιάζει ρητά τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) όσον αφορά τη διανομή μερισμάτων επικαλούμενη μεγαλύτερους «μακροπρόθεσμους κινδύνους» σε περίπτωση που αγνοούσε τους μετόχους της.

Η Alandbanken, ανακοίνωσε χθες 1η Ιανουαρίου ότι «επιλέγει να μην ακολουθήσει» τις συστάσεις της Φινλανδικής Αρχής Χρηματοοικονομικής Εποπτείας και, κατ ‘επέκταση, της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ έχει καλέσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στη διανομή μερισμάτων και στις επαναγορές μετοχών, υπό τον φόβο των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία. Όμως η Alandsbanken ανακοίνωσε ότι δεν θα λάβει υπόψη της τη σύσταση της ΕΚΤ, καθώς τα κέρδη της το 2019 «ήταν τα υψηλότερα στην 100ετή ιστορία της τράπεζας».


«Η σύσταση των εποπτικών αρχών δεν διαχωρίζει τις ισχυρές από τις αδύναμες τράπεζες στην Ευρώπη. Το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την τράπεζα ενδεχομένως να είναι μεγαλύτεροι, αν επιλέξουμε να ακολουθήσουμε την οδηγία των εποπτικών αρχών από το να λάβουμε υπόψη τους μέτοχους» ανέφερε η φινλανδική τράπεζα, σε ανακοίνωσή της.

Τον προηγούμενο μήνα, η ΕΚΤ έκανε άρση της de facto απαγόρευσης διανομής μερισμάτων, αλλά απηύθυνε έκκληση ώστε τα μερίσματα να μην ξεπερνούν το 15% των κερδών του 2019 και του 2020 ή το 0,2% επί του δείκτη αναλογίας κεφαλαίων.

Η Alandbanken, η οποία όπως ανακοίνωσε, δεν περιμένει κρατική βοήθεια ούτε στην τρέχουσα ούτε σε μελλοντικές κρίσεις, προτείνει τη διανομή μερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή για το 2019, ποσό το οποίο αντιστοιχεί με το 59% των κερδών ανά μετοχή. Δηλαδή σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από την οδηγία της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ έχει αναλάβει την άμεση εποπτεία των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ οι εθνικές τραπεζικές αρχές είναι αρμόδιες για τις μικρότερες τράπεζες. Σε κάποιες από αυτές έχει επιτραπεί η διανομή μερίσματων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη γερμανική BaFin, η οποία επιτρέπει τη διανομή, εφόσον οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφαλαιακή ισχύ. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ