2021-01-28 09:11:57
Φωτογραφία για Αναστέλλονται τεκμήρια και ηλεκτρονικές αποδείξεις
Την αναστολή των τεκμηρίων και των ηλεκτρονικών αποδείξεων προκειμένου να αποφευχθεί εν μέσω πανδημίας η βεβαίωση υπέρογκων φόρων στους φορολογούμενους δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο. Για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις θα υπάρξει ρύθμιση ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (ΑΝΤ1) ενώ για τα τεκμήρια σημείωσε ότι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού υπέστη δυσανάλογο πλήγμα επισημαίνοντας ότι υπάρχει δικαιοσύνη και λογική από πλευράς της κυβέρνησης η οποία προσαρμόζεται ανάλογα. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια και για τις δύο περιπτώσεις:

1. Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι φορολογούμενοι θα έπρεπε το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Ωστόσο, το μέτρο ελήφθη σε διαφορετικές συνθήκες, οι οποίες πλέον απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα. Το οικονομικό επιτελείο αναμένει την αναλυτική καταγραφή από την Τράπεζα της Ελλάδος όλων των ηλεκτρονικών πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2020. Εξετάζεται:


- Μείωση του ορίου 30% των ζητούμενων ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 20 ή 10 % εφόσον αποδειχθεί ότι οι φορολογούμενοι μείωσαν τις συναλλαγές τους το 2020 λόγω πανδημίας και καραντίνας ή εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων τους. Σε αυτή την περίπτωση διατηρείται το πέναλτι φόρου 22% στη διαφορά ζητούμενων αποδείξεων και αυτών που συγκεντρώθηκαν.

- Να μην ισχύσει το πέναλτι φόρου 22% στη διαφορά μεταξύ των αποδείξεων που έχουν συγκεντρωθεί και αυτών που θα λείπουν.

- Να διευρυνθεί ο αριθμός των φορολογούμενων που εξαιρούνται από το μέτρο των e-αποδείξεων.

2.Τεκμήρια διαβίωσης: Στο τραπέζι βρίσκεται ειδική ρύθμιση που θα απαλλάσσει φέτος από τα τεκμήρια διαβίωσης τους φορολογούμενους που έχουν χτυπηθεί από την κρίση της πανδημίας. Η προσωρινή απενεργοποίηση των τεκμηρίων για κατοικίες και αυτοκίνητα, κατά πάσα πιθανότητα, εξετάζεται να είναι στοχευμένη και να αφορά εργαζόμενους οι οποίοι ήταν σε αναστολή εργασίας για μεγάλο χρονικό διάστημα το 2020 και ελάμβαναν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, επαγγελματίες οι οποίοι είχαν και έχουν συντριπτική μείωση του τζίρου τους καθώς και ατομικές επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή. Η ρύθμιση, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θεωρείται επιβεβλημένη καθώς υπάρχει κίνδυνος για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους που υπέστησαν το 2020 μεγάλες μειώσεις στα εισοδήματά τους λόγω της πανδημίας να μην μπορούν να καλύψουν τα τεκμήρια και να κληθούν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους για πλασματικά εισοδήματα. Επίσης, εξετάζεται και το σενάριο να απενεργοποιηθούν πλήρως τα τεκμήρια το 2020 για όλους τους φορολογούμενους. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης την πρόθεση της να καταργήσει τα τεκμήρια διαβίωσης που χρησιμοποιούνται κυρίως σε τριτοκοσμικές χώρες. Μάλιστα υποστήριζαν ότι με τα εργαλεία που υπάρχουν σήμερα για τον έλεγχο των εισοδημάτων τα τεκμήρια δεν χρειάζονται.

Πηγή (ΠΕ 28/1/21)

Δείτε ακόμα:

Ακολουθήστε το eisodima.gr για περισσότερες χρηστικές ειδήσεις!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ