2021-02-02 13:42:35
Φωτογραφία για Προκαλεί και πάλι ο Τσαβούσογλου: Παραμένει στόχος η λύση δύο κρατών στην Κύπρο
 Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τα κατεχόμενα όπου συναντήθηκε με τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» Ερσάν Σανέρ - Ο Σανέρ, αναφερόμενος στη σχέση με την Τουρκία, δήλωσε ότι ο ιστορικός δεσμός «μητέρας - θυγατέρας» δεν μπορεί να σπάσει

Επιταχύνθηκε η διπλωματική κινητικότητα ενόψει της άτυπης 5 +1 συνάντησης για το κυπριακό, την οποία η τουρκική πλευρά πρότεινε, δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι αύριο στην σύσκεψη υπό την προεδρία του Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα, θα καθορίσουν την στάση που θα ακολουθήσουν ως Τουρκία και το ψευδοκράτος.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έφτασε το απόγευμα στα κατεχόμενα και στην συνάντησή του με τον λεγόμενο «πρωθυπουργό» Ερσάν Σανέρ αναφέρθηκε επίσης στην πανδημία λέγοντας ότι έχουν ήδη δώσει 40.000 δόσεις στο ψευδοκράτος και μόλις η Τουρκία παραλάβει κι άλλα εμβόλια, θα δώσουν κι άλλα «στην θυγατέρα πατρίδα».

Σημείωσε ότι είναι η πρώτη του επίσκεψη μετά τον σχηματισμό της νέας «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα
. Για το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ πραγματοποίησε επαφές στο νησί, πήγε και στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι η άτυπη πενταμερής μπορεί να γίνει στην Νέα Υόρκη τον Μάρτιο εάν αυτό είναι δυνατό και ανάλογα με την κατάσταση της πανδημίας στις ΗΠΑ.

«Εμείς προτείναμε ό,τι θα μπορούσε να γίνει και στην Γενεύη» είπε.

Η επίσκεψή του, συνέχισε, αποσκοπεί στο να καθορίσουν τη στάση που θα τηρήσουν στην σύσκεψη αύριο υπό τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, σημειώνοντας ότι σήμερα έγινε μια τεχνική σύσκεψη.

Στόχος επίσης, είπε ο κ. Τσαβούσογλου, είναι με την επίσκεψή του να εκδήλωση τη στήριξη της Τουρκίας στη νέα «κυβέρνηση».

Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός», Ερσάν Σανέρ δήλωσε από την πλευρά του ότι ο ιστορικός δεσμός «μητέρας – θυγατέρας» δεν μπορεί να σπάσει και είναι και οι Τουρκοκύπριοι «ένα μέρος του τουρκικού έθνους».

Θα συνεχίσουν, είπε, από κοινού με την Τουρκία να ενεργούν, ιδιαίτερα στο θέμα της «γαλάζιας πατρίδας» στην περιοχή. Δόξα τω Θεό η Τουρκική Δημοκρατία είναι πάντα δίπλα μας, ανέφερε ο κ. Σανέρ ευχαριστώντας τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο για την στήριξή τους.

Για το Κυπριακό ο κ. Σανέρ υποστήριξε ότι ο μόνος λόγος που μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε λύση στο Κυπριακό είναι ότι κατά την διάρκεια της ιστορίας οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλησαν να μοιραστούν τίποτα με τους Τουρκοκύπριους και πως είναι το πιο παλιό άλυτο πρόβλημα ενώπιον του ΟΗΕ.

Η πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τους όρους των Ηνωμένων Εθνών, και οι έξι παράμετροι που αφορούν την διοίκηση, τον διαμοιρασμό της εξουσίας, το εδαφικό, το περιουσιακό και τις εγγυήσεις, δεν έγιναν ποτέ αποδεκτοί, συνέχισε ο κ. Σανέρ και τώρα ήρθε η ώρα «να περάσουμε σε μια διαφορετική διαχείριση».

Κατά τον κ. Σανέρ πλέον η ομοσπονδία δεν μπορεί να συζητηθεί ως λύση και το τι μπορεί να συζητηθεί που είναι η λύση δύο κρατών από κοινού με την Τουρκία θα δουν πώς μπορούν να την υπερασπιστούν. anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ