2021-01-19 08:49:46
Φωτογραφία για Τεχνικές Παλαίωσης σε Καθρέφτες
Πως θα δώσετε αντικέ όψη σε καθρέφτες

Βήμα-βήμα η διαδικασία για να δώσετε εντυπωσιακή αντικέ-παλαιωμένη όψη σε κάθε είδους και μεγέθους καθρέφτες με απλές τεχνικές παλαίωσης. 

Οι καθρέφτες είναι από τα αντικείμενα που οι τεχνικές παλαίωσης όχι μόνο στο πλαίσιο αλλά και στην κεντρική τους επιφάνεια τους δίνει πολύ ξεχωριστή όψη και με απλό τρόπο μπορείτε να δημιουργήσετε καθρέφτες με faux αντικέ εμφάνιση, για κάθε χώρο του σπιτιού. 

Η τεχνητή φθορά και κάθε μορφής επεξεργασία πραγματοποιείται στην πίσω όψη του καθρέφτη και είναι πολύ ευκολότερο να κατανοήσετε τον γενικό τρόπο και την όλη διαδικασία εφαρμογής παλαίωσης σε καθρέφτες αν γνωρίζετε πως κατασκευάζονται.

Για να μετατραπεί σε καθρέφτη ένα απλό κομμάτι γυαλί - τζάμι αρκεί η επικάλυψη της μιας πλευράς του με ένα λεπτό στρώμα αλουμινίου, με αποτέλεσμα να βλέπει κανείς την ανακλαστική αυτή επιφάνεια μέσα από το γυαλί. Στις βιομηχανίες παραγωγής καθρεφτών η επίστρωση αυτή γίνεται με υγρό αλουμίνιο σε ειδικά μηχανήματα και έχει συνήθως ασημί ή χρυσαφί απόχρωση. Η στρώση αλουμινίου επικαλύπτεται στην συνέχεια με σκουρόχρωμο βερνίκι, συνήθως μαύρο, που απλά προστατεύει την επίστρωση αλουμινίου από φθορές. 


Για να προσδώσουμε λοιπόν σε έναν καθρέφτη τεχνητά φθαρμένη όψη θα πρέπει αρχικά να αφαιρεθεί το βερνίκι, στην συνέχεια να "αλλοιωθεί" συνολικά ή κατά τόπους η επίστρωση αλουμινίου και στο τελικό στάδιο να προστεθεί ανά σημεία χρώμα. 

Θα χρειαστείτε: 

- Διαβρωτικό χρώματος (σε όλα τα χρωματοπωλεία)

- Χλωρίνη (σε υγρή μορφή όχι τζελ)

- Ακρυλικό μεταλλικό χρώμα ή χρώμα σε σπρέϊ 

(συνήθως χρησιμοποιείται μαύρο, λευκό ή μεταλλικό ασημί, χρυσαφί ή μπρονζέ)

- Μπουκάλι σπρέϊ, πλαστική σπάτουλα, πινέλο, σφουγγάρι ή μαλακό πανί)

Απλώστε με πινέλο το διαβρωτικό χρώματος στην πίσω όψη του καθρέφτη και συμβουλευθείτε την συσκευασία του προϊόντος που θα χρησιμοποιήσετε για τον χρόνο αναμονής. Συνήθως είναι 30-45 λεπτά. 



Μετά την παρέλευση αυτού του χρονικού διαστήματος αφαιρέστε με την σπάτουλα το βερνίκι, προσέχοντας να μην αφαιρείτε ταυτόχρονα και την επίστρωση που βρίσκεται κάτω από αυτό.  

Αν χρειαστεί μπορείτε κατά τόπους να επαναλάβετε την διαδικασία. 

Καθαρίστε με ένα βρεγμένο πανί ή σφουγγάρι τα τυχόν υπολείμματα από το βερνίκι.  

Αναμείξτε χλωρίνη με νερό σε αναλογία 50-50  σε ένα μπουκάλι σπρέϊ και ψεκάστε σταδιακά την επίστρωση αλουμινίου. 

Με ένα πανί ή σφουγγαράκι ταμπονάρετε κατά τόπους, αφαιρώντας - σκουπίζοντας το διάλυμμα της χλωρίνης, έτσι ώστε η επίστρωση να φθαρεί κατά τόπους ανομοιόμορφα. 

Μπορείτε να επιμείνετε λίγο παραπάνω σε επιλεγμένα σημεία όπως στις άκρες του καθρέφτη, ανάλογα με τον βαθμό φθοράς και την τελική όψη που θέλετε να αποκτήσει. 



Πριν την ολοκλήρωση αυτού του σταδίου μπορείτε να ελέγξετε το αποτέλεσμα γυρνώντας τον καθρέφτη από την κανονική του όψη, ώστε αν χρειάζεται με τον ίδιο τρόπο (διάλυμα χλωρίνης - πανί ή σφουγγαράκι) να επαναλάβετε κατά τόπους την διαδικασία. 

Περάστε με πινέλο το χρώμα που έχετε επιλέξει (σε μία και αραιή στρώση) και αφήστε το να στεγνώσει εντελώς πριν γυρίσετε τον καθρέφτη.  Ανάλογα με το είδος/ποιότητα χρώματος που θα χρησιμοποιήσετε ίσως χρειαστούν αρκετές ώρες μέχρι αυτό να στερεοποιηθεί πλήρως πάνω στο γυαλί. 

Στο στάδιο της επεξεργασίας με το διάλυμα χλωρίνης, που είναι και το βασικότερο στην όλη διαδιακασία, επί της ουσίας ο καθρέφτης θαμπώνει και η επίστρωση αλουμινίου κατά τόπους καταστρέφεται δημιουργώντας το βασικό εφέ παλαίωσης. 

Για να είναι όμως το αποτέλεσμα φυσικό θα πρέπει να δουλέψετε σχετικά γρήγορα, έτσι ώστε η χλωρίνη να μην διαβρώσει πλήρως το αλουμίνιο γιατί στην περίπτωση αυτή ο καθρέφτης θα μετατραπεί σε απλό ...γυαλί. 

Ξεκινείστε με μια μικρή ποσότητα διαλύματος χλωρίνης-νερού, ταμπονάρετε-σκουπίστε, ελέγξτε το αποτέλεσμα στην μπροστινή όψη του καθρέφτη και συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο μέχρι το αποτέλεσμα να σας ικανοποιεί.   

Η βασική αυτή τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί με πολλούς επιμέρους τρόπους, όπως ακριβώς και στις παλαιώσεις ξύλου ή άλλων επιφανειών. 

Για παράδειγμα, μετά την εφαρμογή διαλύματος χλωρίνης, μπορείτε να προσθέσετε "πιτσιλιές" μαύρου ή μπρονζέ χρώματος  στα σημεία που η επίστρωση αλουμινίου έχει σχεδόν πλήρως αφαιρεθεί.

Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό εφέ, ειδικά για καθρέφτες μεγάλου μεγέθους, που δημιουργεί μια απόλυτα φυσικής όψης παλαίωση.  

Όλα τα στάδια της διαδικασίας μπορούν ασφαλώς και να εφαρμοστούν μόνο κατά τόπους, αν αυτό που θέλετε είναι ο καθρέφτης να διατηρήσει πλήρως την ευκρίνιά του και μόνο σε κάποια σημεία να αποκτήσει φθαρμένη όψη. 

Για να πετύχετε το συγκεκριμένο εφέ απλώστε το διαβρωτικό μόνο στα σημεία αυτά, αφαιρέστε το βερνίκι και εφαρμόστε διάλυμα-χλωρίνης και χρώμα επίσης επιλεκτικά στα ίδια σημεία. 

Αντί για διάλυμα χλωρίνης - νερού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξύδι. 

Η διάβρωση της επίστρωσης αλουμινίου που επιτυγχάνεται με το ξύδι είναι πιο επιφανειακή και το αποτέλεσμα πιο "διακριτικό", ενώ ένας τρόπος για να πετύχετε συνολικά ελαφρύ θάμπωμα του καθρέφτη και έντονη παλαίωση κατά τόπους είναι να ψεκάσετε αρχικά την επίστρωση αλουμινίου με ξύδι και αφού το σκουπίσετε να εφαρμόσετε διάλυμα χλωρίνης επιλεκτικά σε ορισμένα σημεία, τα οποία στην συνέχεια και θα βάψετε με χρώμα. 

Είναι προφανές ότι ο καλύτερος τρόπος για να παλαίωσετε απόλυτα πετυχημένα έναν καθρέφτη είναι πριν την κανονική εφαρμογή να ...τεστάρετε τις τεχνικές σε έναν μικρό, πολύ οικονομικό καθρέφτη. 

Κάντε εκεί τις ...δοκιμές σας για να δείτε πως ακριβώς διαμορφώνεται το αποτέλεσμα ανάλογα με την ποσότητα διαλύματος χλωρίνης, να αποφασίσετε τον βαθμό διάβρωσης της επίστρωσης αλουμινίου που επιθυμείτε και να δείτε το αποτέλεσμα που δίνει κάθε απόχρωση χρώματος.  

Η αφαίρεση - διάβρωση της προστασίας που προσφέρει στον καθρέφτη το τελικό βερνίκι, κάνει τους παλαιωμένους καθρέφτες με faux τεχνικές ευαίσθητους σε φθορές, γι΄αυτό και σε κάθε τυχόν μελλοντική μετακίνηση, καθάρισμα του καθρέφτη στην πίσω του όψη κλπ θα πρέπει να προσέχετε η επιφάνειά του να μην "χτυπηθεί" - ταλαιπωρηθεί.  

Το συνολικό αποτέλεσμα είναι ασφαλώς πολύ πιο πετυχημένο αισθητικά αν και το πλαίσιο του καθρέφτη (ξύλινο ή μεταλλικό) αποκτήσει αντικέ όψη.

Με απλές τεχνικές παλαίωσης και ακρυλικά ή χρώματα κιμωλίας μπορείτε να δώσετε αντικέ όψη ακόμη και σε πολύ οικονομικούς καθρέφτες με πλαστικό πλαίσιο, δημιουργώντας τελικά ένα εντυπωσιακό vintage κομμάτι για την διακόσμηση του σπιτιού με μικρό κόστος. 

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΛΑΙΩΣΗΣ σε Ξύλο - Μέταλλο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ