2021-01-14 11:03:38
Φωτογραφία για Ιταλία: Η κυβέρνηση κινδυνεύει να καταρρεύσει - Όλα τα σενάρια
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι απομάκρυνε το κόμμα του, Ζωντανή Ιταλία, από την κυβέρνηση, χθες, αφήνοντας μετέωρο τον κυβερνώντα συνασπισμό της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και πυροδοτώντας πολιτικό χάος σε μια περίοδο που το έθνος μάχεται κόντρα στην COVID-19.

Ο Ρέντσι, αφού ανακοίνωσε ότι αποσύρει τους δυο υπουργούς του από την κυβέρνηση, πρόσθεσε ότι δεν θα συνεργαστεί, σε καμία περίπτωση, με τις δυνάμεις της αντιευρωπαϊκής και εθνικιστικής δεξιάς, ενώ κατηγόρησε το στυλ ηγεσίας του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, λέγοντας ότι προσπαθούσε να συσσωρεύσει εξουσία. Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανένταξης στο υπουργικό συμβούλιο εάν εφαρμοστούν τα αιτήματά του.

«Το να είσαι υπεύθυνος είναι να αντιμετωπίζεις προβλήματα και όχι να τα κρύβεις», δήλωσε ο Ρεντσί, ο οποίος δέχεται έντονη κριτική ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια σε μια προσπάθεια να ανεβάσει το κόμμα του, το οποίο κατακλύζεται στις δημοσκοπήσεις.


Παράλληλα, πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί ότι η χώρα θα πάει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, «διότι στο κοινοβούλιο υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση».

Ο Ρέντσι, πάντως, τόνισε ότι το κόμμα του, τις αμέσως επόμενες ώρες θα ψηφίσει, στο κοινοβούλιο, υπέρ της αποζημίωσης 600 εκατομμυρίων ευρώ στους επιχειρηματίες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, την οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση Κόντε.

Οι συνεργάτες του συνασπισμού ανέφεραν ότι η απόφασή του θα πλήξει τη χώρα, η οποία έχει βυθιστεί στη χειρότερη ύφεση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ως αποτέλεσμα της πανδημίας που προκάλεσε τον θάνατο σε 80.000 Ιταλούς - το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Κόντε έκανε μια τελευταία έκκληση προς τον Ρεντσί να παραμείνει εντός του τετρακομματικού συνασπισμού, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο του 2019, λέγοντας ότι ήταν πεπεισμένος ότι η ενότητα θα μπορούσε να αποκατασταθεί εάν υπήρχε καλή θέληση από όλες τις πλευρές.

Τη ιδια ώρα δεν είναι ξεκάθαρο τι θα πράξει ο ίδιος, ή οι υπόλοιποι σύμμαχοί του, τα Πέντε Αστέρια, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και το αριστερό κόμμα LEU.

Ένα πιθανό σενάριο θα ήταν τα κόμματα του συνασπισμού να προσπαθήσουν να επαναδιαπραγματευτούν ένα νέο σύμφωνο με την Ζωντανή Ιταλία, η οποία σχεδόν σίγουρα θα ανοίξει το δρόμο για μια μεγάλη αναδιάταξη του υπουργικού συμβουλίου, με ή χωρίς Κόντε στο τιμόνι.

«Μπορεί να γίνει μια νέα κυβέρνηση Κόντε; Δεν έχουμε θέσει βέτο σε κανέναν, ούτε έχουμε προκαταλήψεις, ούτε θα πούμε στον πρωθυπουργό τι να κάνει. Δεν υπάρχει μόνο ένα όνομα για την πρωθυπουργία της χώρας», δήλωσε ο Ρεντσί στη συνέντευξη Τύπου όπου ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί.

Εάν ο συνασπισμός δεν μπορεί να συμφωνήσει για μια πρόοδο, ο Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θα προσπαθούσε σχεδόν σίγουρα να συγκροτήσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

Εάν αποτύχει, η μόνη επιλογή θα ήταν η εθνική ψηφοφορία.

Το μπλοκ της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, εξέδωσε δήλωση με την οποία καλούσε τον Κοντέ να παραιτηθεί και ανέφερε ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η σταθερή κυβέρνηση θα ήταν οι εκλογές, δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Αναμένεται, τώρα, η επόμενη κίνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος ή θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, ή θα παραιτηθεί μεταβαίνοντας στον προεδρικό μέγαρο, για συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ