2021-02-03 23:55:47
Φωτογραφία για Με τον εφιάλτη ενός τρίτου lockdown το οικονομικό επιτελείο
Με την ανησυχία ενός τρίτου, πιο αυστηρού lockdown στην οικονομία, που θα ανατρέψει οριστικά τις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2021, ζει τον τελευταίο καιρό το οικονομικό επιτελείο, αφού η αρχή του χρόνου δεν ήταν η αναμενόμενη.

Την αρχική αισιοδοξία που είχε δημιουργήσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τα μέσα του Ιανουαρίου, διαδέχθηκε η ανησυχία για τους νέους περιορισμούς που ισχύουν από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και κυρίως το ενδεχόμενο νέων ακόμη αυστηρότερων περιορισμών, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες. Ήδη, ο υπουργός Οικονομικών έχει ομολογήσει ότι οι πρόσθετοι περιορισμοί από το τέλος Ιανουαρίου έχουν αυξήσει το κόστος κατά 500 εκατ. ευρώ και ότι τα έσοδα του Ιανουαρίου υπολείπονται κατά 20% των προβλέψεων που έγιναν στον προϋπολογισμό του 2021 

O Φεβρουάριος είναι ένας εξαιρετικά κρίσιμος μήνας, τουλάχιστον για την πορεία του πρώτου τριμήνου του χρόνου. Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να εισπραχθούν περίπου 2 δισ. ευρώ έσοδα από την 8η δόση του φόρου εισοδήματος, την 6η δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας, που για πρώτη φορά πήραν παράταση μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου. Το ποσό αυτό εισπράττεται μεν το 2021 αλλά αθροίζεται ως βεβαιωμένες οφειλές στα φορολογικά έσοδα του 2020. 


Επιπλέον, ο προϋπολογισμός προβλέπει άλλα 3,5 δισ. ευρώ φορολογικά έσοδα, τα οποία και θα είναι μέρος του συνόλου των φορολογικών εσόδων του 2021. Νέοι περιορισμοί στην οικονομική δραστηριότητα που είναι πιθανό να έρθουν από το τέλος της εβδομάδας θα κάνουν πολύ πιο δύσκολη την είσπραξη αυτών των εσόδων. Παράλληλα, αν λόγω της πανδημίας έχουμε περισσότερες κλειστές επιχειρήσεις, θα έχουμε και περισσότερες ανάγκες για μέτρα στήριξης, άρα και μεγαλύτερες δαπάνες, οι οποίες επίσης δεν είχαν υπολογιστεί κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού. 

Αλλάζει ο σχεδιασμός 

Αν δεν βελτιωθούν θεαματικά τα πράγματα τον Μάρτιο, αν δηλαδή δεν υπάρξει κάποια σταθερή επάνοδος της οικονομίας σε λειτουργία, το οικονομικό επιτελείο σκέφτεται ήδη να προχωρήσει σε αλλαγή και στο στρατηγικό πλάνο που υπάρχει για τη σταδιακή ενεργοποίηση των νέων μέτρων στήριξης που προετοιμάζει εδώ και καιρό. Ως γνωστό, το σχέδιο αυτό έχει ειδικά μέτρα για το τέλος της πανδημίας, που θα εφαρμόζονταν σταδιακά από τον Απρίλιο και τον Ιούνιο με την προϋπόθεση ότι μετά το πρώτο τρίμηνο θα ξεκινούσε η "αποσωλήνωση" της οικονομίας, από τα μέτρα στήριξης ώστε σταδιακά να περάσουμε στην κανονικότητα.

Το τρίτο πεδίο στο οποίο θα υπάρξει ανατροπή, αν συνεχιστεί η πανδημία όλο το πρώτο τρίμηνο, είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας για το σύνολο του χρόνου, για τον οποίο ο στόχος που έχει ο προϋπολογισμός είναι ανάπτυξη 4,8% του ΑΕΠ. Το πρώτο τρίμηνο είχε υπολογιστεί από την αρχή ότι θα είναι υφεσιακό. Ωστόσο, το ύψος θα εξαρτηθεί και από το κλείσιμο του 2020 καθώς θα πρέπει να υπολογιστεί και η αρνητική επίδραση (το λεγόμενο carry over) από το τέταρτο τρίμηνο του 2020.
greece-salonikia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ